Meer duidelijk over aanpak renovatie Openluchtbad

Zwolle – De komende maanden wordt duidelijk hoe het Openluchtbad aan de Ceintuurbaan in Zwolle het beste gerenoveerd kan worden. Burgemeester en wethouders wil inzichtelijk gemaakt hebben welke mogelijkheden er zijn om het monumentale complex op te knappen. Het college rekent daarbij ook op samenwerking met de provincie.

Zwolle pakt openluchtbad aan.jpg
In maart 2009 is een begin gemaakt aan een grootschalige opknapbeurt van het Openluchtbad.

Zwolle is al enige tijd bezig om het bijzondere zwembadcomplex voor de toekomst te behouden. Daarvoor is inmiddels al een aantal stappen ondernomen. Zo is er cultuurhistorisch onderzoek gedaan en zijn de monumentale waarden in kaart gebracht. Om meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden en de kosten wil het college nu een zogenoemd ontwerpteam samenstellen. In het team hebben belanghebbenden zitting die een aantal scenario’s voor de restauratie tegen het licht kunnen houden. Wat is bijvoorbeeld noodzakelijk, en welke aanpak is ideaal? Belangrijk aandachtspunt is de staat en de te verwachten levensduur van de technische installaties van het zwembad. Voor het opstellen van het renovatieplan wordt gebruik gemaakt van de specifieke kennis van architectenbureau Henket. Dat bureau is gespecialiseerd in het werk van de architect van het Openluchtbad Jan Gerko Wiebenga en in het ‘Nieuwe Bouwen’, de stijl waarin het Openluchtbad is opgetrokken. De verwachting is dat een voorlopig ontwerp voor de renovatie komend voorjaar gereed is. De gemeenteraad buigt zich nog over de voorgestelde aanpak.  

Artikel delen:
Reacties 38
 1. Hoop dat e.e.a snel gerealiseerd kan worden, hebben er de afgelopen jaren met de kinderen heel wat leuke uurtjes door gebracht. En toen ik zelf nog “jong”was er menig uurtje in de zomer hier door gebracht.


  Maak melding

 2. hallo als hier geld ingestoken wordt door de gemeeente dan mag iedereen hier ook weer zwemmen en niet alleen leden.
  Dus zwemmen voor iedereen ook die mensen die geen vrijwillegerswerk kunnen doen


  Maak melding

 3. plat gooien die oude troep en een nieuw modern bad bouwen dat voldoet aan alle eisen van deze tijd met een verschuifbare bovenkant zodat er zomer en winter kan worden gezwommen door de gehele zwolse bevolking en niet door een klein groepje, ik denk als er nu een goed onderzoek komt door de Arbo en de warenwet het geheel wordt afgekeurd, dit bad is een bodenlose put waar elk jaar veel geld wordt ingestoken ook gemeenschapsgeld zonder dat de zwolse bevolking er gebruik van kan maken


  Maak melding

 4. @Hans en @Ans, ten eerste heeft het bad een monumentenstatus dus platgooien dat zal niet gebeuren. En omdat het een monument is word er voor een groot deel middels subsidie’s in geïnvesteerd.Ook door de gemeente Zwolle.
  Dat je er allen maar kunt zwemmen met een abbonnement is voor 16 jaar terug een noodgreep geweest, die de gemeente mede in de hand heeft gehad.
  Hans ook al kun je geen vrijwillegers werk doen kun je als dit aangeeft regelen, er zijn er echt meer die geen vrijwilligers werk hoeven te doen. Dit heet rekening houden met iemands omstandigheden.

  Wanneer zijn jullie voor het laatst in dit bad geweest, jullie hebben zo’n uitgesproken mening!


  Maak melding

 5. wij konden en mochten vorig jaar geen gebruik maken van dit bad ,tig keer aangegeven dat ik gehandicapt ben ,en geen vrijwilgerswerk kan doen ,mijn begelijder evenmin,,iedere x of geen bericht terug ,of jammer dan ,,hoezo discreminatie?heb het helemaal gehad ,begint het deze zomer weer ,dat ik er niet in mag ,,oke ,,de media zit er om te springen .en ik doe dat ook ,groetjes


  Maak melding

 6. en waner wij niet niet dit bad zijn geweest?sinds dat jullie discremineren over iemand die gehandicapt is ,dat loopt al 5JAAR…denk daar maar eens over na>:(>:(


  Maak melding

 7. @ingrid heb dit verzoek gemaild aan het bestuur van het open luchtbad maar ja nooit een reactie op gehad en ja ik vind dat @lucie gelijk heeft. Vlgs mij is dit bad helemaal niet toegankelijk voor gehandicapten, al was het alleen maar om van het weer te genieten terwijl haar mantelzorger kan zwemmen.


