Geen schadevergoeding voor Maria Mosterd

Zwolle – De Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle, waar een loverboy-slachtoffer leerlinge was, is niet aansprakelijk voor de schade. Dat heeft de rechtbank in Zwolle woensdag bepaald. De school heeft volgens de rechter niet onjuist gehandeld, zoals het slachtoffer Maria Mosterd claimde.

De scholiere, die de school bezocht van 2001 tot eind 2004, eiste 50.000 euro smartengeld en een schadevergoeding voor studievertraging. Het meisje begon vanaf de eerste klas te spijbelen en werd door een loverboy uit de klas gehaald. Regelmatig ging zij, zonder dat haar moeder het wist, niet naar school. In plaats daarvan werd zij misbruikt onder leiding van de loverboy.

Volgens de leerlinge heeft de school niet voor een adequaat veiligheids- en absentiebeleid gezorgd waardoor zij slachtoffer is geworden van een loverboy. Haar moeder werd over haar ongeoorloofd verzuim niet ingelicht, aldus de scholiere. De Landelijke Klachtencommissie onderwijs verklaarde in juni 2006 een klacht van de moeder tegen de school over het onveilig schoolklimaat en het ontoereikend absentiebeleid gegrond.

Reactie school
De school stelt dat het in de eerste plaats de verplichting van de moeder was om erop toe te zien dat haar dochter naar school ging.
Het ongeoorloofd verzuim was niet zodanig dat het aan de leerplichtambtenaar moest worden gemeld. De school verwijst daarvoor naar uitdraaien van de absentieregistratie. In de eerste klas was geen sprake van ongeoorloofd verzuim. In de tweede klas was de leerlinge elf uur ongeoorloofd absent. De moeder was toen telefonisch niet bereikbaar. De school heeft de scholiere erop aangesproken en haar de uren dubbel laten inhalen. Ook is de moeder in kennis gesteld. In de derde klas was de leerlinge volgens de school niet buitenproportioneel vaak afwezig. Vanwege de slechte bereikbaarheid van de moeder schakelde de school de leerplichtambtenaar in. In het vierde schooljaar was de leerlinge vier uur ongeoorloofd afwezig.
De school heeft geprobeerd de scholiere door de jaren heen zoveel mogelijk te begeleiden.

Zorgplicht
De rechtbank legt de zorg voor een minderjarig kind primair bij de ouders.
Op een school rust wel een (ongeschreven) bijzondere zorgplicht voor de gezondheid en veiligheid van de leerlingen.  Een school moet zich ervoor inspannen om gevaarlijke situaties te voorkomen of op te heffen.
De rechtbank beantwoordt de vraag of de school in dit geval deze bijzondere zorgplicht heeft geschonden ontkennend.

Overwegingen in deze zaak
Anders dan in de zaak bij Landelijke Klachtencommissie onderwijs is de school in de procedure bij de rechtbank met allerlei bewijsstukken gekomen over de (ongeoorloofde) afwezigheid van de leerlinge. De school heeft verzuimlijsten en aantekeningen van mentoren getoond, waaruit blijkt dat de scholiere in het eerste leerjaar geen enkele keer ongeoorloofd afwezig was. In het tweede schooljaar is zij elf uur ongeoorloofd afwezig geweest waartegen de school is opgetreden. In het derde schooljaar heeft de school contact gezocht met de leerplichtambtenaar omdat de moeder van de scholiere uitermate moeilijk telefonisch te bereiken was op de dagen dat de scholiere ongeoorloofd niet op school was. De scholiere heeft tegen dat alles volgens de rechtbank te weinig ingebracht. Dit geldt ook voor de veiligheidsmaatregelen die de school stelt te hebben genomen, waarbij speciale aandacht is geweest voor loverboy-praktijken. Verder is de leerlinge in de loop van de rechtbankprocedure teruggekomen op haar stelling dat zij vanaf de eerste dag door de loverboy uit de klas werd gehaald.
Al met al wordt de vordering van de scholiere afgewezen.

Proceskosten
Omdat de scholiere ongelijk krijgt, moet zij de proceskosten van de school vergoeden.

Artikel delen:
Reacties 49
 1. Ja, daar krijgen we de discussie weer!

  Ik moet zeggen, dat ik in het bovenstaande wel wat dingen lees die in eerdere berichtgeving niet genoemd werd. Ik mag aannemen dat dat de discussie wel verandert.

