LWL – Zwolle moet bezuinigen

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
Zwolle moet bezuinigen. Waarop moet bezuinigd worden en waarop beslist niet?

Bericht door Marjan, op 10 januari 2010 om 10:11
Geachte LWL, Op welke 3 zaken wilt u zeker gaan bezuinigen ? Waarop wordt per sé niet bezuinigd? Marjan

Wij willen op de volgende zaken bezuinigen: subsidie stroom inloophuizen, dwz meerdere inloophuizen laten fuseren door samen te gaan, kan er flink op deze post bezuinigd worden.
Subsidie ecodroom stopzetten, is een bodemloze put. Bezuinig ook op de subsidie betaald voetbal en de inzet van politie bij risico wedstrijden, hiervoor dient de club zelf regelingen te treffen.
Waar beslist NIET op bezuinigd mag worden zijn de voorzieningen voor alle mensen met een beperking en de ouden van dagen. Hier willen wij niet op bezuinigen. De vorige generatie heeft deze maatschappij opgebouwd en verdient een goede oude dag te krijgen.

Bericht door Snuffel, op 11 januari 2010 om 22:35
Kan LWL aangeven waar in Zwolle beslist niet op bezuinigd mag worden?
Als er bezuinigd wordt mag er dan voor LWL op kwaliteit ingeleverd worden?

Er mag beslist niet bezuinigd worden op de ouderenzorg en gehandicaptenzorg, indien bezuinigingen onvermijdelijk zijn dan bezuinigen op de uitgave’s aan thuiszorginstellingen en inloophuizen.

Bericht door Gezellig, op 13 januari 2010 om 16:52
De Deltion deal heeft de gemeente Zwolle miljoenen gekost. Nu dreigt het project Voorsterpoort ook al 13 tot 26 miljoen te gaan kosten ! Hoe kan het dat het nu al twee keer zo verschrikkelijk mis is gegaan in relatief korte tijd ? Hoe gaat de Zwolse politiek voorkomen dat dit zich voor de derde keer gaat herhalen ?

Dit had zowieso voorkomen moeten worden!! Een gebrek aan management en slecht onderling overleg liggen hieraan ten grondslag!! Er moet een adviesburo worden aangetrokken die deze projecten op haalbaarheid en doelstelling onderzoekt.

Bericht door WFvN, op 16 januari 2010 om 23:37
Ik ben benieuwd hoe LWL om wil gaan met de bezuinigingen als het gaat om rondslingerend afval. Hoewel naast elkaar rijdende fietsers in Holtenbroek een grotere ergernis lijken voor de LWL, wordt gezegd dat voor het voor de LWL minder belangrijke punt ‘afval’ wel een paar stadswachten extra ingehuurd kunnen worden.
Als dit belangrijk is, waar gaat dan het extra geld vandaan gehaald worden in deze tijd van bezuinigingen?
Aanleiding van m’n vraag: Zwols Nieuws

Dat is een goeie!! Wij ergeren ons meermaals aan het naast elkaar rijden van fietsers die soms grote hindernissen vormen voor het autoverkeer en overige verkeersdeelnemers. Wij vinden van de LWL dat de jeugd goed doordrongen moet worden wat ze aan het doen zijn en samen voorkomen dat er zwerf afval ontstaat. De kosten voor het extra inzetten van stadswachten zou op een WSW achtige achtergrond kunnen worden opgelost, dit behoefd enige uitleg:: Stel meer stadswachten aan die nu werkeloos thuiszitten met behoud van uitkering en een aanvulling van 20% door de gemeente verkrijg je goedkope arbeidskrachten voor minder overheidsgeld. Later zou je deze mensen een vast dienstverband kunnen aanbieden.

Lees voor het reageren de voorwaarden.

Artikel delen:
Reacties 59
 1. Vaak gaan schoolgaande kinderen met een klas naar het ecodrome. Ze leren daar van alles over natuur, techniek etc. Denkt u niet dat dit Ecodrome daarom ondersteuning nodig heeft van de gemeente. Mede doordat dit educatief zeker bijdraagt aan de kennis en inzicht van de jeugd?


  Maak melding

 2. Hallo ingrid, ja wij vinden het openluchtbad DE ontmoetingsplek voor veel jongere mensen, een goed besluit dit bad subsidie te verstrekken. neem me niet kwalijk als de antwoorden wat trager zijn maar mijn collega is plotseling ziek geworden en dus sta ik er nu alleen voor.


  Maak melding

 3. Vind u ook dat een grote discotheek in het centrum van een grote stad als Zwolle met haar regio functie een must is? En daarbij een openingstijd kan handhaven tot een uur of 6?

