SP – Beginspraak van de Zwolse burgers

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
Afbraak van oude panden en moderne nieuwbouw in de binnenstad van Zwolle mist Beginspraak van de Zwolse burgers.

Bericht door Snuffel, op 11 januari 2010 om 22:28
Vindt de SP dat inspraak van de Zwolse burger in de gemeente Zwolle voldoende geregeld is en dat er terdege met deze inspraak rekening wordt gehouden?

Bericht door Gezellig, op 11 januari 2010 om 23:12
Luistert de Zwolse gemeenteraad wel/niet voldoende naar het geluid van haar inwoners ? Waaruit blijkt dit (concrete voorbeelden) ?

Antwoord SP:
Bij het Huis bij de Achtergracht en Bouwblok Rode Torenplein en Bankenlocatie ging het mis. Bij de Prinsenpoort en de Bagijneweide ging het wel goed! De mogelijkheden om voor burgers invloed te hebben op de besluiten van het gemeentebestuur zijn de afgelopen tijd sterk verbeterd, maar we zijn er nog niet. We zien nog te vaak dat de mening van de Zwollenaren niet voldoende bij besluiten worden betrokken. Het probleem is vaak dat planvorming lang duurt en dat er tijdens de stille periode geen communicatie is. Als er dan ineens weer iets begint voelen mensen zich overvallen. Het is daarom zaak regelmatig te communiceren ook al is er weinig nieuws te vertellen. Ook kan een houding van wethouder, ambtenaar veel beïnvloeden ten goede maar ook zeker ten slechte. Beslissingen over voorzieningen in de buurt worden nu te vaak over de hoofden van de bewoners heen genomen. Gemeenten beslissen over scholen, het rijk beslist over de zorg. Corporaties nemen besluiten over de woningbouw, korpsbeheerders over de veiligheid in de buurt. Als je verantwoordelijkheid vraagt van mensen voor de eigen buurt, dan moeten zij hier ook zeggenschap over hebben. Dit niet te doen leidt tot cynisme en ondermijnt de overtuiging dat mensen hun eigen leefomgeving kunnen verbeteren.

Lees voor het reageren de voorwaarden.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Welkom webloggers,

  De fractie van de SP zit klaar voor uw vragen.

  We hebben op de achtergrond wel de tv aanstaan omdat we wel willen weten of het kabinet blijft zitten..

  Met vriendelijke groet,

  Edwin Koster


  Maak melding

 2. Hallo SP,

  Alhoewel uw eerste bericht niet motiveert om te reageren, toch een vraag.
  – Op welk moment begint bij u Beginspraak?
  – Stel dat de Knip uit Stadshagen gaat. Hoe start u dan Beginspraak?

  Jaap


  Maak melding

 3. Beste Jaap,

  Beginspraak begint aan het begin bij het maken van plannen. Dus bijvoorbeeld bij jouw voorbeeld van KNIP als er plannen gemaakt gaan worden om de knip op te heffen. Dat is dus nog voor het besluit wordt genomen.  Maak melding

 4. Beste SP ers

  Wanneer ik de SP hoor dan hoor ik altijd een partij die geld uit wil geven en natuurlijk met de beste bedoelingen.
  Maar in tijden van crises zal er bezuinigd moeten worden, heeft de SP al enige idee waar volgens de SP de klappen moeten gaan vallen en er bezuinigt moet worden?  Maak melding

 5. Beste Jan Karel,

  Zeker het is crisis en we zullen als Zwolle moeten bezuinigen. Hoeveel precies is nog niet duidelijk. Als SP zijn in ieder geval voor een aantal opties: wat ons betreft kan Zwolle ophouden met stadsmarketing: een mooie stad verkoopt zichzelf immers. Dat levert toch al gauw 1,5 miljoen op. Verder denken wij dat het goed mogelijk is om grote infrastructurele projecten, zoals de Rode Torenbrug, uit of zelfs af te stellen. Dat scheelt ook een hoop geld.
  Daarnaast denken wij dat er een hoop te besparen valt op externe inhuur van de gemeente. Er worden te gemakkelijk commerciele bureau’s ingehuurd voor taken die de gemeente zelf best kan uitvoeren. Hierbij denken we ook vooral aan samenwerking met omliggende gemeentes: door heel specialistische diensten te bundelen kun je zaken zelf aanpakken in plaats van dure externen in schakelen.