  Maak melding

 8. Dit bad is niet meer van deze tijd, is onveilig en sterk verouderd. Of je gooit het tegen de vlakte, of moderniseer het hele bad en zorg ervoor net zoals vroeger dat alle bewoners van zwolle er weer gebruik van kunnen maken


  Maak melding

 9. Toevallig weet ik dat een gehandicapte man ( kennis van jou misschien Ingrid? volgens mij kent Denise ze wel namelijk) die in een rolstoe zitl jaren lid is/of geweest. Volgens mij ondervond hij niet veel problemen anders ben je niet zo lang lid.

  Ik ben zelf geen lid meer omdat ik het duur vind in vergelijking met het aantal dagen dat je werkelijk kan zwemmen. En ik vind dat t bad te vroeg sluit in de weekenden, maar ja dat is natuurlijk weer omdat het op basis van vrijwilligers is.

  Ik ben ook van mening dat het bad toegankelijk moet zijn voor alle inwoners.


  Maak melding

 10. Als dit bad toegankelijk zou zijn geweest voor alle Zwollenaren de afgelopen 16 jaar, was het allang weg geweest. Deze constructie was de enige manier om dit mooiste zwembad van Nederland te redden. En de gemeente is daar de schuld van. Die wilde een zwembad dat architectonisch uniek is plat gooien omdat de grond beter gebruikt kon worden voor kantoren of zo.

  Wees blij met de vrijwilligers, ook al kun je het zelf niet. Maar ga ze niet afzeiken. Deze mensen doen al jaren hun best voor een geweldig zwembad!


  Maak melding

 11. @ Natascha dat klopt deze man was zelfs behoorlijk gehandicapt en had er veel plezier.En waardoor is dit zwembad moeilijk toegankelijk voor gehandicapten? Juist de leden moesten alle verbeteringen voor het grootste gedeelte zelf betalen. En ook de gediplomeerde toezichthouders moeten de leden zelf betalen.
  Omdat de gemeente in eerste instantie de boel gewoon plat wilde gooien is er gezocht door het bestuur hoe het bad behouden kon blijven. Dat lukte ondermeer door de momumenten status aan te vragen en te krijgen.
  Dit houd in dat niet zo maar alles mag veranderd worden, maar ik ben er de afgelopen 15 jaar vaak geweest, en heb best veel gehandicapte jongeren in het bad gezien, ook de man waar Natas het over heeft is behoorlijk gehandicapt en zit in een scoot, en heeft hiet altijd veel plezier, en zit er soms hele dagen met zijn familie.
  Dus wat Lucie zegt als ik er niet ik kan, tenminste zo lees ik het, stap ik naar de media. Wat wil ze dan soms moet je je ook ergens bij neerleggen of je misschien inspannen om samen met het openluchtbad voor elkaar zien te krijgen dat gehandicapten wel in het bad kunnen.
  Want echt behalve een paar betaalde badmeester is iedereen vrijwilliger, en daar neem ik mijn petje voor af. En ik doe 6 uur vrijwilligerswerk, meestal bij de kassa is dat voor een gehandicapte ook niet te doen??

  En Natas dat iedereen er moet kunnen zwemmen ben ik met je eens maar dat is een keuze die is gemaakt omdat het bad anders niet te betalen was. En de prijzen van de abbonnementen 99 euro voor 4 personen van 1/2 mei tot eind augustus.
  Er zijn wel evenement die ik duurder vind (schouwburgm concert 1x heen en dit bedrag ben je alleen al kwijt).


  Maak melding

 12. Klopt Ingrid over die evenementen. Maar naar zulke dure evenementen ga ik niet;)

  Ik bedoelde eigenlijk dat het weer hier in NL mij te vaak roet in het eten gooit, en op het moment dat het dan mooi weer is, ben ik aan het werk vaak. Ik persoonlijk vond t vrijwilligerswerk ook reuze meevallen hoor, ik deed samen met manlief 3 uurtjes schoonmaken en we waren veel eerder klaar.

  Japser, heb je het tegen mij?


  Maak melding

 13. Even voor alle duidelijkheid ik heb niks gezegd over de vrijwilligers bij het openluchtbad, ik vind dat deze mensen goed werk leveren. Ik vind alleen dat je mensen niet mag weigeren omdat ze geen vrijwilligerswerk willen doen of kunnen doen. mijn mening is dat alle zwollenaren gebruik moeten kunnen maken van dit zwembad of ze nu wel of niet vrijwilligerswerk willen doen.
  Dus als de gemeente bijspringt moet weer iedereen daar kunnen zwemmen.


  Maak melding

 14. @ingrid jij snapt dus totaal niet wat een gehandicapte wel of niet kan, zolang je dat niet weet moet je daar niet over oordelen en moet je dus gewoon je mond houden.


