SP – FC Zwolle en Eredivisie

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
FC Zwolle moet met steun van de gemeente Zwolle uitgroeien tot een volwaardige eredivisieclub!

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:42
Staat de SP achter een Eredivisieclub binnen de grenzen van de stad Zwolle, ook al is dat alleen haalbaar met subsidie (indirecte bijdrage van de gehele Zwolse bevolking)?

Bericht door Snuffel, op 11 januari 2010 om 19:15
Wat vindt de SP? Zou FC Zwolle, als commerciële organisatie, zich niet zelf moeten kunnen bedruipen en principieel al geen aanvraag bij de gemeente voor ondersteuning moeten doen?

De SP ziet natuurlijk graag dat FC Zwolle terug in de eredivisie komt waar de club thuishoort. Wij staan echter sceptisch tegenover overheidssubsidie aan professionele voetbalclubs. De ervaringen elders in het land zijn dat het zelden bij één verzoek blijft. En omdat de gemeente er dan al geld in heeft gestoken wordt de druk om nog maar weer eens de portemonnee te trekken steeds groter. Dat is natuurlijk een zeer onwenselijke situatie. Bovendien moeten we realistisch zijn: met de economische crisis lopen subsidieinkomsten van clubs steeds verder terug: niet voor niets staan verscheidene clubs in de Jupiler league op omvallen. En ook wat de gemeente betreft zullen het financieel zware jaren worden, dus grote investeringen in voetbal kunnen niet de eerste prioriteit hebben.

Gelukkig vraagt FC Zwolle op dit moment geen subsidie maar een garantstelling voor een lening. Dat is een stuk minder onbespreekbaar, maar ook hier liggen er zorgen. Moet onze stad werkelijk financiële risico’s nemen in crisistijd waar de banken voor terugschrikken? Voor wij hierover kunnen beslissen willen wij eerst een duidelijk verhaal over de risico’s; niet alleen van FC Zwolle maar ook en vooral van het college, dat al heeft laten weten positief ten opzichte van het verzoek van de FC te staan.

Lees voor het reageren de voorwaarden.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Hallo SP,

  De SP is traditioneel tegen plannen die in het voordeel van FC Zwolle zouden kunnen zijn. Nu is er een garantstelling voor FC Zwolle gerealiseerd.
  – Waarom bent u vaak tegen plannen die FC Zwolle raken?
  – Hoe denkt u over een Betaald Voetbal Organisatie?
  – Hebt u nu een goed gevoel bij de garantstelling?
  – Als er ondanks alle beloftes en controles toch geld van de gemeente erbij moet. Wie spreekt u dan aan?
  – Wat te doen als over 5 jaar FC Zwolle weer met een mooi plan komt en geld of garantie nodig heeft van de gemeente?

  Jaap


  Maak melding

 2. Hallo Jaap,

  Dank voor je vraag. Wij zijn altijd heel voorzichting en terughoudend als het gaat om het steken van belastinggeld in professionele voetbalclubs. Wij kunnen de plannen van FC Zwolle alleen steunen als er een gedegen plan onder ligt. Bij de garantiestelling van FC Zwolle was dit wat ons betreft niet het geval. Men ging ervan uit dat de sponserinkomsten met 2 miljoen per jaar zouden stijgen. Echter, het commerciële beleidsplan waarin de activiteiten stonden voor hogere sponserinkomsten was voor de gemeenteraadsleden niet beschikbaar. Ook hadden wij vragen over de hogere inkomsten uit TV-gelden en reclame. En men ging er daarbij van uit dat FC Zwolle naar de eredivsie gaat promoveren. Daarvoor was echter geen onderbouwing beschikbaar. Bij de huidige garantiestelling heeft de SP dus een slecht gevoel. Als FC Zwolle over 5 jaar weer met een plan komt, zullen we dat op inhoud en argumentatie beoordelen. Los daarvan, vinden we dat het betaald voetbal eigenlijk haar eigen (sport)broek moet ophouden.

  Groetjes, Tjitske


  Maak melding

 3. Hallo Tjitske,

  Bedankt voor je antwoord, en een eer dat je hier bent.

  Wat je zegt over de voorwaarden voor een garantstelling, ja, nu je het zegt, kan ik me daar wel in vinden. Ga maar bij jezelf na als je garant moet staan ergens voor. Dan wil je ook dat de voorwaarden of prognose o.k. zijn. Wat raar dan dat de andere partijen zo makkelijk overstag gingen?

  Als u een goed woordje voor FC Zwolle zou moeten doen aan een grote sponsor, wat gaat u dan in één alinea aan de sponsor melden?

  Jaap


  Maak melding

 4. Hoi Jaap,

  Wat een leuke vraag. Als ik een goed woordje voor FC Zwolle moet doen, zou ik aangeven dat FC Zwolle maatschappelijk heel actief is. Dan kan je denken aan het trainingen geven op scholen en kinderen betrekken bij de sport. Dat vind de SP heel belangrijk, want sport verbindt mensen en is heel gezond.

  Verder wil ik je verwijzen naar een interview van mij bij Een Vandaag. Zie de volgende link: http://www.zwolle.sp.nl/bericht/41341/100210-lijsttrekker_tjitske_siderius_in_en_vandaag.html.
  Het item over FC Zwolle begint na 4.45 minuten.

  Groetjes, Tjitske


  Maak melding

 5. Beste Mgrst,

  Dank voor je vraag. In het interview geven wij onze mening over de garantiestelling FC Zwolle. Helaas hebben wij niet kunnen instemmen. De argumenten daarvoor zijn al eerder benoemd. Als het over Edodrome gaat willen wij eerst de evaluatie afwachten, voordat wij opnieuw overheidsgeld steken in dit park. Het is ook afhankelijk van het nieuwe plan van Ecodrome. We hadden ook kritiek op de financiering van de Spiegel. Wij zullen pas ergens belastingsgeld in pompen als er bij plannen een gedegen financiële onderbouwing ligt.

  Groetjes, Tjitske


  Maak melding

 6. Beste Tjitske,

  Wij hebben een goede financiële onderbouwing voor een nostalgische fontein midden op de Grote Markt. Ga je ons steunen?

  De Vrienden


  Maak melding

 7. Beste Marjan,

  Nee, wij betalen wel gewoon voor onze kaartjes. Wij zien liever dat FC Zwolle dat geld steekt om een solide begroting te krijgen of dat ze het geld gebruiken voor het betrekken van kinderen bij sport.

  Groetjes, Tjitske


  Maak melding

 8. Hallo SP,

  Ik vind het goed dat u zo kritisch was tijdens de behandeling van de garantiestelling t.o.v. FC Zwolle. Het leek wel of alle andere partijen zowiezo voor een garantie zouden zorgen, hoeveel het bedrag ook was. Die partijen zijn waarschijnlijk benaderd geweest door de FC of zitten er op de tribune. Ik waardeer jullie kritische houding in deze. Zeker in deze tijd! Die garantie ging er voor mijn gevoel veel te makkelijk door. Ik zat die avond dan ook vol verbazing in de raadzaal. Ik had van de andere linkse partijen ook veel meer tegengas verwacht, maar historisch zat dat er niet in. GL een beetje, en D66 sloeg een modderfiguur nu er een nieuwe voorman zit. Jullie hebben jullie best gedaan. Meer kan je niet doen, of wel??


  Maak melding

Reageer