  Verder is bezuinigen op armoedebestrijding, thuiszorg en WMO-vervoer voor ons onbespreekbaar. We moeten er zorg voor dragen dat de gevolgen van de crisis niet op de schouders van de zwaksten in de samenleving belanden.


  Maak melding

 6. Hallo Jaap,

  Je vraag is voor mij niet helemaal duidelijk.
  Maar wat wij willen is inwoners zo vroeg mogelijk betrekken bij de besluitvorming. Onlangs nog werd de raad nogal verrast over de plannen voor een horecavoorziening in het Weezelanden Park.
  Omwonenden werden verrast door omvang en parkeerimpact van die plannen.

  Het vroegtijdiger betrekken van omwonenden had kunnen voorkomen dat plan nu weer bij wethouder op zijn bureau ligt. De zo gewenste horeca voorziening laat dus weer op zicht wachten.

  Edwin  Maak melding

 7. De volgende vraag heb ik tijdens de discussies vaker gesteld:

  Stel, u krijgt een zak met geld om drie panden in onze Zwolse binnenstad te vervangen. Welke panden gaan tegen de vlakte of moeten nodig gerenoveerd worden?

  Er moet een monument op de Grote Markt komen. Wat is uw gedachte daarbij?

  De ‘Vrienden’  Maak melding

 8. Beste V. Dijk,

  De SP is niet tegen moderne architectuur maar wat voor ons belangrijk is, is dat het nieuwe een versterking vormt van het er al staat. Een V&D en Xenos doen dat niet. Maar diverse nieuwe panden in de Nieuwstraat doen dat wel.

  Edwin


  Maak melding

 9. Beste Vrienden,

  De SP heeft vorig jaar een voorstel gedaan om het pand van het Kruidvat (Xenos) te vervangen of een nieuwe uiterlijk te geven.

  De zak met geld willen wij verder besteden om het Bankgebouw en Tijlpanden te sparen. Deze zouden moeten worden ingevoegd in de plannen voor de herontwikkeling. De saaie betongevels van ABN AMRO en RABOBANK mogen wat ons betreft verdwijnen uit het straatbeeld.

  Een monument op de Grote Mark kan maar hierbij is de beginspraak dus erg van belang…de Engel is dat voor ons betreft niet.

  Groet Edwin


  Maak melding

 10. Hoi Jaap,

  Hoe te voorkomen….door voor dat we plannen voor de herinrichting maken, gaan praten met omwonenden om te horen wat zij er van vinden.

  In dit dossier ging het met name mis omdat er alweer een tijd geleden een besluit door de gemeenteraad was genomen waarin alleen vierkante meters als kader zijn vastgelegd. Mijn analyse is dat iedereen bij die besluitvorming een gezellig klein theehuis voor ogen had maar dat is niet als zodanig hebben vastgelegd.

  Het is dus erg belangrijk om niet alleen vierkante meters maar ook sfeerbeelden vast te leggen.

  Groet Edwin


  Maak melding

 11. Heel Zwolle is zo’n beetje tegen de glazen engel op de Grote Markt. Wat is uw mening in deze? Is het nog mogelik dat project af te blazen?


  Maak melding

 12. Hallo Criticaster,

  Wij zijn niet blij met het beeld…maar op dit moment kan ik je zeggen of het project nog kan worden afgeblazen…maar tot op heden is er weinig voortgang. Dus wellicht leeft het ook niet meer zo.

  Groet Edwin


  Maak melding

Reageer