LEV – FC Zwolle en Eredivisie

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
FC Zwolle moet met steun van de gemeente Zwolle uitgroeien tot een volwaardige eredivisieclub!

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:30
Wat vindt LEV? Zou FC Zwolle, als commerciële organisatie, zich niet zelf moeten kunnen bedruipen en principieel al geen aanvraag bij de gemeente voor ondersteuning moeten doen?

In principe dient iedere commerciële organisatie zichzelf te kunnen bedruipen. Ook voor FC Zwolle geldt dat de club op eigen benen moet kunnen staan. Mocht er echt een financiële noodsituatie ontstaan, dan mag de gemeente wel bijspringen. FC Zwolle heeft een maatschappelijke functie en is een uithangbord voor de stad. Zij mag en kan daarom niet failliet gaan. Maar niemand krijgt zomaar geld, daar stelt LEV wel wat tegenover. LEV wil bij deze gelijk duidelijk maken dat een garantstelling geen lening of gift is. Het is vergelijkbaar met ouders die garant staan wanneer hun kind voor het eerst een huis koopt.

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:44
Staat LEV achter een Eredivisieclub binnen de grenzen van de stad Zwolle, ook al is dat alleen haalbaar met subsidie (indirecte bijdrage van de gehele Zwolse bevolking)?

LEV hoopt net als iedere Zwollenaar op sportief succes van FC Zwolle. Dit moet echter niet gebeuren door een (structurele) financiële injectie vanuit de gemeentelijke overheid. FC Zwolle moet economische zelfstandig en levensvatbaar zijn.

Bericht door Gezellig, op 11 januari 2010 om 22:58
Is LEV voor het subsidiëren van een professionele voetbalvereniging in Zwolle? Moet de gemeente Zwolle garant staan voor deze lening van EUR 500.000,- ? Als ja: Komen andere commerciële instanties dan ook in aanmerking voor een soortgelijke garantiestelling plus toelichting (Waarom wel / waar niet).

Bij levensvatbare projecten met bijvoorbeeld een maatschappelijke functie kan de gemeente Zwolle altijd garant staan. Wel moet de gemeente altijd vragen om een gedegen beleid, een sluitende begroting en een duidelijk plan voor aflossing wanneer het project gebruikt maakt van de garantstelling.

Lees voor het reageren de voorwaarden. 

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Beste, FC Zwolle mag en kan niet faiiliet gaan zegt u. Ik neem aan dat u hierbij wel uw grenzen heeft of maakt het LEV niet uit hoeveel er in gepompt moet worden, als het maar blijft bestaan.


  Maak melding

 2. Beste Snuffel, Het zou natuurlijk ontzettend jammer zijn als onze plaatselijke FC er straks niet meer is. Daarbij wil ik dus meegeven dat we voor een garantstelling zijn, maar daarna geldt natuurlijk dat we er niet eindeloos geld in moeten stoppen als gemeente ook met het oog op de bezuinigingen van de gemeente Zwolle, de komende vier jaar.


  Maak melding

 3. Dank Justin, als u het bekijkt vanuit het oogpunt van de bezuinigingen van de gemeente Zwolle, dan is een garantstelling toch net zo’n groot risico?


  Maak melding

 4. Beste Snuffel. Goede vraag. Toch vinden wij dit een aanvaardbaar risico. Dankzij twee kritische partijen in de Raad is de garantstelling omkleed met veel voorwaarden. En wat LEV misschien wel belangrijker vindt: er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de FC dat zij nóg meer een maatschappelijke bijdrage gaat leveren aan de stad. Dit draagt ook weer bij aan de promotie, en vooral de LEVendigheid van Zwolle.


  Maak melding

 5. Dat FC Zwolle nog meer een maatschappelijke bijdrage gaat leveren, kan voor de bevolking zeer waardevol zijn. Maar aan welke promotie draagt het dan bij? Voor FC Zwolle? En zo ja, wat is dan de meerwaarde van deze promoting voor de stad?


  Maak melding

 6. Het draagt bij aan de promotie van de stad Zwolle, niet persee aan de plaatselijke FC. Zo is de FC wekelijks op televisie te volgen. Daarnaast worden in het gloednieuwe stadion regelmatig wedstrijden gespeeld die er daadwerkelijk toe doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afscheidswedstrijd van Jaap Stam, met vele bekende voetballers en live op de televisie te volgen! Een ander voorbeeld is de bekerwedstrijd van Ajax tegen WHC. En zo zijn er nog aan aantal belangrijke evenenmenten alhier. Verder stond ook in het plan van de FC over de garantstelling dat zij hiermee ook meer gaan doen betreft de minderheden in de vorm van workshops e.d. Overigens niet alleen bij minderheden, maar ook op scholen etc. Verder draagt de club regelmatig bij aan bijvoorbeeld KIKA of het Ronald MC Donald huis. Daarnaast is LEV ook voorstander van een Cruyf court in de bepaalde wijken van Zwolle. Ook de FC zou hierbij kunnen ondersteunen.


  Maak melding

 7. Beste Diezer, Dank voor de vraag. Zou je deze vraag wat beter kunnen formuleren? Er is namelijk een standaard protocol vanuit de FC en de gemeente betreft de politie inzet tijdens wedstrijden van de plaatselijke FC. Bedoel je misschien bij wie het geld vandaan moet komen mocht extra politieinzet nodig zijn bij wedstrijden van de FC?


  Maak melding

 8. @Justin

  En wat LEV misschien wel belangrijker vindt: er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de FC dat zij nóg meer een maatschappelijke bijdrage gaat leveren aan de stad. Dit draagt ook weer bij aan de promotie, en vooral de LEVendigheid van Zwolle.

  Waarschijnlijk praten we langs elkaar heen. Ik ging uit van je laatste opmerking dat de maatschappelijke bijdrage bij zou dragen aan de promotie.
  Het wekelijks promoten van de stad op TV is ook zeer betrekkelijk. Dat hebben we in het eerste deel van het seizoen gezien met alle perikelen die er toen waren. Dan ben je inderdaad op TV, maar of dat positieve promotie is, vraag ik mij ten zeerste af! Of heeft LEV hierover een andere zienswijze en is ieder TV optreden positieve promotie?


  Maak melding

 9. @ Snuffel. Ik denk dat we inderdaad langs elkaar heen praten. Ik noemde niet alleen de diverse tv optredens. Dit kan inderdaad ook negatief uitpakken. Laten we ervan uitgaan dat we het hier alleen hebben over de positieve tv optredens van de plaatselijke FC. Daarbij melde ik ook dat het bij die promotie ook gaat om evenementen, workshops en de betrokkenheid bij goede doelen etc.


  Maak melding

 10. @Justin:

  excuus voor de onduidelijke formulering van mijn vraag.

  Ik bedoel inderdaad “bij wie het geld vandaan moet komen mocht extra politieinzet nodig zijn bij wedstrijden van de FC?”


  Maak melding

 11. @ Diezer. Ok, helder dank je wel. Antwoord: Nee, FC Zwolle hoeft dit niet zelf te betalen. Mocht er extra politieinzet bij thuiswedstrijden van de FC nodig zijn, dan dient de FC in overleg met de gemeente voldoende preventie maatregelen te nemen. Het voorkomen van ongeregeldheden rondom de thuiswedstrijden is een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente en FC Zwolle.


  Maak melding

 12. Vanaf nu geven wij LEV de mogelijkheid de openstaande vragen nog te beantwoorden. Daarna sluiten wij deze derde Online Discussieavond af.

  Redactie Weblog Zwolle


  Maak melding

Reageer