  Maak melding

 15. @ hans, hoe weet jij nou wat ik weet. En dit bad is “gered”door vrijwilligers en was allang weg geweest als dit niet was gebeurt. En de subsidie komt alleen voort uit het feit dat het nu een monument is.
  En soms moet ook een gehandicapte zijn grensen accepteren.
  En nogmaals in overleg valt er altijd te regelen dat je geen vrijwillegerswerk doet, boven de 65 hoef je ook geen vrijwillegerswerk meer te doen.
  En ik kom er heel veel, en heb al vele gehandicapten daar rond zien zwemmen. Men (de vrijwilligers die aanwezig zijn) is altijd bereid om te helpen.
  Dus om mij even te vertellen dat ik mijn mond moet houden schiet mij in het verkeerde keelgat, wie denk jij wel niet dat je bent. Een beetje verzuurd of zoiets. De gehandicaptenexpert die ook spreekt namens de mensen die wel plezier hebben in het open luchtbad doe normaal je bent er nog nooit geweest zo te lezen.


  Maak melding

 16. @ingrid nogmaals zeg ik dat je niet weet waar je het over hebt en dat je nog steeds erg aan het zeuren bent. Dus hou hierover asjeblieft je mond dicht.
  Wees blij dat jij kunt gaan en staan waar je wilt, maar ga dan niet mensen zitten afzeiken die dat niet meer kunnen. Dus nogmaals bemoei je er niet mee


  Maak melding

 17. @ingrid weet niet hoe oud je bent maar ik denk dat ik vaker in het bad ben geweest dan jij. Dit voor alle duidelijkheid, dus ga me niet vertellen dat ik er nog nooit geweest ben


  Maak melding

 18. @ Hans, maar waarom bij je zo boos op het feit dat er susidie gaat naar dit zwembad, om dat jij er nu geen gebruik van kunt maken, mag niemand er plezier van hebben. Ik weet zeker dat als er op 1 of andere manier geld voor is dat ze zullen proberen om het bad voor een ieder die lid wil worden toegankelijk te maken. Je bent geen lid dus de afgelopen 16 jaar ben jij er niet meer geweest, dus wat weet jij wat de doelstelling van het bestuur en vrijwilligers van het zwembad is.


  Maak melding

 19. ten eerste de subsidie is gemeenschapsgeld en dit gaat dan naar een prive vereniging.
  En ja ben er al een tijd niet geweest omdat dat niet mag, gelijk toen het bad over ging in een verenigingen was ik een van de eerste om me aan te melden, maar ja ik ga geen vrijwilligerswerk doen, dus ik mag geen lid worden.
  Kijk overdag werk ik en als ik dan thuis ben dan ben ik vrijwillige mantelzorger, waar ik zelf niet voor gekozen heb en dan wordt er tegen mij gezegd dat ik in de zomer niet een uurtje mag zwemmen.
  Dus is de vereniging het openluchtbad een prive bad geworden.
  Hoop dat het nu eindelijk eens duidelijk is punt uit.


  Maak melding

 20. @ Hans.

  Het is mij niet helemaal duidelijk.
  Kun je of wil je geen vrijwilligerswerk doen.

  Lees dat je overdag werkt en naast je werk mantelzorger bent.

  Het lijkt mij, dat je dan ook in staat bent om bv de kassa te bedienen en zo je vrijwillgersplicht kunt voldoen.

  Mocht je het niet willen doen,dan is het jou keuze,maar dan heb je volgens mij geen recht van spreken.

  Weet dat er meerdere gehandicapten wel gebruik maken van het bad,en ook hun verplichtingen voldoen.

  Snap deze hele discussie niet zo goed.


  Maak melding

 21. nou wordt het wel een hele domme discussie, raad jullie aan om eens naar een vrijwilligerscentrum te gaan en dan voor een maand het mantelzorg van iemand over te nemen, waarbij je dag en nacht moet klaarstaan en als je dan nog tijd hebt om daarnaast nog iets anders te doen dan heb je pas recht van spreken. Einde discussie


  Maak melding

 22. Kijk ik kom dat bad niet in, maar als ik daar mocht zwemmen dan had ik nog mijn invalide vrouw bij me en zou ook tijdens het zwemmen een oogje in het zeil moeten houden en dan nog willen jullie dat ik daar vrijwilligerswerk ga doen nee dank je wel dan hoef ik al niet meer en dan wens ik jullie succes met jullie bad.


  Maak melding

 23. Het is treurig genoeg dat je vrouw gehandicapt is,staat buiten kijf.

  Maar anderzijds ben jezelf erg zwart/wit in je stellingen.

  Alleen al dat je telkens refereerd naar ,,,jullie, is niet respectvol en moeilijk te communiceren.

