Zwolle heeft tekort aan strooizout

Zwolle – Er is een nijpend tekort aan strooizout in Zwolle. Dat verklaren de gemeente Zwolle en het hoofdbureau van Rijkswaterstaat in Arnhem. Oorzaken van de schaarste aan zout in de gemeente Zwolle zijn de aanhoudende problemen met gladheid en sneeuwval van de laatste weken. Op de Nieuwstraat werd door medewerkers van ROVA met de hand gestrooid. De wegbeheerder van de gemeente Zwolle, Iko Hendriks, geeft aan aan dat er nog tot het begin van de komende week zout is. Via een Gladheidsbestrijdingsplan, dat ieder jaar geactualiseerd wordt, wordt er momenteel alleen op de hoofdroutes en het hoofd fietsnetwerk gestrooid.

 07-01-2010_zoutopslag_rova_3.jpg
Nog maar 100 ton strooizout in de loods aanwezig…

ROVA meldt, dat er nog voor 10 keer een ronde zout is in Zwolle, en heeft nog ongeveer 100 ton strooizout in opslag liggen. Wat de beheerder van het zout in Zwolle betreft is de hoeveelheid zout beheersbaar, maar dat is ook afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die kan vallen. Aan alternatieven als Melasse (zout met een suikerlaagje) of het strooien van zand wordt niet gedacht. Melasse is volgens de ROVA onbetaalbaar en zand heeft alleen een tijdelijk effect en levert naderhand problemen op voor de riolering. Het strooizout is nat zout, wat beter is voor het milieu. De ROVA strooit met een winterploeg van 29 wagens nu minimaal, en dat is volgens de woordvoerder voldoende. Rijkswaterstaat strooit in de gemeente Zwolle alleen of de hoofdwegen. De A28 is daarvan het beste voorbeeld. De provinciale- en andere wegen verzorgt de ROVA namens de gemeente Zwolle. Het afleveren van zout naar Zwolle is volgens woordvoerder Jan Huurman van RWS het grootste vraagstuk. Het zout wordt vanuit Duitsland via vrachtwagens naar Zwolle vervoerd.

07-01-2010_zoutopslag_rova_4.jpg
Een ongewone handeling voor de ROVA: handmatig strooien…

07-01-2010_zoutopslag_rova_2.jpg

07-01-2010_zoutopslag_rova_nu_nog_ongeveer_100_ton_1.jpg

De wegdienst is er alles aan gelegen om de snelwegen begaanbaar te houden. Dit voor de doorvoer van het verkeer en het draaiende houden van de economie. RWS is in Nederland de grootste klant van afname van strooizout, en kan mede daardoor altijd zout garanderen. Als er in Zwolle geen zout meer is wordt het uit bijvoorbeeld Apeldoorn gehaald, en als het daar niet meer aanwezig is gaat men verder zoeken.

RWS moet na de hevige sneeuwval van de afgelopen week herprioriënteren, wat inhoudt dat er goed gekeken wordt naar de behoefte van de regio. Woensdag ging bijvoorbeeld alle aandacht uit naar de provincie Noord-Holland. Rijkswaterstaat gaat deze winterperiode spaarzaam om met het strooizout. Er wordt strak op de toestand van de wegen gelet via het zogenaamde Gladheidsmeldsysteem. Via voelers in het wegdek in combinatie met weerhuisjes die langs de snelwegen staan bepaalt RWS waar (preventief) gestrooid moet worden.

Artikel delen:
Reacties 36
 1. En in artikel op rtlnieuws.nl staat dat Zwolle nog voor 10 keer strooien zout heeft. Als je de opsomming doorleest zijn er gemeentes die een veel nijpender tekort hebben, bv nog maar voor 2x.

  Of is 10 keer ook nijpend?

  Kunnen ze niet wat zout bij AkzoNobel weghalen in Hengelo?