  ===========

  On-topic a.u.b.


  Maak melding

 4. Nee, zwollenaar, er mag best een discotheek in de stad zijn ern dit is ook wel een goede zaak maar na 12 uur snachts moet de boel dicht, je kan toch niet de hele nacht in die kroeg of discotheek hangen en dan overdag maar met een beroerde kop rondlopen???
  nee. 12.00 snachts sluiten.


  Maak melding

 5. Goedenavond LWL,
  Ik had ook de vraag gesteld “Als er bezuinigd wordt mag er dan voor de LWL op kwaliteit ingeleverd worden?” Daar heb ik nog geen antwoord op gezien.  Maak melding

 6. Uh 12.00 uur dicht? Maar in geen enkele stad gaan de Nachtclubs, zoals ze ook wel genoemd worden, om 12 uur dicht. Denkt u niet dat een ieder vrij is voor zichzelf te kiezen of hij de volgende dag met een beroerde kop kan lopen en is dat echt een taak van de politiek?? Dit is toch ook een ontmoetingsplaats voor jeugdigen en oudere jeugd? Kortom wil je langer blijven hangen blijf je, wil je eerder naar huis, lekker naar huis gaan.


  Maak melding

 7. bezuinigingen mogen nooit kwaliteits verlies opleveren, dit maakt de kloof burgers politiek alleen maar groter, dan de openingstijden: dit is bespreekbaar maar ik ben nu eenmaal een beetje ouderwets en heb de normen en waarden nog wel hoog in het vaandel zitten dus vind dat het op een moment wel genoeg geweest, wat moet je zo laat op straat?? als je een baan heb kan je dat toch niet maken???


  Maak melding

 8. Ja ingrid, tuurlijk moet er veel meer sociale woningbouw komen!! die huren en prijzen zijn toch niet meer op te brengen!! als ik je vertel dat ik voor mijn gehuurde woning gebouwd in 53 kan kopen voor 186.000 euro!! dan moet je je toch afvragen: Dit kan niet langer!!! kortom meer sociale woningbouw en die afbraak van de campherbeeklaan woningen vinden wij nog altijd een grote schande!


  Maak melding

 9. Willem,

  De gemeente Zwolle moet 14 miljoen bezuinigen!! Mag er ook bezuinigd worden op de nieuw te bouwen zorgboulevard aan de Roelenweg / Pannenkoekendijk?


  Maak melding

 10. Beste Willem Lucht,
  Dank voor uw antwoord. De LWL wil beslist niet bezuinigen op de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Betekent dit dat het sluiten van een compromis bij de besluitvorming in deze te allen tijde uitgesloten is?  Maak melding

 11. Jaap, het is vreselijk dat de gemeente bezuinigen moet en we vinden het afschuwelijk dat er op zorginstellingen bezuinigd gaat worden, hier zijn wij altijd al fel tegen geweest, bezuinig eerst eens op die onnodige dubbele subsidie’s voor de diverse inloophuizen die kunnen samengaan en bezuinig op het ambtenaren apparaat maar kom niet aan mensen die verzorging door ouderdom nodig hebben dit is schandalig, wij worden OOK oud en hebben dan OOK verzorging nodig!!


  Maak melding

 12. Bent u van mening dat grote festivals een economisch gewin kunnen betekenen voor de stad en dat mede daardoor belangrijk zijn?


  Maak melding

 13. ja snuffel, wij hebben niet om een handicap gevraagd en zijn daardoor afhangkelijk van anderen. daar de levensstijl van veel mensen veranderd komt het steeds vaker voor dat kinderen hun eigen weg gaan en de ouders achterlaten! De bezuinigingen op ouderen en gehandicapten zullen NOOIT door de lwl geaccepteerd worden OOK niet in een coalitie!!


  Maak melding

 14. ja grote festivals zijn een aanwinst voor de stad en haar bevolking, doch moet dit wel laagdrempelig zijn en voor alle mensen toegangkelijk dus ook ouderen en dat betekend in sommige gevallen niet te harde muziek!


  Maak melding

 15. Denkt u niet dat het minder problemen geeft als er een vrije sluitingstijd voor de Horeca is in Zwolle? Als iedereen , de verschillende doelgroepen, ineens op straat samen komen kan dit problemen opleveren. Als de bars en clubs dichtgaan op een veel later tijdstip gaat uiteindelijk het gros van de mensen naar huis wanneer ze dit zelf willen.