  Zal je uit de droom helpen,ik heb wel ervaring met vrijwilligers,en weet ook dat je flexibel moet zijn ,maar dat geld voor beide partijen.

  Dan ga je niet spreken in termen dat een ander zijn/haar mond moet houden en afsluit met punt uit.

  Dat punt uit, geeft aan dat je het woord van de ander niet respecteerd.  Maak melding

 24. nogmaals weet je niet en besef je niet wat mantelzorg in houd en zolang je dat niet wil weten, moet je bij mij niet aankomen met vrijwillegerswerk. Ik zie al dat vlgs sommige mensen mantelzorgers in het algemeen geen recht hebben op ontspanning.


  Maak melding

 25. Vind jou manier van discussie voeren nou niet je van het Hans.

  Denk dat het probleem eerder bij jou zelf ligt dan bij het zwembad.

  Man man we hebben het hier over 6 uurtjes waar hebben we het over.

  Laten we het hier maar bij houden.


  Maak melding

 26. Agnietenplas,Wythemerplas goede alternatieven kosten geen 6 uur vrijwilligers werk en geen discussie tijd met zwembad.

  Snijd het mes aan 2 kanten en iedereen blij.


  Maak melding

 27. nog eenbeter idee openluchtbad platgooien en een nieuw gemeentebad er weer neerzetten, kan gewoon iedereen weer zwemmen met een gewoon dagkaartje


  Maak melding

 28. Hanzebad kun je ook een dagkaartje kopen,iedereen kan er gebruik van maken,wat is het probleem toch.

  Enigste wat er niet kan is spijkers op laag water zoeken.:(


  Maak melding

 29. heb je nog meer goeie ideen want je wilt dus iedereen naar een andere zwemgelegenheid hebben, hoef je daar ook geen subcidie meer voor te hebben.
  vlgs mij was het openluchtbad toch een vereniging en die zouden toch het bad gaan runnen met eigen middelen waar heb je dan subcidie voor nodig.


  Maak melding

 30. Die subsidie is nodig om het monument in stand te houden, zoals het de bedoeling is als iets een monumenten status krijgt. Dit heeft niets te maken met wel of niet gebruik maken van het zwembad.


  Maak melding

 31. Ik wil helemaal niets Hans.Geef alleen suggesties.

  Maar heb het idee,dat jij je zinnetje wil doordrijven en dat iedereen zwicht voor jou argumentatie.

  Als zwemmen de hoofdmoot is in jou betoog,zijn er meer dan genoeg alternatieven.

  Gelukkig is de ruime meerderheid dik tevreden met het huidige beleid en genieten met volle teugen van het bad.


  Maak melding

 32. sorry hoor ik drijf niks door ik vind gewoon dat iedereen gebruik moet kunnen maken van dat zwembad, er zijn meerdere mensen die graag willen zwemmen die geen vrijwilligerswerk willen doen. Ik zelf had mijn keuze al gemaakt door te gaan zwemmen in het aa bad maar ja die wordt straks ook gesloopt. Jij wilt kennelijk hebben dat als iemand wil zwemmen die er voor moet betalen en ervoor moet werken en daar ben ik het dus niet mee eens.
  Kijk dit is een welog voor zwolle en hoe moeilijk dit ook voor je is ook ik hen het recht om mijn mening te geven of je dit nou leuk vind of niet en als je dit niet wilt moet je niet meer reageren.


  Maak melding

 33. gottegod zeg ,wil niet veel zeggen hoor ,maar een ding wil ik wel kwijt ,hoop dat jullie zo,n behoorlijke handicap krijgen ,dat alles voor jou snuit niet meer toegankelijk word ,kom dan maar weer terug ,,monumentaaltje ,,hoop dat de hele bende word gesloopt ,en er een bad komt ,waar als je wilt zwemmen ,gewoon een kaartje kunt kopen ,en dat geld voor iedereen fatsoenlijk kan zwemmen ,,ps het bad word gerund door vrijwiligers ?waarom krijgen de badmeesters dan betaald?dat noem ik niet vrijwillig.en raad jou toch eens aan om naar een revalidatiecentrum te gaan ,om te kijken ,wat voor mensen met een handicap er zijn ,,en jij weet ook niet wat er voor de kiezen komt van een mantelzorger ,,,jij stapt jou bed in savonds ,en pit rustig dor dat het weer tijd is om eruit te gaan ,,dat gaat bij een mantelzorger niet op ,die staat 48uur klaar voor een gehandicapte ,kun je nog denken?????????????nee he ,word moelijk ,hoor jou hersens al kraken ,en zo te zien word je nu al moe >:(geef niet hoor ,word al moe van de mensen die geen respect hebben voor mantelzorgers :D:D


  Maak melding

Reageer