  De loverboy heeft sowieso te weinig straf gekregen. Ik geloof dat daar te weinig bewijs voor was of dat er niet eens aangifte gedaan is. Ik weet het even niet precies meer, maar er zijn hier vast wel mensen die er wel meer vanaf weten!


  Maak melding

 2. Heel belangrijk Danny, wordt de laatste tijd wel meer en te makkelijk vergeten. Wijzen is blijkbaar makkelijker.

  Wel een uiterst trieste zaak dit natuurlijk. Bij ons thuis hebben ze het boek ook gelezen en het is een paar keer uitgeleend.


  Maak melding

 3. @Danny en Dick

  Tuurlijk hebben jullie gelijk, maar je mag toch van een school verwachten, dat, als je kind wegblijft van school, zonder bericht, er even een telefoontje richting ouders gaat. Daar is deze school toch zeer laks in, heb het op andere scholen anders meegemaakt, hangen ze na 30 minuten al aan de bel, en bij geen gehoor wordt er een mailtje gestuurd.


  Maak melding

 4. Is er helemaal geen contact tussen ouders en school geweest na herhaaldelijk verzuim? Is er thuis wel interesse geweest voor de schoolprestaties en is er nooit argwaan ontstaan? Je merkt dat ik het boek niet heb gelezen.


  Maak melding

 5. Wat ik begreep uit het bericht dat de ouders vaak niet te bereiken waren.
  Naar mijn mening heeft de school geen blaam.
  Wel blijkt dat de ouders zelf steken hebben laten vallen.

  Uiteindelijk ben je als ouder zelf verplicht om je kind te controleren in haar/zijn doen en laten.  Maak melding

 6. Toen ik vroeger van school kwam nam ik eerst onder een kop thee een half uurtje de dag door met mijn moeder. Als er toen iets mis was zou ze dat gelijk hebben opgemerkt na een paar dagen.


  Maak melding

 7. Als mijn zoon thuiskwam van school ,was ik thuis met een kop thee en de beruchte pennywafel.

  Na even geleuterd te hebben was het richting voetbalveldje.

  Ben het met Danny eens dat dit momenten zijn om te ontdekken of er iets mis is.


  Maak melding

 8. Bericht door Danny, op 6 januari 2010 om 15:20
  Toen ik vroeger van school kwam nam ik eerst onder een kop thee een half uurtje de dag door met mijn moeder. Als er toen iets mis was zou ze dat gelijk hebben opgemerkt na een paar dagen.

  Same here


  Maak melding

 9. Da’s toch wel de omgekeerde wereld zeg, die meid heeft van haar privé situatie en school een zooitje gemaakt, de ouders hadden blijkbaar poep in de ogen of waren te druk met tweeverdienen en nou mag de school opdraaien voor haar ongeluk?!
  Dat ze nu de proceskosten zelf moet betalen pff, ze verhaalt het maar op haar ex-vriendje.


  Maak melding

 10. een pennywafel of een negerzoen,je hebt gelijk Zwolse. En Danny volgens mij een schat van een moeder.Ze willen tegenwoordig wel alle verantwoordelijkheid bij de scholen neer leggen.


  Maak melding

 11. ik zit zelf op die school en ik vind het terecht dat de school in het gelijk in gesteld.
  De school controleert altijd heel streng de absentie. Misschien ook wel na dit gebeuren maar als moeder zijnde merk je toch zeker wel wanneer het slechter gaat met je kind lijkt mij.. Dan ben je als moeder ook niet echt goed bezig


  Maak melding

 12. de ouders hadden blijkbaar poep in de ogen of waren te druk met tweeverdienen

  Je hoort telkens alleen maar over de moeder. Waar de vader in dat verhaal geplaatst moet worden weet ik niet…iemand?


  Maak melding

 13. @ Kees, ben het met je eens ook mijn oudste heeft op deze school gezeten, en je werd gelijk gebeld als er iets aan de hand was.
  Ik heb het boek wel gelezen, en de ander 2 boeken van de moeder en het 2e boek van Maja ook. Vaak heb ik gedacht zou de moeder nou echt nooit hebben gedacht, wat is er aan de hand mer mijn dochter, ga eens op school praten, wie zijn haar vriendinnen ga daar eens langs enz enz.Het is vreselijk voor dit meisje wat er is gebeurd. Maar ik vind dat er heel vaak, zelfs in de boeken de schuld door de moeder bij vele anderen werd neergelegd (ook wel haar zelf) maar meer bij anderen en om het schuldgevoel bij haar zelf weg te nemen, ze met al deze processen is begonnen.