  Maak melding

 16. @zwollenaar dus de wetgeving moet dan maar zwichten voor de angst van ongeregeldheden?? waar is de politie dan goed voor? bonnetjes uitschrijven??
  het is toch van de gekke dat mensen niet eens meer normaal met elkaar kunnen omgaan, waar moet dat heen?? het is een te tolerant beleid en daarom denkt iedereen maar alles te mogen, dat moet dus worden veranderd: de mensen moeten meer waarden voor elkaar hebben ipv op de vuist te vliegen..


  Maak melding

 17. Ok, maar door om 12 uur te sluiten dwingt u de mensen naar huis te gaan terwijl ze gewoon lekker willen stappen.
  Zonder de eventuele problemen in ogenschouw te nemen vindt u dan niet dat een ieder vrij is om tot laat uit te gaan?


  Maak melding

 18. De politiek is een en al sluiten van compromissen. Ik zou me voor kunnen stellen dat de LWL in de besluitvorming rond de ouderen- en gehandicaptenzorg voor een dilemma komt te staan. Dan wordt het bijzonder moeilijk als er geen compromis kan worden gesloten. Hoe moet ik de LWL dan zien? Flexibel als beton, dus een compromisloze partij?


  Maak melding

 19. @snuffel: de lwl zal elk middel aanwenden om de ouderen niet te treffen en geen bezuinigingen op gehandicapten zorg. als er zonodig bezuinigd moet worden bezuinig maar eens op het gevangeniswezen die te dure hotels ect ect op water en brood en geen volle koelkasten meer zoals we in het verleden gezien hebben!!
  @Zwollenaar: ik dwing helemaal niemand gelijk naar huis te gaan, men is vrij om wat mij betreft door de stad te slenteren dus naar huis gaan hoeft niet, alleen moet er ook eens rekening gehouden worden met mensen die slapen in de binnenstad en die smorgens vaak vroeg naar hun werk moeten?? Lijkt me niet leuk om elke nacht wakker geschreeuwd te worden door voorbijgangers.


  Maak melding

 20. Beste Willem, ik zou graag een “recht door zee”-antwoord op mijn vraag willen hebben en geen gedraai. In uw eerste antwoord zegt u: “De bezuinigingen op ouderen en gehandicapten zullen NOOIT door de lwl geaccepteerd worden OOK niet in een coalitie!! ” In het laatste antwoord zwakt u dit zeer sterk af, vind ik.
  Nu de waarheid! Hoe moet ik de LWL dan zien? Flexibel als beton, dus een compromisloze partij?


  Maak melding

 21. @zwollenaar: natuurlijk is iedereen vrij om te komen en te gaan, dat zou tegek zijn als dat niet kon, het is hier geen nazistaat dus vrijheid is heilig alleen wel zonder geweld en vernielingen en openbare geweldpleging, komt dit wel voor dient de wetgeving aangepast te worden en meer blauw op straat te verschijnen.


  Maak melding

 22. U heeft het over rekening houden met bewoners maar u houd geen rekening met het uitgaande volk.
  Wie gaat trouwens de politie inzet betalen? De kroegen?  Maak melding

 23. Wat zou uw voorkeur zijn:
  1. “Een hoog gebouw (>100 meter) met gedeeltelijk wonen, werken en recreëren zodat je niet met de auto naar je werk/sportschool hoeft maar gewoon met de lift”.

  2. “Een nieuwe woonwijk waar alles naast elkaar gebouwd wordt en opnieuw een stuk natuur doet verdwijnen”.


  Maak melding

 24. @zwollenaar: onze voorkeur zou dan zijn voor hoogbouw om het milleu te sparen en de auto zoveel mogelijk te laten staan, qua woon werk zou dit ideaal zijn en worden gelijk de file’s goed bestreden.
  dan alles dicht: je kan toch ook bij kennissen en familie op bezoek gaan of moet je altijd bar in bar uit??


  Maak melding

 25. Beste Willem,

  In reactie op de vraag van Snuffel waar absoluut niet op bezuinigd mag worden geef je de volgende reactie:
  Er mag beslist niet bezuinigd worden op de ouderenzorg en gehandicaptenzorg, indien bezuinigingen onvermijdelijk zijn dan bezuinigen op de uitgave??s aan thuiszorginstellingen en inloophuizen

  Nu is het zo dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen als de situatie het toelaat. Hierdoor wordt een steeds groter beroep gedaan op de thuiszorgorganisaties om de zorg te leveren aan cliënten die dit nodig hebben. Wanneer de tijd daar is dat een oudere, ookwel zorgafhankelijke cliënt, opgenomen wordt in een zorginstelling zal er meer zorg nodig zijn dan in de huidige situatie.

