PvdA – FC Zwolle en Eredivisie

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
FC Zwolle moet met steun van de gemeente Zwolle uitgroeien tot een volwaardige eredivisieclub!

Bericht door V. Dijk, op 10 januari 2010 om 17:51
Aan de PvdA,
Weer klopt FC Zwolle op de deuren van de gemeenteraad in Zwolle. Door recessie of niet, het is een terugkerende gebeurtenis ondertussen. Gaat u nu of in de toekomst ook doneren?  Jan

Antwoord:
Wij zijn niet voor het doneren van geld van Fc Zwolle. Daar word nu ook niet omgevraagd. FC Zwolle vraagt de gemeente om garant te staan voor een lening. Dat is een ander verhaal. Wij staan daar positief tegenover.
FC Zwolle speelt een belangrijke rol in de stad, ook in maatschappelijk oogpunt. Niet alleen omdat het jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers trekt, maar FC Zwolle heeft zich aan een groot aantal maatschappelijke projecten verbonden. Daarnaast stimuleert topsport kinderen en jongeren om te gaan sporten en dat is voor de PvdA een belangrijk aandachtspunt. Dat vinden wij belangrijk voor de stad.
Het nieuwe bestuur is geconfronteerd met een zeer uitzonderlijke crisis, wat de club in problemen heeft gebracht. Wij hebben vertrouwen in het nieuwe bestuur en hun plannen voor de toekomst. Wij zijn van mening dat de gemeente dan niet aan de zijlijn moet blijven staan en steunen daarom het verzoek om een gemeentelijke garantie voor de lening, als daar de juiste voorwaarden aan kunnen worden gekoppeld.

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:31
Wat vindt de PvdA? Zou FC Zwolle, als commerciële organisatie, zich niet zelf moeten kunnen bedruipen en principieel al geen aanvraag bij de gemeente voor ondersteuning moeten doen?

Antwoord:
FC Zwolle is een organisatie zonder winstoogmerk, wij zien de club als een maatschappelijke organisatie in de stad. Wij zijn van mening dat FC Zwolle zichzelf moet beduipen. Wij zijn daarom niet voor directe financiële steun door de gemeente. In dit geval wordt er gevraagd om een garantie voor een lening. Dat is iets anders als een subsidie en is daarom voor ons acceptabel.

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:43
Staat de PvdA achter een Eredivisieclub binnen de grenzen van de stad Zwolle, ook al is dat alleen haalbaar met subsidie (indirecte bijdrage van de gehele Zwolse bevolking)?

Antwoord:
Wij staan achter een Eredivisieclub in Zwolle. Het stimuleren van topsport is één van de sportdoelstellingen van de gemeente en de PvdA ondersteunt dat. Topsport stimuleert jeugd tot sportbeoefening en dat wij vinden wij een zeer belangrijk onderwerp.
Eredivisievoetbal zou wel kunnen leiden tot extra politie inzet. Dit is een onderwerp dat naar onze mening nadrukkelijk besproken zal moeten worden met FC Zwolle, als de club de Eredivisie haalt. Naar onze mening heeft de club een belangrijke verantwoordelijkheid bij het voorkomen van voetbalvandalisme.
Zoals al eerder gezegd is de PvdA niet voor subsidiëring van FC Zwolle.

Bericht door Gezellig, op 11 januari 2010 om 23:03
Is de PVDA voor het subsidiëren van een professionele voetbalvereniging in Zwolle? Moet de gemeente Zwolle garant staan voor deze lening van EUR 500.000,- ? Als ja: Komen andere commerciële instanties dan ook in aanmerking voor een soortgelijke garantiestelling plus toelichting (Waarom wel / waar niet).

Antwoord:
Zoals eerder gemeld zijn wij tegen subsidiëring van FC Zwolle. Wij kunnen ons wel vinden in de huidige vraag om een gemeentelijke garantie. Naar onze mening is FC Zwolle geen commercieel maar een maatschappelijke organisatie en kan daarom niet worden vergeleken met commerciële organisaties. Een gemeentelijke garantie is overigens geen nieuw fenomeen. In het verleden heeft de gemeente ook een garantie afgegeven voor Tc ’91 en CSV ’28.

Lees voor het reageren de voorwaarden.

 

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Hallo PvdA,

  De actualiteit: FC Zwolle wil een (te) dure trainer aantrekken. Kan dit consequenties krijgen voor de afgegeven garantstelling?

  Peter


  Maak melding

 2. Beste Peter,
  met een schuin oog op studio sport. We hebben een prestatiecontract met Fc Zwolle. Daarin is geregeld dat, als Fc Zwolle op een begrotingspost 10% afwijkt van de begroting, hiervoor toestemming voor moet worden gegeven door de gemeente Zwolle.

  Dus als die trainer veel duurder is als begroot, dan zou daar toestemming van de gemeente voor nodig zijn.


  Maak melding

 3. Aan wie van de gemeente Zwolle wordt toestemming gevraagd eigenlijk? Is dat de wethouder of een rekenkamer?
  Wat als de wethouder van de SP gaat worden…?


