Nieuwjaarsbijeenkomst Zwolle: “Kleur bekennen”

Zwolle – “In economisch moeilijke tijden vraagt de verdeling van schaarste om politieke stuurmanskunst, om durf en om kleur bekennen,” dat zei burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle maandagavond in theater De Spiegel.

bij_1.jpg

Burgemeester Henk Jan Meijer opende de avond met zijn toespraak. Aansluitend kon de volle theaterzaal genieten van ‘Uutsprèken ontmoet Wie heeft de Bal’. Muppetstuff, Erwin Nijhoff, de begeleidingsband van Uutsprèken en de rappers Rico en Typhoon zorgden voor een gevarieerde voorstelling met Nederlandstalige hip-hop, folk, pop, streektaal en rock-‘n-roll. Daarna werd de avond voortgezet in alle foyers van De Spiegel met muziek, een hapje en een drankje.

bij_4.jpg

bij_5.jpg

bij_7.jpg

De nieuwjaarsrede stond dit jaar in het teken van de economische crisis. Die lijkt soms ver weg. Volgens een onderzoek van het opinieweekblad Elsevier is Zwolle immers de economisch best presterende gemeente van Nederland. Maar soms komt de crisis ook dichtbij, want de overheid moet de komende jaren stevig bezuinigen, betoogde de burgemeester. In zijn rede brak hij daarom een lans voor krachtig bestuur en voor de ontwikkeling van een echte visie voor de lange termijn.

bij_2.jpg

Meijer memoreerde een aantal bijzondere momenten uit het afgelopen jaar: de eerste paal voor de nieuwe Isala-klinieken, de nieuwe gebouwen van Deltion, Herberg en stadion. Maar ook het zichtbaar worden van de Hanzelijn. Die mogen er zijn, maar er zijn ook zorgen over de financiële positie van de gemeente. “Juist nu, nu de bomen niet meer tot in de hemel groeien, moeten we het lef hebben om te kiezen,” aldus burgemeester Meijer. Het is makkelijker om dat niet te doen, overal de kaasschaaf langs te halen en besluiten eindeloos lang uit te stellen. Daarom zijn visie en bestuurskracht nodig, betoogde de burgemeester, focus en het vermogen om 15 jaar vooruit te kijken.

bij_6.jpg

De boodschap van burgemeester Meijer stond in het teken van 2010 als verkiezingsjaar. Op 3 maart worden de nieuwe gemeenteraden gekozen. Meijer kenschetste het huidige college van B&W als het “college van de verbinding, dat samen met alle partners in de stad het begrip Samen maken we de Stad inhoud heeft gegeven”. Verder signaleerde hij een schaalverschuiving in de samenwerking met de omliggende gemeenten. Traditioneel wordt al intensief samengewerkt met Kampen. De 15 regiogemeenten vinden elkaar nu steeds vaker op een vanzelfsprekende manier. “Het nieuwe college moet hier echt mee aan het werk,” zei Meijer.

bij_3.jpg

Tenslotte stond Henk Jan Meijer stil bij het feit dat hij dit jaar tien jaar burgemeester van Zwolle is. “Als je tien jaar voor een stad mag werken, “zei hij, “leer je haar aardig kennen. De stenen en de straten, die allemaal hun eigen verhaal hebben, maar vooral de mensen. En die heb ik in m’n hart gesloten”.

bij_9.jpg

bij_10.jpg

bij_8.jpg

bij_11.jpg

bij_12.jpg

bij_13.jpg

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Zwolle moet miljoenen gaan bezuinigen dus weer financiële steun voor FC Zwolle kun je aan de burgers niet meer verantwoorden.


  ⚠️ Meld

 2. @Zwolleeder dat was precies mijn eerste gedachte toen ik t verhaal vanmorgen op txt las…

  Maar t is geen financiele steun die ze gevraagd hebben maar garantstelling, maar goed ook dat is niet geloofwaardig dan.


  ⚠️ Meld

 3. Ik vind sowieso dat een prof voetbalclub zichzelf moet kunnen bedruipen. De gemeente draagt ook al de kosten van de beveiliging en troep opruimen. Als je dat als club niet kan, helaas.