  Maak melding

 14. Mijn zoon zat ook op deze school,en idd je werdt meteen gebeld als je kind niet op school was zonder tegenbericht.

  Je kunt een kind amper 11/12 jaar niet overlaten aan hun eigen verantwoording.

  P.S. op BNR komt zodadelijk de moeder aan het woord.


  Maak melding

 15. @ Plantje,volgens mij had moeder een vriend raakte zwanger, toen bleek dat de toekomstige papa al getrouwd was of een vriendin had waar hij ook kinderen bij had. Toen was het einde relatie. En later was er tussen de vader en dochtr ook zo goed als geen kontact.


  Maak melding

 16. De NOS spreekt in haar berichtgeving niet meer over loverboys, maar over pooierboys. Een veel betere woordkeuze, die navolging zou moeten krijgen.

  Verder kan ik trouwens de uitspraak wel volgen. Nergens blijkt uit dat de school in gebreke is gebleven.


  Maak melding

 17. Heb jammer genoeg errug slechte ervaringen met deze school, hoorden nooit wat dwz alles was altijd prima! al ging het bagger. (en ja ik ben een moeder die thuis is, en zorgt voor een kopje thee met wat lekkers, nu nog steeds voor beide kinderen al is de oudste bijna 18 )


  Maak melding

 18. dat meisje verdient al genoeg aan haar boekjes… dus waarom ook nog die enorme som geld??? Tuurlijk erg naar dat ze slachtoffer is geworden van pooierboys maar volgens mij is ze heeeel erg kwestbaar evenals moeders lucy mosterd.  Maak melding

 19. @plantje
  Nee, ik verwacht niet dat mijn kinderen dit zonder dat ik iets vermoed zouden kunnen doen, nu heb ik 2 jongens en die zijn wat minder gevoelig voor lover/pooierboy praktijken, over het algemeen.  Maak melding

 20. Vindt het verhaal van de moeder nogal discutabel.Deze mevr.zelf werkzaam in het onderwijs,moet als geen ander weten hoe belangrijk het is om bereikbaar te zijn bij absentie of andere calamiteiten.Hier heeft zijn fikse steken laten vallen.Met alleen het vermoeden dat er ,,,,iets,,, met je kind aan de hand is krijg je geen vinger achter het probleem.Haar eigen zeggen is dat het meisje nooit uitging in weekend en s avonds en altijd bij haar thuis was.Als je de absentie lijst bekijkt klopt haar beredenering niet,haar absentie was niet zo absurd dat deze ruimte gaf om de grootschalige loverboy praktijken in schooltijden
  te laten plaats vinden.


  Maak melding

 21. Toch vindt ik het vreemd ik heb gelezen dat daar in zwolle een middelbare en een roc in een zitten? dat zou ik wel een slechte zaak vinden, hier in apeldoorn zitten scholen die eerste jaars volledig apart houden van boven bouw.. Ook lees ik in haar boek dat ze vaker abcent is, de school kan toch ook de abcentielijst hebben bewerkt?


  Maak melding

 22. Denise, bij een lokalen te kort huurt/huurde TSG lokalen bij de naastgelegen ROC. Dat apart houden van de bovenbouw gebeurt hier ook wel. Maar er is nou eenmaal niet altijd genoeg ruimte om alle onderbouw klassen in het zelfde gebouw les te geven

  Ik heb ook op deze school gezeten, nooit gespijbeld oid dus weet niet hoe dat in zijn werking ging toen.  Maak melding

 23. heb les gehad van moeders…. ooit op de landstede…. moeders was zelf ook VAAAAAAK NIET AANWEZIG…. Beetje vreemde vogel…. dat vond ik toen al… als ik haar dan zie op televisie en haar boek lees dan valt alles zoooo op z’n plek. Ik heb er een heeeel raar gevoel bij iig.


  Maak melding

 24. Na het lezen van deze berichten wil ik toch even wat kwijt.

  Als het gaat om de opvoeding en het gedrag van het kind ben ik van mening dat dit volledig behoort tot de verantwoording van de ouders hierop kan niemand aangesproken worden, niet de school en ook niet de leraar.

  Maar als het gaat om de veiligheid op school dan mag je en moet je als ouders zijnde erop kunnen vertrouwen dat deze binnen de macht van de school gewaarborgd is.
  Ik vindt het dus een absolute verantwoordelijkheid van de school die wat mij betreft( in beperkte mate) gaat deze zelf tot buiten het schoolplein.

