Huiselijk geweld zo vroeg mogelijk opsporen

Zwolle – In de Zwolse wijk Stadshagen en de wijk West in Kampen start begin dit jaar een groot project om huiselijk geweld zo vroeg mogelijk op te sporen en aan te pakken. Huiselijk geweld is een taboe. En dat terwijl geweld in de privésfeer een groot probleem is. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft ermee te maken (gehad).

De gemeente Zwolle en de gemeente Kampen hebben daarom de handen ineengeslagen en een gezamenlijk project gestart om te proberen huiselijk geweld zo vroeg mogelijk op te sporen. Om zo te proberen de negatieve spiraal te doorbreken en juist de situatie een positieve wending te geven. Er is gekozen om eerst in twee wijken te starten. Dat zijn dus Stadshagen in Zwolle en de wijk West in Kampen.  

Hoe dichterbij, hoe lager de drempel

Doordat het project echt ín de wijk wordt uitgevoerd, wordt het onderwerp hopelijk beter bespreekbaar. De gedachte is dat hoe dichterbij iets gebeurt, hoe lager de drempel is. Zo komen er middagen speciaal voor kinderen. Die bijeenkomsten gaan over hoe je je grenzen bewaakt, ruzies oplost en respectvol met elkaar omgaat. En er komen bijeenkomsten voor ouders, over hoe je kunt blijven communiceren bij conflicten. Bovendien wordt uitgelegd wat de invloed van ruzies op kinderen is.

 

Thuis moet veilig zijn

Het is belangrijk om je thuis veilig te voelen. Hopelijk werkt dit project eraan mee dat meer gezinnen gelukkig thuis kunnen zijn. Het project is een samenwerking tussen Steunpunt Huiselijk Geweld, De Kern Maatschappelijke Dienstverlening en de afdeling Preventie van Dimence, geestelijke gezondheidszorg.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. stadshagen is daar bewust voor gekozen?

  50% van n.l. heeft hier mee temaken?:o
  nou ik weet niet hoor maar ik zie of hoor (zelden) nooit wat:D


  Maak melding

 2. 50% van de nederlanders kent iemand die weer iemand kent waarvan een kennis heeft gehoord over een mishandeling van een buurman’s familielid 😉


  Maak melding

 3. nou ik weet niet hoor maar ik zie of hoor (zelden) nooit wat

  Daarom is het nou juist zo’n probleem. Het is veelal onzichtbaar.


  Maak melding

 4. Ik ken zo drie gevallen van vrouwen die met mishandeling van een partner vandoen hebben gehad. Drie op een klein stukje grond zeg maar.

  Oren en ogen open houden, iemand laten vertellen.


  Maak melding

Reageer