GH en HCO organiseren studiedag WOII

Op 9 februari 2007 volgen derdejaars pabostudenten van de Gereformeerde Hogeschool (GH) in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle een studiedag over de Tweede Wereldoorlog. De studiedag wordt georganiseerd om studenten te leren hoe je als toekomstige leerkracht de herinnering aan de oorlog levend kunt houden als er straks geen oorlogsoverlevenden meer zijn.

Hoe geef je als leerkracht in 2007 op een basisschool les over de Tweede Wereldoorlog? Dat is de vraag die het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport centraal stelt binnen het project ‘Raak de juiste snaar’. De pabo van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle doet samen met drie andere pabo’s in Nederland mee aan dit project. De studiedag voor leerkrachten in opleiding vormt daarvoor de aftrap. Vervolgens zullen studenten van de GH tijdens hun stage geschiedenislessen verzorgen rond dit thema, zodat de leerkracht de verhaaldrager van de toekomst wordt.

Terlouw

Tijdens de studiedag delen specialisten op het gebied van oorlogseducatie hun ervaringen met de studenten. Schrijver Jan Terlouw gaat met zijn lezing in op de educatieve waarde van ‘Oorlogswinter’, een bekend jeugdboek waarin Terlouw de laatste winter in de Tweede Wereldoorlog beschrijft. Daarna zal de historische cabaretgroep ‘TWASWAT’ liedjes van rond de Tweede Wereldoorlog ten gehore brengen. Na dit optreden volgen de studenten vier workshops die gericht zijn op hoe je in 2007 als leerkracht in de klas aandacht kunt besteden aan de Tweede Wereldoorlog. In de eerste workshop vertellen overlevenden van de oorlog hun ervaringen op scholen. In het programma ‘Ooggetuigen in de klas’ van Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezoeken deze ‘ooggetuigen’ diverse scholen. De tweede workshop bestaat uit een rondleiding door de Zwolse synagoge door Wil Cornelissen. Stichting Vredeseducatie gaat tijdens de derde workshop in op de sociaal-emotionele kant van vervolging, oorlog en geweld bij dader, slachtoffer en omstander. Tijdens de vierde workshop vertelt Erik van Dort van de stichting Vertellus een Zwols oorlogsverhaal en laat daarmee zien hoe een leerkracht over de oorlog kan vertellen.

De studiedag vindt plaats in het Historisch Centrum Overijssel, ingang Van Wevelinkhovenstraat. Het HCO is de beherende archiefinstelling voor zowel de gemeente Zwolle als de provincie Overijssel. Sinds 2006 is educatie een belangrijk speerpunt voor het HCO.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)