  Het is als samenleving zelfs een plicht om erop toe te zien dat kinderen veilig over straat kunnen gaan en dat we elkaar waarschuwen wanneer dit soort zaken geconstateerd worden.

  Dat de rechter naar waarschijnlijkheid vindt dat de school geen onrechtmatig handelende of nalatenschap verweten kan worden zal gebleken zijn uit de bewijzen wat aangeleverd zal zijn.
  (maar dan nog vindt ik dit nog randje)

  Ook lees ik iets over een boek en genoeg geld verdienen. Ik ben van mening dat dit er niet toe doet en vindt het een zwak excuses.
  Ik ben van mening dat het zelfs goed is, wat de ouders hebben gedaan, ongeacht de uitslag is het belang van de veiligheid van onze kinderen en de daartoe behorende verantwoordelijkheden aan de kaak worden gesteld.

  Daarnaast heb ik zelf een boekje geschreven (die overigens nog niet is uitgebracht) verdiensten zouden zijn 0.25 per exemplaar (dus je moet nogal wat exemplaren verkopen wil je hier rijk van worden)

  Om hoeveel geld het ook mag gaan en wat voor een mening je hierover hebt het is wel duidelijk dat het leven van het kind is beschadigd.

  En dit wilde ik even kwijt  Maak melding

 25. Jeffrey, in hoeverre moeten we ons bemoeien met hoe een kind omgaat met zijn/haar schoolgedrag?
  Jij hebt vast ook geleerd, dat het “ik vind” en niet “ik vindt” is. Toch zullen velen op hun p*k getrapt zijn als je hier iets van zegt!

  Als het voor school en de moeder (van ouders is nergens sprake) niet zichtbaar is wat zij uitvreet buiten school…hoe kan het dan voor medeburgers zichtbaar zijn? Ik denk dat na de loverboy de smeerkezen die op dit minderjarige kind kropen aansprakelijk gesteld moeten worden! Zij hebben actief deze situatie in de hand gewerkt.

  Het gaat inderdaad om geld… Er wordt van de school een schadevergoeding gevraagd omdat ze niet genoeg zouden hebben gedaan om een situatie die door slechtwillenden in de hand gewerkt wordt tegen te gaan. Dat is naar mijn idee de wereld op zijn kop!

  Ik ben van mening dat het zelfs goed is, wat de ouders hebben gedaan, ongeacht de uitslag is het belang van de veiligheid van onze kinderen en de daartoe behorende verantwoordelijkheden aan de kaak worden gesteld.

  Je zegt dat je op de reacties ingaat… Maar als ik de reacties lees kom ik tot de conclusie dat het helemaal niet gaat om ouders, maar enkel de moeder!
  Ik denk daarnaast dat de uitspraak nog wel eens anders geweest zou kunnen zijn als er geen schadevergoeding geëist was. Ik denk dat dat ook bij vele mensen in het verkeerde keelgat schiet. Dat maakt het moeilijker om vol te houden, dat het je gaat om het aan de kaak stellen van veiligheid.

  Veiligheid op school ligt weliswaar in handen van de school. Maar ik heb wel begrip voor de mensen die op zo’n school werken. Ze kunnen onmogelijk alles in de gaten houden!


  Maak melding

 26. Ik ben benieuwd naar het boek van H.J. korterink.
  klik en
  Het is enigszins verleidelijk nu uitvoerig in te gaan op de discussie rond Maria Mosterd en de Thorbecke Scholengemeenschap. Zoals ik gisteren aangaf ben ik al geruime tijd bezig met een onderzoek en komt daar in mei een boek over uit. Het is weinig zinvol daar nu op vooruit te lopen.

  Er zijn twee digen die ik er wel vast over kwijt wil. Gisteren ‘verloren’ Maria en Lucie hun proces tegen de school die naar hun mening Maria beter had moeten beschermen tegen pooier- dan wel loverboys. In een aantal reacties worden moeder en dochter afgeschilderd als geldwolven, omdat ze een schadevergoeding eisten.

  Het gaat er even niet om hoe terecht of onterecht de aanklacht was, maar het ging de klaagsters in elk geval niet om het geld, maar om het signaal.

