Zwolle wint Innovatieprijs met verlichting binnenstad

Zwolle – Het project Omgekeerd Dimmen van de gemeente Zwolle heeft de landelijke Innovatieprijs Publieke Dienstverlening 2009 gewonnen. De prijs, ingesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, bestaat uit een bedrag van tienduizend euro. Zwolle wil de principes achter het project graag landelijk uitdragen. 

De verlichting in de uitgaansgebieden in de Zwolse binnenstad is standaard gedimd. Tijdens ‘horecamomenten’ wordt de verlichting iets opgedraaid. De verlichting gaat op 100 procent wanneer de politie daarom vraagt. Omgekeerd Dimmen draagt zo bij aan een efficiënt cameratoezicht en een veilige binnenstad, zonder deze continu in de schijnwerpers te zetten. Bovendien zijn er minder obstakels op straat doordat er minder masten en armaturen nodig zijn.

Het project won de prijs omdat het “niet alleen een duurzaam project is, maar ook op een innovatieve manier bijdraagt aan de veiligheid in de Zwolse binnenstad”, aldus Nol Hendriks, afdelingshoofd Kwaliteit en Innovatie Dienstverlening van de programmadirectie Dienstverlening, Regeldruk en Informatiebeleid van het ministerie. Hij reikte deze week de prijs uit. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is van mening dat het project ook goed van nut kan zijn voor andere gemeenten.

Met steun van het ministerie wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van omgekeerd dimmen voor andere gemeenten. Om zo voor gemeenten die de werkwijze zien zitten de invoering te vereenvoudigen.

Artikel delen:

Reageer