  Hoe staat de LWL hier in?


  Maak melding

 26. Ik heb inloophuizen genoemd om te bezuinigen en dat zeg ik omdat ik zelf ervaar dat er veel instellingen zijn die hetzelfde werk doen en waar iedereen elke dag terecht kan, dit is mooi maar kan toch ook in combinatie gedaan worden door instellingen te laten fuseren???


  Maak melding

 27. U zei zojuist:

  onze voorkeur zou dan zijn voor hoogbouw om het milleu te sparen en de auto zoveel mogelijk te laten staan

  U wilt dus het milieu sparen?
  Dat rijmt dus totaal niet met uw programma waarbij u een hogere max snelheid wil op de snelwegen.


  Maak melding

 28. dan alles dicht: je kan toch ook bij kennissen en familie op bezoek gaan of moet je altijd bar in bar uit??

  Het gaat erom wat u als politieke partij wil uitdragen. U hoeft geen ideeën te geven wat betreft vrije tijdsbesteding. Daar is een ieder vrij in zoals u zelf ook aangeeft (?). Toch legt een grote beperking op door alles om 12 uur te sluiten. Denkt u trouwens niet dat dit ook de werkgelegenheid in de Horeca ernstig zal schaden?


  Maak melding

 29. @marieke: ik begrijp dondersgoed dat de vergrijzing meer kosten met zich meebrengt en dat daarvoor geld nodig is is dan ook vanzelfsprekend maar als ik zie dat er veel hangjongeren van de ene inloop naar het andere inloophuis gaan vind ik samengaan van deze instellingen een goede zaak, elke euro die bespaart kan worden is er een!!


  Maak melding

 30. @zwollenaar: je zou de openingstijden ook kunnen vervroegen?? waarom altijd tot laat in de nacht? verder zijn wij tegen het rookverbod in de horeca, dit scheeld de horeca ook kapitalen van mensen die nu niet meer komen omdat er niet gerookt mag worden: de oplossing: goede afzuigcapaciteit gebruiken en aparte ruimte’s voor niet en wel rokers..


  Maak melding

 31. @edwin: Nee, geen geldelijk gewin boven de gezondheid en ik vind dat de horeca zelf moet zorgen voor voldoende accomodatie, als ik een nieuwe koelkast nodig heb moet ik die ook zelf betalen!!


  Maak melding

 32. @snuffel: ons recht door zee beleid staat hoog in het vaandel en we weten dondersgoed dat de wereldeconomie in een dal bevind, doch vinden wij dat dan de bonussen en gouden handdrukken maar eens afgeschaft moeten worden!! de ene na de ander stopt zijn zakken vol en verdwijnt met een gouden handdruk, dat KAN toch niet!! Bezuinig DAAR op ipv op mensen die kwetsbaar zijn dit zullen wij NOOIT toelaten, ik leg nog liever zelf geld in een pot voor armen dan dat ik in overvloed zou leven, dit heb ik gelukkig niet meegemaakt en leef sober en tevreden,
  zouden meer mensen moeten doen, ziet de wereld er heel anders uit!


  Maak melding

 33. @zwollenaar: je zou de openingstijden ook kunnen vervroegen??

  Wereldwijd ziet men dat dat simpelweg niet werkt. In de UK heeft men het bv. geprobeerd maar is men snel van teruggekomen. Beetje Utopisch idee.


  Maak melding

 34. Met alle respect! Ik waardeer uw inzet voor de mensen die kwetsbaar zijn ten zeerste en daar sta ik ook volledig achter, maar ik vind dit nog steeds geen antwoord op mijn vraag. Het gaat om het compromis. U kunt toch gewoon antwoorden met Ja of nee, wij zijn op dat vlak een compromisloze partij of zie ik dat verkeerd? Als het nee is, zou ik ook graag willen weten waarom.


  Maak melding

 35. @snuffel: ja wij zullen nooit een compromis sluiten met partijen die op kwetsbaren wil bezuinigen, dit zullen we nooit accepteren dus JA we zijn een partij die niet aan dit soort praktijken mee zal werken!!
  Niemand heeft om een functiebeperking gevraagd en niemand vraagd om ouder te worden, het gebeurd en we moeten zuinig zijn op onze ouderen die de welvaart in gang hebben gezet dus GEEN compromissen met partijen die op ouderen en gehandicapten willen bezuinigen!! hopelijk is je antwoord bevredigend zo.


