VVD – FC Zwolle en Eredivisie

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
FC Zwolle moet met steun van de gemeente Zwolle uitgroeien tot een volwaardige eredivisieclub!

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:34
Wat vindt de VVD? Zou FC Zwolle, als commerciële organisatie, zich niet zelf moeten kunnen bedruipen en principieel al geen aanvraag bij de gemeente voor ondersteuning moeten doen?

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:40
Staat de VVD achter een Eredivisieclub binnen de grenzen van de stad Zwolle, ook al is dat alleen haalbaar met subsidie (indirecte bijdrage van de gehele Zwolse bevolking)?

Bericht door Gezellig, op 11 januari 2010 om 23:02
Is de VVD voor het subsidiëren van een professionele voetbalvereniging in Zwolle? Moet de gemeente Zwolle garant staan voor deze lening van EUR 500.000,- ? Als ja: Komen andere commerciële instanties dan ook in aanmerking voor een soortgelijke garantiestelling plus toelichting (Waarom wel / waar niet).

Antwoord:
De subsidie voor FC Zwolle is een aantal jaren geleden afgebouwd. In principe vindt de VVD Zwolle dat een betaald voetbal organisatie zijn eigen broek moet ophouden. Actueel is dat het nieuwe bestuur van FC Zwolle de gemeente heeft gevraagd garant te staan voor een door de club bij een bank te sluiten lening. Dat wil zeggen dat er geen nieuwe (subsidie) geldstroom richting club op gang komt. De VVD Zwolle heeft kennis genomen van de begroting van de club en wil basis daarvan in principe instemmen met het voorstel garant te staan voor een af te sluiten lening. Daar moet echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden worden. Zoals de looptijd (de afbouw van de lening) en afspraken overde controle van de kant van de gemeente op het financiële reilen en zeilen van FC Zwolle.

Lees voor het reageren de voorwaarden. 

.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Hallo VVD,

  Welkom in het hol van de leeuw 😉

  Het gaat bijzonder slecht met de voetbalbedrijven in het land. Wie spreekt u aan als er op termijn onverhoopt een claim op de garantstelling wordt gelegd? U was ook voor de garantstelling!

  Jaap


  Maak melding

 2. Zoals we schreven in onze reactie, wij hebben de begroting van de FC ontvangen en het beleidsplan. Deze stukken gaven ons voldoende vertrouwen om in stemmen met de garantstelling. Daarnaast zijn de door o.a. ons gevraagde controlemechanismen goed geregeld. Risico’s kun je echter nooit uitsluiten, maar dat geldt voor veel meer onderwerpen.


  Maak melding

 3. FC Zwolle gokt op de Eredivisie. Een goede ambitie, maar momenteel onhaalbaar vind ik. Dat gaat niet goed komen, en ik vrees dan ook het ergste. Wat gaat de VVD doen als er in de toekomst weer een verzoek om steun komt?


  Maak melding

 4. Wij hebben nu (zie vorige reactie) ingestemd met de garantstelling. Het is moeilijk te reageren op als dan situaties, maar volgens ons moet de FC nu een flinke sprong voorwaarts kunnen maken.


  Maak melding

 5. FC Zwolle wil meer geld genereren door o.a. sponsors aan te trekken. Had dit al niet moeten gebeuren?

  De actualiteit is, dat er juist bezuinigd moet worden. Op salarissen bijvoorbeeld. Is de raad bij machte om dit te stimuleren?


  Maak melding

 6. FC Zwolle heeft de nodige nieuwe sponsors kunnen aantrekken op basis van de nieuwe plannen. Verder wordt de gemeente geinformeerd als er afwijkingen van de begroting optreden. De gemeente kijkt dus mee over de schouder van de FC, maar moet niet op de stoel van de bestuurders van het voetbalbedrijf willen gaan zitten.


  Maak melding

 7. Naast de normale items kunt u de laatste uur ook vragen stellen of uw mening geven op een drietal extra vragen, inclusief de antwoorden die VVD hierop gegeven heeft. Lees bij Zwolle moet bezuinigen.  Maak melding

 8. FC Zwolle heeft nu eindelijk een beleid geformuleerd en wil daarmee verder professionaliseren, wil de Zwolse politiek FC Zwolle helpen met het binnenhalen van nieuwe sponsoren aangezien de plaatselijke FC ook een uithangbord is voor onze gemeente?

  Waarom kan FC Groningen met sponsoring van Ameland op de shirts spelen?


  Maak melding

 9. Zoals eerder aangegeven helpt de gemeente de FC met de garantstelling voor een lening. Verder vindt de VVD Zwolle dat een betaald voetbalorganisatie zijn eigen broek moet ophouden, dus ook
  vernatwoordelijk is voor het binnenhalen van sponsoren!


  Maak melding

 10. Tot onze spijt, is de tijd bijna om en zijn er geen vragen meer. Dank voor uw vragen en antwoorden. Weblog Zwolle hoopt dat u van beide kanten veel plezier hebt beleefd aan deze avond en wenst VVD een prettige en succesvolle verkiezingscampagne toe. Succes!

  Redactie Weblog Zwolle


  Maak melding

 11. Namens de VVD Kandidaten wil ik alle deelnemers aan de discussie bedanken voor hun vragen, en weblog Zwolle bedanken voor de mogelijkheid om een online debat te voeren. Dank voor de succeswens. Vriendelijke groet

  De VVD Kandidaten Rene de Heer, Aly van der Vegte, Gerrit van der Kooy, Lambert de Wolf, Ems Post en de rest van onze kandidatenlijst


  Maak melding

Reageer