  ⚠️ Meld

 2. Of zeewater koken? Gelukkig hebben wij weinig wonden om zout in te strooien. Hoorde vandaag dat het al bijna 3 weken vriest. Dat is natuurlijk ook abnormaal. En zand strooien?  ⚠️ Meld

 3. Of een paar ambtenaren echt laten zweten, destileren het zout daar wel uit. maar he, wat is er fictiever dan ambtenarenzweet buiten de sauna?:P
  grapje hoor ambtenaren8)


  ⚠️ Meld

 4. Ingezonden:

  De winter heeft ons als fietsers goed in de greep. Gladheid en sneeuw zorgen voor veel problemen voor de fietsers.De gemeente Zwolle doet zijn best en veegt en strooit.

  Er blijven echter altijd plekken waar de aandacht nog eens op gevestigd mag worden. Er zijn situaties zoals fietspaden bij rotondes, fietspaden achter bushaltes langs die niet altijd sneeuwvrij zijn. We willen ons vooral richten op gevaarlijke situaties voor fietsers. Het prettigste zou zijn als alles sneeuwvrij wordt gemaakt maar in de praktijk is dit moeilijk haalbaar.

  De Fietsersbond Zwolle is erg benieuwd naar de reacties van de fietsers in Zwolle zodat we tijdens ons overleg met de gemeente Zwolle hier aandacht aan kunnen schenken.

  Stuur uw reactie via de email naar ons toe. Heel graag met foto met een:

  – duidelijke omschrijving van de plek (straat/plek)
  – datum en tijdstip wanneer de foto genomen is
  – beschrijving van de situatie, is er sprake van opgevroren richels, ijsvorming etc.

  Het kan gestuurd worden naar het volgende emailadres:

  fietsersbondzwolle@gmail.com

  Kent u mensen in uw omgeving die problemen op hun fietsroute hebben i.v.m. de sneeuw, stuur dan deze email naar hun door.

  Alvast bedankt voor jullie inzending.

  Met vriendelijke groeten,

  Fietsersbond Zwolle


  ⚠️ Meld

 5. Er kan ook met suiker (melasse) gestrooid worden!! Dat is zout met een soort suikerlaagje erom heen zodat je veeeeeel minder zout nodig hebt voor hetzelfde effect!!! Hoorde ik van de week op de radio… Waarom doen we dát dan niet??


  ⚠️ Meld

 6. Kijk, dat is een bericht waar ik iets aan heb. Ik vroeg me al een tijdje af hoe het nu zat met dat gestrooi, wat ze doen, en hoe ze zich aanpassen aan de omstandigheden. Ik hoef me tot de volgende week nog geen zorgen te maken als ik het zo lees.


  ⚠️ Meld

 7. Mensen die een open haard hebben of anderszins hout stoken,de as die overblijft(is meestal met as)is een prima middel om over gladde gedeelte van uw stoep of straat te gooien,werkt zeer goed.Wordt nog veel op het platteland gedaan.Vroeger was het een probaat middel tegen gladheid.


  ⚠️ Meld

 8. De titel klopt niet meer met de update. Dit is de kop bij de commersjele buren

  Nog voldoende strooizout in Zwolle
  donderdag 07 januari 2010 13:40

  ZWOLLE – In tegenstelling tot veel andere gemeenten in Nederland is er in Zwolle voorlopig nog strooizout voldoende aanwezig…..  ⚠️ Meld

 9. Groot compliment voor de mannen en vrouwen van de Rova die zulke lange uren maken om de Zwolse wegen, paden en lanen begaanbaar te houden.


  ⚠️ Meld

 10. Als iedereen nu is even naar de supermarkt gaat en een zak zout gaat halen, en over z’n eigen stoep gaat strooien dan schieten we al mooi op en kunnen er ook weer is wat oudere mensen naar buiten! De gemeente doet ook z’n best nu de bewoners nog.