  ⚠️ Meld

 4. Erwin Nijhoff, is verschrikkelijk goed! Vol passie en met scherpe teksten wist hij hij publiek te vermaken. Zou dat eerste nummer nog wel eens willen horen. Staat ie voor 2010 nog op de zondagmiddagkalender in De Heetebrij?

  Mooie combi inderdaad met ??Uutspr?ken, Wie heeft de Bal??. Muppetstuff, en de rappers Rico & Typhoon. Het was onze vuurdoop (vanaf de reservelijst) maar zeker voor herhaling vatbaar.


  ⚠️ Meld

 5. Japser, nogmaals het is in eerste instantie geen financiele steun, dat zou t kunnen worden maar dat is het nog niet.

  Enfin on topic…

  Ben ooit eens in t verleden naar zo’n nieuwjaarsreceptie geweest maar dat is niet echt mijn ding haha


  ⚠️ Meld

 6. @ Natascha, je moet ook niet voor de “interessantdoenerTs” gaan. Gewoon in goed gezelschap, altijd wat er is altijd wel wat gezelligs te oh-en. Korte toespraak, verrassende muziek, bijzondere hapjes en een paar lekkere Amsterdammers. Met o.a. 4 mensen van een wekelijks te verschijnen krantje waren we het wel eens dat er wat meer vrouwelijk schoon had mogen verschijnen ipv kale koppen. Pedro vermaakte zich ook uitstekend, nog ff naar zijn foto’s kijken. Er zijn zelfs (vermoedelijk 20-ers/begin 30-ers in vol ornaat met strop en jasje) al profilerend gesignaleerd. Ach, zodoende hadden we ook wat extra’s te lachen.


  ⚠️ Meld

 7. Dat is zo Dick en het is denk ik ook wel een jaar of 10 geleden dus t zal nu uiteraard ook wel anders in elkaar zitten. Sowieso de lokatie natuurlijk……


  ⚠️ Meld

 8. @ Natascha, hoorde uit zeer betrouwbare bron dat het gister al beter was dan vorig jaar.

  Nee Bobby, het theatergedeelte was het drukst bezocht: de muziek was dan ook zwaar de moeite waard. Denk dat RTV Twente het nog wel uitzendt.


  ⚠️ Meld

 9. Ik ben een fel tegenstander van het pompen van gemeenschapsgeld in profclubs. Als je ziet hoe een aantal clubs in de afgelopen jaren in leven zijn gehouden met gemeenschapsgeld (Vitesse, Utrecht, MVV etc.) dan mag dat met recht competitievervalsing genoemd worden.

  Aan de andere kant moet je het ook nuanceren, gemeenten zijn ook bereid om grote bedragen te betalen om bedrijven naar hun stad te trekken, omdat dit de aantrekkelijkheid van de stad vergroot (en de werkgelegenheid). Dat is (voor veel mensen) ook wat een profclub doet. Maar rechtstreeks geld geven aan een club lijkt me nooit te billijken. Deze constructie met een garantstelling hoeft de gemeente Zwolle in principe niets te kosten en daarom kijk ik hier iets anders tegen aan. Pijnpunt is wel dat FC Zwolle geld krijgt om leuke dingen mee te doen en als het misgaat, de gemeente hiervoor kan opdraaien. Ik kan me best voorstellen dat veel Zwollenaren dit tegenstaat en hierbij speelt natuurlijk de onrust van het afgelopen jaar enorm mee, dat helpt allemaal niet.


  ⚠️ Meld

 10. @Peter

  Primaire voorwaarde van de gemeenteraad bij de stadionontwikkeling was dat FC Zwolle financieel (met eigen geld) zou participeren.

  Aangezien FC Zwolle geen geld had heeft het voormalige bestuur bepaalde rechten zoals de naamgeving van het stadion en de horeca-exploitatie ‘verkocht’ aan ontwikkelaar IPMMC. Hierdoor werd aan de gemeentelijke voorwaarde voldaan.