  Maak melding

 4. En dus de sportwethouder niet Frankwin?
  Mijn suggestie voor een SP-sportwethouder heeft inderdaad te maken met de actualiteit van reacties vanuit de SP 😉 Vandaag nog hier op WLZ gelezen.


  Maak melding

 5. Bericht door Frankwin Mussche, op 28 februari 2010 om 19:52
  Jaap,
  Ik kan niet in de hoofden van D66 kijken, maar de afgelopen jaren heeft D66 zich altijd een tegenstander van het nieuwe stadion van Fc Zwolle getoond.

  Sorry maar een stadion is toch wat anders als een garantstelling


  Maak melding

 6. Jaap,

  Fc Zwolle streeft naar promotie naar de eredivisie. Als voetballiefhebber kan ik dat wel waarderen. Wat voor ons belangrijk was dat Fc Zwolle duidelijk heeft gemaakt dat de lening ook terug kan worden betaald als promotie niet word gerealiseerd.  Maak melding

 7. Met een beetje geluk promoveert FC Zwolle naar de eredivisie. Het is te verwachten dat de club dan extra gaat investeren in het aantrekken van nieuwe spelers. Wellicht wordt er dan weer aangeklopt bij de gemeente om op een creatieve manier subsidie te geven. Wat is dan het antwoord van de PvdA?


  Maak melding

 8. Bernard,

  in de steden om ons heen zien wij gemeenten zeer gul zijn voor BVO’s. Zie Almelo en Enschede, die de afgelopen weken miljoenenleningen hebben vertrekt aan Heracles en Fc Twente. Dit is niet wat de PvdA in Zwolle voor staat.

  Een garantie was voor ons de maximale stap. Een subsidie is wat ons betreft niet aan de orde.


  Maak melding

 9. Derk,

  het stadion is wel een belangrijke aspect voor Fc Zwolle geweest de afgelopen periode. De garantiestelling is D66 inderdaad mee akkoord gegaan.
  Maar laten we het niet de hele avond over D66 hebben, het gaat hier om waar de PvdA voor staat.


  Maak melding

 10. Bericht door Frankwin Mussche, op 28 februari 2010 om 20:04
  Derk,

  het stadion is wel een belangrijke aspect voor Fc Zwolle geweest de afgelopen periode. De garantiestelling is D66 inderdaad mee akkoord gegaan.
  Maar laten we het niet de hele avond over D66 hebben, het gaat hier om waar de PvdA voor staat.

  Dat weet ik maar ik begon niet over d66 😉


  Maak melding

 11. @ Assendorper,

  Hallo Frankwin,

  Toestemming vragen houdt in toestemming krijgen of is dat afhankelijk van ?????????

  Ik neem aan dat toestemming vragen niet automatisch toestemming krijgen is. De gemeente is geen applausmachine. Maar dat zal ook niet betekenen dat alles wordt afgewezen. Elke afwijking zal op zijn eigen merites worden beoordeeld.


  Maak melding

 12. FC Zwolle is een stichting met 100.000 bezoekers per jaar. Weblog Zwolle heeft per jaar misschien wel 10 x meer bezoekers, en is ook een stichting. Voor hoeveel miljoen euri wl de PvdA garant staan voor WLZ?


  Maak melding

 13. Frankwin, Een steeds terugkerend probleem is het supportersgeweld. De daarvoor benodigde politieinzet komt voor rekening van de gemeenschap. Zou het niet beter zijn om die rekening bij de FC neer te leggen?


  Maak melding

 14. Jans,

  FC Zwolle is een stichting met 100.000 bezoekers per jaar. Weblog Zwolle heeft per jaar misschien wel 10 x meer bezoekers, en is ook een stichting. Voor hoeveel miljoen euri wl de PvdA garant staan voor WLZ?

  Ook weblog Zwolle is een belangrijke maatschappelijke organisatie in deze stad, helemaal met je eens.
  Er zijn strikte voorwaarden over wanneer en waarvoor de gemeente garant zal staan. Maar mocht Weblog zich melden, dan zullen we het beoordelen.


  Maak melding

 15. Bernard,

  Frankwin, Een steeds terugkerend probleem is het supportersgeweld. De daarvoor benodigde politieinzet komt voor rekening van de gemeenschap. Zou het niet beter zijn om die rekening bij de FC neer te leggen?

  Een op twitter en op weblog in discussie. Mulitmedia tot en met 🙂

  Supportersgeweld is inderdaad een belangrijk item, waar we goed naar moeten kijken.
  Fc Zwolle heeft de verantwoordelijkheid in het stadion. Daarbuiten ligt de verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid echt bij de gemeente wat mij betreft.  Maak melding

 16. Jans,

  Ik heb nog een vraag openstaan Frankwin. Die van de gemeenten in Twente.

  helemaal gemist. Geen idee waarom die gemeenten zich dat wel kunnen veroorloven. Ik heb al druk genoeg met Zwolle, omdat in Enschede en Almelo ook nog te volgen wordt me wat te gortig.
  :):)


  Maak melding

 17. Een bijzondere constatering dus eigenlijk. Hier zwaar bezuinigen en in Twente geven ze -met gemak- miljoenen uit.
  Bedankt voor je antwoorden.


  Maak melding

Reageer