Kistemaker: “luiers inzamelen bij verzorgingshuizen”

Zwolle – Door het apart inzamelen van luiers draagt de gemeente Zwolle haar steentje bij voor een beter milieu. Het inzamelen wordt op een ongeveer 50 locaties in Zwolle gedaan, vooral bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De fractie Kistemaker is van mening dat dit nog beter kan door andere doelgroepen er bij te betrekken.

Op grote schaal wordt er in bejaarden- en verzorgingshuizen gebruik gemaakt van incontinentiemateriaal. Voor velen is de afstand van het bejaarden- e/o verzorgingshuis naar de luiercontainers echter veel te groot om hiervan gebruik te maken. De fractie Kistemaker ziet geen reden waarom er in overleg met de betreffende instellingen geen aparte containers voor incontinentiemateriaal neergezet kunnen worden. De fractie Kistemaker is zich ervan bewust dat het belangrijk is om de senioren ertoe te bewegen om hieraan mee te helpen. Door een goede voorlichting met een heldere uitleg zal er ongetwijfeld veel draagvlak ontstaan. Een makkelijk toegankelijke container op korte loopafstand om het afval aan te bieden is dan echter wel noodzakelijk. Ook is de medewerking van de betreffende instelling onontbeerlijk. Kistemaker verwacht echter dat de instellingen graag bereid zijn mee te werken aan een milieuvriendelijke oplossing voor dit grote afvalaanbod.

Deze structurele inzameling bij bejaarden- e/o verzorgingshuizen is een nog onbenutte mogelijkheid die zeker bijdraagt aan een beter Zwols milieu.De Fractie Kistemaker wil van het College dan ook antwoord c.q. duidelijkheid op de volgende vragen aangaande dit onderwerp.                                 

·         Bent u met mijn fractie van mening, dat het meer respons zal opleveren, wanneer naast luierinzameling bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, er ook incontinentiemateriaal wordt ingezameld bij bejaarden- e/o verzorgingshuizen?

·         Bent u met mijn fractie van mening, dat daarmee wordt meegewerkt aan een milieuvriendelijke oplossing voor dat grote afvalaanbod?

·         Is uw college genegen te onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om incontinentiemateriaal bij bejaarden- e/o bejaardentehuizen apart op te halen d.m.v. het plaatsen van aparte containers voor incontinentiemateriaal bij deze instellingen?

·         Is uw college met mijn fractie van mening, dat door een goede voorlichting met een heldere uitleg, er ongetwijfeld veel draagvlak zal ontstaan voor de inzameling van genoemd incontinentiemateriaal op voornoemde locaties?

 

Trudy Kistemaker, raadslid Fractie Kistemaker.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Kistemaker: “luiers inzamelen bij verzorgingshuizen””

  1. Laat ze zorgen dat er goeie dingen gebeuren voor burgers die het moeilijk hebben zoals het verminderen van gemeentelijke belastingen en gartis openbaar vervoer naar het centrudan kunnen ze zo de auto,s ook uit het centrum weghouden .Dat vind ik betere daden maar dat luieridee kunnen ze bij de bejaardentehuizen zelf ook wel opkomen.

  2. Wat kosten die luiers? Hoe zwaar wordt het milieu belast omdat veel ouderen luiers aan krijgen omdat er niet voldoende personeel of geld voor personeel is om mensen naar het toilet te brengen.

  3. Ik heb een hekel aan het gebruik van het woord luier bij bovenstaande teksten. Gebruik liever het woord incontinentiemateriaal, ookal is dat nét even wat meer typen…
    Ik vind het zo denigrerend overkomen.

    Mijn dochtertje, ja, zij draagt een luier. Maar mijn oma is incontinent en gebruikt een inlegger of een t*na-slip.

  4. Een matje wordt het ook wel genoemd. Het blijft een luier. l.
    Luier, inlegger, matje, nou ja ik praat hier en niet tegen of met een client die er overigens wel om kunnen lachen want zo zijn we begonnen zeggen ze dan.

  5. Ik vind dat zusenzo wel een punt heeft: kan me voorstellen dat mensen het nogal beschamend vinden om met hun zak incontinentiemateriaal naar zo’n container te lopen. Maar goed, ik vraag me sowieso af of hoeveel mensen uit deze doelgroep zo vitaal zijn dat ze zo’n zak naar de container kunnen sjouwen (ook als hij dichtbij staat). Lijkt me eerder een zaak van de instelling/het personeel.

    Meer luiercontainers lijkt me wel een goed idee, zeker als de nieuwe containers bij verzorgingshuizen ook voor anderen te gebruiken zijn.
    Op zich wel handig dat de luiercontainers bij de kinderopvang staan, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd even centraal in de wijken staan…
    Als ik van m’n afval af wil, dan moet ik met m’n plastic en glas de ene kant op en met m’n luiers precies de andere kant op.
    Ik zou het bijvoorbeeld fijn vinden als er een luiercontainer in de buurt v WC Zuid zou komen – zou dan met de Kievitsbloem gecombineerd kunnen worden.

  6. Goede actie, en goed voor het milieu. Wat kan je nu tegen dit idee hebben?
    En Koko, je reageert nu twee keer vrij nutteloos. Ventileer je gein liever op het Algemeen Log.

  7. O ja, meneer Kistemakers kunt u dan ook gelijk het aantal plekken waar je de luierZAKKEN kan krijgen uitbreiden?
    Die liggen ook – heel handig – bij het kinderdagverblijf, maar niet iedereen maakt gebruik vh KDV. Toen wij nog geen gebruik maakten vh KDV, verwachtte ik dat ik de zakken ook wel bij het consultatiebureau zou kunnen krijgen (lijkt me nl. ook een logische plek om ze te verspreiden), maar nee hoor…

  8. Mooi gebeuren hoor allemaal zometeen hebben wij hier ook zo’n container nodig. Maar even een vraagje we hebben al plastic groen papier en normaal afval. Wie gaat mij nu vertellen hoe die luiers anders verwerkt gaan worden als bv papier of gewoon afval of groen? Er wordt wel geroept beter voor het milieu maar komt het uit eindelijk niet in dezelfde verbrandings oven?

Reacties zijn gesloten.