  Verder valt op dat er meningen worden verkondigd door mensen die niet de moeite hebben genomen de boeken te lezen. Ik hoor van alle kanten dat de door velen als gruwelijk ervaren sc?ne met de rat uit een film komt en dat Maria dat dus heeft verzonnen. Dit soort misverstanden krijg je als je niet weet waar je ’t over hebt: in het boek zelf wordt erbij gezegd dat het om een voorval uit een film gaat. Of Maria werkelijk getuige is geweest van het imiteren van zo’n sc?ne is een ander verhaal. Overigens vind ik het met die ‘gruwelijkheid’ nog wel meevallen. Als je een drugsschuld hebt bij Antillianen mag je blij zijn als je er vanaf komt met een ratje dat een paar krasjes op je buik maakt.


  Maak melding

 27. Het gaat er even niet om hoe terecht of onterecht de aanklacht was, maar het ging de klaagsters in elk geval niet om het geld, maar om het signaal.

  Je mag het me kwalijk nemen, maar ik vind 50.000 euro nog steeds veel voor een signaal!


  Maak melding

 28. Tja (Derk & Plantje), dat was destijds al een opvallend item. Vond dit (behalve luguber) overkomen alsof HJ hier nog meer over te vertellen heeft

  Overigens vind ik het met die ‘gruwelijkheid’ nog wel meevallen. Als je een drugsschuld hebt bij Antillianen mag je blij zijn als je er vanaf komt met een ratje dat een paar krasjes op je buik maakt.  Maak melding

 29. Zal er de volgende keer Quote bij zetten plantje was het even vergeten.

  @Dick ik denk dat die er wel meer van weet vandaar dat ik ook benieuwd ben naar zijn verhaal/onderzoek/boek


  Maak melding

 30. @ Derk, maar of hij alles vertelt wat hij weet over die laatste regels? Dat de nieuwsgierigheid op wordt gewekt om het boek te kopen, resulterend in de pegels, de publiciteit en de aandacht zijn hem waarschijnlijk al genoeg waard. Hij zal vast geen risico’s nemen met het neerpennen van praktijkvoorbeelden. Zou wel jammer zijn. Eerst maar eens afwachten.


  Maak melding

 31. Oh, dus dan daar laat zij de invulling aan de lezer. Ze zal er vast niet op terugkomen. We hebben het wel hierover toch?

  Overigens vind ik het met die ‘gruwelijkheid’ nog wel meevallen. Als je een drugsschuld hebt bij Antillianen mag je blij zijn als je er vanaf komt met een ratje dat een paar krasjes op je buik maakt.  Maak melding

 32. @ Derk. Mooi, het zou l*llig zijn als we het over verschillende tekst hadden. We wachten zijn boek wel af.
  Je hebt toffe emoticons. Kun je ze niet via de knop “contact” naar de Admin sturen, om tussen te voegen hier?


  Maak melding

 33. Mwah,

  ik ben denk ik een van de weinigen die het boek gelezen heeft en vind dat het natuurlijk een heel sneu verhaal is, maar heb het idee dat ze het romantiseert/overdreef om zichzelf sterker te laten voorkomen dan dat ze daadwerkelijk is/was.
  Dit is in mijn ogen een beschadigd meisje die waarschijnlijk door andere invloeden nu overal geld uitprobeert te slaan.
  De school komt met tastbare bewijzen die haar grote verhalen van nalatigheid van de school tegenspreken dus waar klopt haar verhaal nog meer niet?


  Maak melding

 34. Ik heb evenals Ajansjeze les gehad op de Landstede van Lucy Mosterd (moeder van Maria) en ik heb meerdere malen gespijbeld onder haar lessen (die f***ing maandagochtend, veeeels te vroeg, neej ben niet in handen van loverboys gevallen). Zij heeft nooit mijn ouders daarvan op de hoogte gesteld…. En nu klagen over de school dat zij nooit haar op de hoogte hebben gesteld dat Maria wel eens een uurtje niet op kwam dagen…… Jaja….. lekker geloofwaardig… ITS ALL ABOUT THE MONEY:o


  Maak melding

 35. er word gezegt ,het gaat niet om het geld ,,waarom vraag je dan 50 duizend euro???????????????,om er beter van te worden???sorry dat gaat er bij mij niet in ,,en moeders???was die er wel,,ze had het ook eerder thuis kunnen zeggen of naar de politie kunnen stappen ,,volgens mij heeft ze gewoon even er flink van geprofiteerd,,een stille liefde ,en als het uit is ,dit verhaal oprakelen ,,now ,raar verhaaltje ,zielig hoor:P


  Maak melding

Reageer