LWL – FC Zwolle en Eredivisie

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
FC Zwolle moet met steun van de gemeente Zwolle uitgroeien tot een volwaardige eredivisieclub!

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:31
Wat vindt de LWL? Zou FC Zwolle, als commerciële organisatie, zich niet zelf moeten kunnen bedruipen en principieel al geen aanvraag bij de gemeente voor ondersteuning moeten doen?

Ja, wij vinden ook dat een commerciele organisatie zichzelf moet kunnen bedruipen en hebben daarom altijd al negatief gereageerd op de subsidie’s gedaan richting fczwolle en het ecodrome. Een renteloze lening voor het realiseren van eredivisie voetbal wijzen wij niet op voorhand af omdat er hiermee iets moois opgezet kan worden waarvan de gehele stad zwolle zijn voorkeur mee kan doen. Maar dan moet er wel inspraak zijn van de gemeente zwolle bij de fc anders dan heb je de kans dat het in de bekende put verdwijnt…

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:44
Staat de LWL achter een Eredivisieclub binnen de grenzen van de stad Zwolle, ook al is dat alleen haalbaar met subsidie (indirecte bijdrage van de gehele Zwolse bevolking)?

Wij vinden het een goede zaak, ook voor de industrie om in zwolle een eredivisie club te hebben en te behouden, hiervoor zou een renteloze lening van de raad voor de fc van toepassing kunnen zijn mits er inzage komt in de financiele handel en wandel van de club.

Bericht door verdieping, op 11 januari 2010 om 00:16
Hoe denkt de lwl over het indammen van supportersgeweld tijdens risicowedstrijden in de ere divisie competitie? kosten overschrijdende inzet van politie en ME liggen op jaarbasis hoger dan voorgesteld leen bedrag, wat door de gemeenschap moet worden opgehoest.

Het indammen van supportersgeweld moet geen kostenplaatje worden voor de gemeenschap maar door de club zelf betaald dient te worden. Eventuele inzet van het leger zou noodzakelijk moeten zijn bij risico wedstrijden om zo de op rellen uit zijnde jeugd in het gareel te houden en natuurlijk een scherper lik op stuk beleid van justitie en het zelf laten betalen van de veroorzaakte schade ect.

Bericht door Gezellig, op 11 januari 2010 om 22:57
Is de LWL voor het subsidiëren van een professionele voetbalvereniging in Zwolle? Moet de gemeente Zwolle garant staan voor deze lening van EUR 500.000,- ? Als ja: Komen andere commerciële instanties dan ook in aanmerking voor een soortgelijke garantiestelling plus toelichting (Waarom wel / waar niet).

Wij wijzen in principe elke vorm van subsidie aan een betaald voetbalclub af, hier wordt wel omgegaan met gemeenschapsgeld en dit kan ook anders worden besteed zoals bestrijding eenzaamheid, aanpak achterstandswijken ect ect Het is natuurlijk wel zo dat de bodem een keer in zicht komt en het gemeenschapsgeld op is, wie bepaald dan wie wel en wie niet??? Doch in het belang van de stad zwolle en zijn ligging en industrie vinden we het wel belangrijk dat er in zwolle een eredivisie club zal zijn en er een lening renteloos kan worden verstrekt alleen als er iemand van de gemeente inzage heeft in de handel en wandel van de club, Er moet dus een strenge toezichthouder worden benoemd die de verantwoordelijke taak heeft, de gemeente van alles op de hoogte te houden en zo misbruik van gemeenschapsgeld wordt tegengegaan.

Lees voor het reageren de voorwaarden.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Geacht LWL,

  Tot welke grens gaat uw financiele steun naar FC Zwolle?
  Is een donatie mogelijk?
  Een garantie misschien?
  Of wenst u geen enkele steun te verlenen aan FC Zwolle?

  Marjan


  Maak melding

 2. Ingrid, de politie inzet moet betaald worden door de clubs zelf, als wij iets organiseren moeten we toch ook voor onze veiligheid betalen. sorry als de antwoorden wat later komen, ik ben de enige achter het toetsenbord, mijn campagneleidster is ziek geworden


  Maak melding

 3. Waarom is de garantiestelling voor FC Zwolle een gevaarlijke zaak?
  Valt FC Zwolle niet in dezelfde categorie als de spiegel. Namelijk entertainment aanbieder?


  Maak melding

 4. @inge: in deze onzekere economie tijd is het geld stoppen in een voetbalclub een verhoogd risico want dat hebben we jonsleden nog met haarlem gezien.
  trouwens zwolle komt wederom tekort en heeft een lening van de gemeente, hoe weten we zeker dat die lening ooit terugkomt of in een bodemloze put wegvalt???


  Maak melding

 5. Dat is dus niet waar, Zwolle vraagt om een garantstelling en niet om een lening. Dus nogmaals waarom is de garantstelling een gevaarlijke zaak?  Maak melding

 6. @inge: ja daar zeg je wel wat, wij vinden dat gemeenschapsgelden eerlijk onder alle zwollenaren verdeeld moeten worden en niet de ene meer de ander minder, wij zien een witteboordenclub met veel subsidie en een voetbalclub met weinig niet zitten, dus allebei evenveel MET behulp van bedrijfsleven NIET alleen een kweste van de gemeente!!


  Maak melding

 7. Sorry, ik heb per ongeluk met de verkeerde naam gereageerd.

  Dus wat u nu zegt gebeurt toch al met FC Zwolle, bedrijfsleven en een klein beetje hulp van de gemeente.

  Begroting is 3.8 miljoen en de gemeente levert een garantstelling van 500.000 euries.  Maak melding

 8. @edwin: natuurlijk is voetbal een sport die niet in zwolle moet verdwijnen maar we moeten alert zijn in deze tijd en in het bedrijfsleven zit geld zat, denk maar eens aan al die vette bonussen!! als ze DAT nu eens aan de clubs gaven dan hadden we een lening van de gemeente niet nodig!!


  Maak melding

 9. natuurlijk is voetbal een sport die niet in zwolle moet verdwijnen maar we moeten alert zijn in deze tijd en in het bedrijfsleven zit geld zat, denk maar eens aan al die vette bonussen!! als ze DAT nu eens aan de clubs gaven dan hadden we een lening van de gemeente niet nodig!!

  Volgens mij is dit appels met pern vergelijken, geld wat voor salarissen (of bonus) is bedoeld kun je niet zo maar overhevelen naar iets anders,
  als ik na heel lang in dienst van een bedrijf ben, en ontslagen word, wil ik ook graag een bonus mee. Dus dit geld niet alleen voor mensen in de top.


  Maak melding

Reageer