  ⚠️ Meld

 11. Jumbo heeft ook nog genoeg zout.

  Als ik het bericht van Derk zo lees ga ik denk ik maar verhuizen naar Etten-Leur. Een heerlijk geurende stad:)


  ⚠️ Meld

 12. Dit was 6 jaar geleden nog een wijkactie in Dieze:

  Om de Diezerpoort ook in de winter veilig en leefbaar te houden, is het project Zout voor Koud opgezet. Vorige winter, toen het langdurig koud en glad was, werd er volgens bewoners van de wijk te weinig gestrooid door de gemeente. Veel ouderen durfden de deur niet uit vanwege de gladheid. ⤽Geef ons maar zout, dan doen we het zelf wel⤝, was één van de reacties tijdens het wijkplatform. TRAVERS heeft deze handschoen opgepakt. Deze winter kunnen bewoners een gratis emmertje zout in huis halen.  ⚠️ Meld

 13. Bericht door ElRey, op 7 januari 2010 om 19:47
  Groot compliment voor de mannen en vrouwen van de Rova die zulke lange uren maken om de Zwolse wegen, paden en lanen begaanbaar te houden.

  Juist! Daar ben ik het ook helemaal mee eens!

  Bericht door b_van veen, op 7 januari 2010 om 20:51
  Als iedereen nu is even naar de supermarkt gaat en een zak zout gaat halen, en over z’n eigen stoep gaat strooien dan schieten we al mooi op en kunnen er ook weer is wat oudere mensen naar buiten! De gemeente doet ook z’n best nu de bewoners nog.

  Als iedereen nu gewoon een keer rustig aan doet en het gewoon even uitzit! Het koude weer zorgt inderdaad voor wat ongemakken, maar dat is niet onoverkomelijk. Het dooit vanzelf weer een keer.
  Onze straat is niet vrij gemaakt van sneeuw en dat is ook nergens voor nodig. Als ik op de fiets weg moet loop ik dat stukje wel en sneeuw is gewoon doorheen te fietsen.


  ⚠️ Meld

 14. Mentaliteitsverandering Plantje. Vrogger schijnen Nederlanders een nuchter volkje te zijn geweest. Nu wordt alles en iedereen opgefokt, opgenaaid en opgeblazen. Jammer. Nog triester om te zien hoe makkelijk zovelen volgen….als kuddedieren.


  ⚠️ Meld

 15. @plantje, Ik had het dan ook niet over de kleinere zijstraatjes ( dat is natuurlijk geen doen voor de gemeente om die ook nog schoon te maken) maar over de stoepen schoon houden, zoveel werk is dat nou ook weer niet.


  ⚠️ Meld

 16. @b-van veen….waarom is het geen doen om ook de zijstraatjes schoon te maken? Ik woon zelf niet in Zwolle, mn vriendin wel, maar ik vind zwolle helemaal niet zo goed schoongemaakt eerlijk gezegd. Maar goed, als het zout bijna op is…wordt vermoedelijk alleen de busroute nog aangepakt


  ⚠️ Meld

 17. Hahaha Dick, dan ben ik dus die uitzondering die de regel bevestigt?
  😀

  De stoep voor ons huis is al grotendeels vrij, de zon deed het laatste werk nadat we (buurman en ik) de stoep schoongeveegd hadden. Het stelde niks voor, want zou ik dat nu nog moeten doen dan is het al zover aangekoekt dat er geen beginnen meer aan is… Ik had vorige week al het idee dat ik aan de late kant was om het aan de kant te schuiven.


  ⚠️ Meld

 18. Ik ergerder mij vroeger groen en geel aan al die lui die hun stoepje zonadig na een beetje sneeuw al sneeuwvrij maakten.Daar stond ik als jochie met mijn sleetje ;-);D


  ⚠️ Meld

 19. vanmorgen op het Petuniaplein ,de weekmarkt.Glad als een aal.Vroeger gingen we een uur eerder op en maakten we de boel schoon,tegenwoordig klagen ze alleen maar dat ze (De gemeente) er niets aan doen.


  ⚠️ Meld

Reageer