ANWB waarschuwt voor gladheid

Zwolle – Automobilisten die zondag de weg op gaan, doen er goed aan zich eerst op de hoogte te stellen van de situatie op de weg. Vooral in het noorden en noordoosten van het land zorgen sneeuw en gladheid voor verkeershinder, waarschuwt de ANWB.

In de loop van de nacht kan het met name in Limburg en Brabant glad worden. Automobilisten in onder meer Noord-Holland, Flevoland en Drenthe worstelden zaterdagavond al met een sneeuwdek dat tot vijftien centimeter dik is. Door de extreme kou verdwijnt de sneeuw voorlopig niet.

De ANWB verwacht weinig problemen op de snelwegen, maar waarschuwt dat provinciale en binnenwegen mogelijk minder goed begaanbaar zijn.

© ANP
Artikel delen:
Reacties 14
 1. De politie Overijssel meldde vijftien aanrijdingen. In de provincie Groningen waren vijf ongevallen met auto’s.

  In veel gevallen raakten auto’s van de weg waardoor ze bijvoorbeeld in een sloot of tegen een boom tot stilstand kwamen. Bij de aanrijdingen was alleen sprake van blikschade, aldus de politie.  Maak melding

 2. Geen problemen. Korte afstand binnen Zwolle afgelegd, ivm koopzondag. Ok, het gaat niet zo hard; maar het was uitstekend te doen. Binnenwegen is idd wat extra opletten. Maar daar zijn we wel aan gewend.


  Maak melding

 3. Koopzondag? Haha! Helemaal gemist 🙂

  Ik ga morgen weer gewoon naar Grunn. Wel even een collega in Beilen ophalen. Hij komt met zijn BMW met achterwielaandrijving en zomerbanden toch niet zo ver 🙂
  Bovendien is het gezelliger met zijn tweeën. Als het toch één en al file rijden is kunnen we beter wat roddelen in de auto (overigens enkel en alleen over het managersvolk bóven ons ;)) dan dat we elkaar vanuit de eigen auto gaan bellen.


  Maak melding

 4. Ben benieuwd hoe goed m’n werk bereikbaar is. Hopen dat het fietspad geschoven is of op z’n minst voldoende plat gereden (maar dat laatste zal niet door fietsers….). Bij ‘te diepe’ sneeuw kom ik er met m’n bobslee op wielen niet door ben ik bang.
  Mgoed, mocht er wel teveel sneeuw liggen op het fietspad, dan heb ik altijd nog een alternatief 😛

  Wel heb ik voor de zekerheid een MTB-band om m’n achterwiel gelegd, heb ik hopelijk in ieder geval voldoende tractie en ga ik niet met het achterwiel aan het glijden.


  Maak melding

 5. @ Plantje: Misschien alleen op de woonboulevard (?) Maar het was er goed druk.

  Verwacht dat het morgen lastiger wordt op de weg.

  Zonder dwarsliggers… geen spoor Plantje 😉


  Maak melding

 6. Haha! Ik bedoelde natuurlijk de auto dwars gezet… zou denken dat dat nog wel genoeg on topic was. Maar goed! (Niet nóg verder er vanaf gaan door er over door te miepen!)

  Ik denk dat het wel meevalt WFvN. De Burgemeester de Vos van Steenwijklaan bijvoorbeeld is goed schoongemaakt en ik heb wel 3-5 keer een schoonmaakwagen over het fietspad zien gaan voordat er een wagen over de rijbaan voor auto’s kwam. Wat dat betreft: goed geregeld!

  Wat ik me nog afvraag over het stukje: het gaat over zondag en “in de nacht”. Is dat de nacht van zaterdag op zondag of van zondag op maandag?
  Ik zie zo 1-2-3 op nu.nl ook geen verdere waarschuwingen van de ANWB.


  Maak melding

 7. @Plantje:
  Toch, de vorige keer dat het sneeuwde (je weet wel, niet zo héél lang geleden 😉 ) toen was het fietspad even buiten Zwolle vrij dramatisch. Pas toen ik bij Roggebotsluis Overijssel verliet en Flevoland binnenreed, zag ik dat er wat aan het fietspad gedaan was.

  In mijn geval moet ik dus de Zuiderzeestraatweg nemen. En of het nou vorig jaar was, of 1 of 2 jaren daarvoor, toen was het niet echt geweldig gesteld met het fietspad. Maar goed, ook de rijbaan was toen niet daverend. Het enige wegdek wat zichtbaar was, was daar waar auto’s het kapotgereden hadden (en laat zo’n spoor nou net iets breder zijn dan mijn fiets). Maar auto’s hadden dus last van de sneeuw en reden zo’n 25 tot 30 km/h.


  Maak melding

 8. Ik moet wel zeggen, dat het met een tweewielige fiets nu hier en daar inderdaad verraderlijk kan zijn! Dan denk je dat je op wat pulp affietst, maar door de stevige vorst is die pulp inmiddels weer bevroren en kun je zo op je plaat gaan.

  Maar in de regel maakt het op de fiets niet zoveel verschil met de fiets of je de hele weg kunt fietsen of stukjes moet lopen. Als ik morgen met de auto maar 60 km/uur kan rijden heb ik wel een probleem!


  Maak melding

 9. De ANWB verwacht morgenochtend een kwart meer pechgevallen op de wegen dan op een ‘normale’ maandagochtend. Gewoonlijk worden op een maandagmorgen 3500 bestuurders geholpen. De verwachting is dat het er morgen zeker 4300 zullen zijn, meldt de ANWB.

  De stijging van het aantal pechgevallen wordt veroorzaakt door de relatief extreme kou. Het KNMI verwacht in de nacht van zondag op maandag in het hele land temperaturen van min 10 tot min 15 graden.  Maak melding

 10. Hopelijk wil/kan iedereen zich aanpassen zodat de schade’s beperkt blijven.

  Ben bang dat er toch wel weer mensen zijn die geen rekening gaan houden met extra reistijd


  Maak melding

 11. Ik heb vandaag bar weinig last gehad van gladheid.
  Alleen hier binnen Stadshagen zijn veel ‘binnenweggetjes’ waar totaal niet gestrooid is en totaal niet geveegd/geschoven. Dus daar liggen nog bakken sneeuw. En ook niet alle fietspaden waren onder handen genomen maar het gros van wat ik moest gebruiken was verder in orde.


  Maak melding

 12. De ANWB waarschuwt weggebruikers voor gladheid op maandagavond, in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend.

  Een woordvoerder sprak van zeer verraderlijke gladheid door bevriezing van neerslag.

  Het wegdek heeft een temperatuur onder de nul graden waardoor buien, maar ook mist, kunnen bevriezen.

  Volgens de zegsman kan het daardoor vooral op secundaire wegen, maar ook op snelwegen ‘zeer verraderlijk glad’ worden.

  © ANP  Maak melding

Reageer