  Gevolg hiervan is wel dat de revenuen uit de exploitatie van het nieuwe stadion in particuliere zakken vloeien in plaats van dat ze ten goede komen aan de bvo.

  Hierdoor levert het nieuwe stadion de club niet de gesuggereerde extra inkomsten op en heeft de club geen reëel ander sportief perspectief.

  Gelet op de huidige contractuele randvoorwaarden ten aanzien van het nieuwe stadion zal de club nooit in staat zijn om louter door het nieuwe stadion de stap naar de Eredivisie te maken.

  Het is veelzeggend dat binnen een half jaar na de officiële opening van het nieuwe stadion en binnen een jaar na het aflossen van de gemeentelijke garantstelling er een hernieuwd beroep wordt gedaan op traditionele financiëringsbronnen. Te weten de gemeente voor een garantstelling (t.b.v. een rekening courant bij een kredietverlener) en sponsoren (obligatielening).

  De hoofddoelstellingen van de stadionontwikkeling (1. FC Zwolle loskoppelen van gemeenschapsgelden en 2. een stadion dat extra inkomsten en bijgevolg een ander sportief perspectief oplevert voor FC Zwolle) zijn niet gerealiseerd. Waar een mea culpa op zijn plaats is, bereiden de verantwoordelijke raadsleden zich alweer voor op de nakende gemeenteraadsverkiezingen en is er op onterechte gronden een erelidmaatschap van FC Zwolle vergeven.

  Met het nieuwe stadion is de persoonlijke missie van Ronald van Vliet (een nieuw stadion) gerealiseerd, hebben ontwikkelaar IPMMC en enkele sponsoren in de (af)bouw geld verdiend, maar kunnen de Zwolse betaald voetballiefhebbers Eredivisievoetbal de eerstkomende 3 tot 5 jaar in Zwolle wel vergeten gelet door het financiële debacle van het nieuwe stadion.

  Gelet op de vergaande schaalvergroting in het Nederlandse betaald voetbal, het missen van kansen door de organisatie op vele vlakken (RJO’s, commercie etc.) en het moment van ingebruikname (economische recessie) schijnt het zonnetje heel ver achter de regenwolken.

  Hiervoor is door supporters al lang van te voren gewaarschuwd. Kennelijk bezaten zij meer visie dan de Zwolse gemeenteraad en het voormalige bestuur.

  Het is niet fijn om gelijk te krijgen als dat betekent dat jouw club kunstmatig in leven moet worden gehouden en voortdurend de dreiging bestaat dat het infuus eruit wordt getrokken.

  Het is extra zuur dat deze situatie vooral de trouwe supporters het hardst treft die de club door de jaren heen altijd naar vermogen hebben gesteund.

  Als lokale overheid moet je, je schamen dat een potentieel uithangbord (citymarketing) en voorbeeld (breedtesport, maatschappelijke projecten) tot zo’n slechte uitkomst heeft geleid. In navolging van de Deltiondeal, de kantoorontwikkeling van Voorst/Spoolde hebben ook de investering van schaarse gemeenschapsmiddelen niet geleid tot directe meerwaarde voor de stad en regio, maar tot nieuwe financiële risico’s voor de burger van Zwolle.


  ⚠️ Meld

 11. Nu gaat al weer over F.C.en het stadion.Ik was ook uitgenodigd maar voor mij hoeft deze avond niet Ik vind het schandalig dat er bij de tehuizen in Zwolle nog geen 150 euro ter beschikking is om voor ouderen een gezellige avond te organiseren. Een avond als deze waar allemaal mensen lopen die zelf hun drankje wel kunnen betalen .Dat Bobo gehalte is mij te erg.Wat kost het wel niet??? De Spiegel,de artiesten,de hapjes en de drankjes,hoezo bezuinigen.Ik wou wel eens zien hoeveel mensen er waren gekomen als ze 15 euro entree hadden moeten betalen.De vele vrijwilligers en aktiviteiten begeleiders van die tehuizen zouden met een schijntje van dit bedrag al heel veel kunnen doen.


  ⚠️ Meld

Reageer