  Maak melding

 36. Voor de laatste 20 minuten nog een aantal extra vragen waar nog over gediscussieerd kan worden:

  1. Moet het Openluchtbad zonder lidmaatschap voor iedereen toegankelijk zijn?

  Indien dit realiseerbaar is is dit zeker een goede zaak, echter zetten wij onze twijfels bij de haalbaarheid hiervan, maar het is te proberen voor een proeftijd van 1 jaar oid.

  2. Verdient Zwolle een overdekte kunstijsbaan?

  Moeilijke vraag, we denken echter van niet want op betrekkelijk korte afstand kan er geschaadst worden in Heerenveen en op de diverse openlucht ijsbanen, lijkt het ons onnodig.

  3. Moet de binnenstad i.p.v. autoluw, autovrij worden?

  Nee, absoluut niet, we hebben nog geen gratis openbaar vervoer voor iedereen in zwolle en de afhangkelijkheid van de auto met name voor ouderen en gehandicapten is dusdanig aanwezig dat je een grote groep mensen uitsluit om de binnenstad te betreden. Niet alle mensen zijn even goed terbeen dus moet er ook rekening gehouden worden met ouderen en gehandicapten., bovendien zal het de middenstand ook geen goed doen als er minder klanten komen.  Maak melding

 37. Beste Willem, dit is inderdaad een duidelijker antwoord. Of ik daar blij van moet worden, denk het niet, omdat u zich dan behoorlijk in de nesten kunt werken. Uw principe waardeer ik, maar zie weinig heil in het in stand houden hiervan, aangezien, zoals ik al eerder aanhaalde de gehele politiek bestaat uit het sluiten van compromissen. Ik denk dat u het met deze instelling niet lang volhoudt op het soms warrige politieke podium.
  Ik dank u hartelijk voor het beantwoorden van de vragen en wens u veel succes in de aankomende drukke periode!


  Maak melding

 38. Als u uw programma uitvoert dan moet een ieder beschikken over een bijbel, heeft u bereikend hoeveel dat gaat kosten en mag het ook een Koran, of Talmoet karmasoetra zijn?


  Maak melding

 39. Ik lees dat de LWL de binnstad niet autovrij wil hebben, maar als je nu een alternatief voor gehandicapten bedenkt? Zoals bijvoorbeeld een laagdrempelig pendelbusje, of om mijn part een golfkarretje. Is dat wat?


  Maak melding

 40. Beste Willem waarom de twijfel aan de haalbaarheid om het zwembad open te stellen voor iedere Zwollenaar.
  Het nieuwe zwembad word vlakbij het openluchtbad gerealiseerd.
  Denk alleen dat e.e.a eerst voorgelegd zal moeten worden aan de vereniging openluchtbad.
  Zij en de leden hebben het nu nog voor het zeggen lijkt mij.


  Maak melding

 41. Even een tussendoortje en geen vraag aan de LWL. Het kan aan mij liggen, maar ik zie weinig tot geen partijleden van andere partijen meedoen aan de online discussie. Viel mij gisteren ook al op. Zou dit een bewuste keuze zijn?  Maak melding

 42. @messut73:
  het SOR project staat nog in de kinderschoenen en is nog niet toepasbaar geweest dus kan je er ook nog niet op bezuinigen, vergeet niet als je aanrandingen en verkrachtingen voorkomen kunnen worden dmv begeleiding heeft de politie en justitie ook minder hun handen vol aan deze zaken en levert dat ook weer geld op.


  Maak melding

 43. Willem, heeft u uw SOR plan al eens voorgelegd aan een deskundige cq psycholoog? Dus iemand die weet waarom mensen tot verkrachting overgaan? Of denkt u daar zelf gewoon het antwoord en de oplossing op te weten?


  Maak melding

 44. @aan alle vragen: het openluchtbad is een kwestie voor iedereen toegangkelijk en gratis. de nieuwbouw van zwembaden vinden wij een beetje onzin gezien er dat geld ook besteed kan worden voor de uitbreiding van het openluchtbad. Tuurlijk mag iedereen een vrije godsdienst bedrijven, wij maken totaal geen onderscheid tussen geloven en willen dat dus ook zoveel mogelijk begrip en saamhorigheid kweken tussen de geloven, er moet een manier bestaan om gewoon buren te kunnen zijn zonder geweld of dwang.


  Maak melding

 45. @marjan: het is niet gemakkelijk om mensen te vervoeren in allerlei objecten of vervoersmiddelen, ik kan het weten:ik heb zelf een lichamelijke beperking en mijn vrouw helemaal dus zie ze echt niet in en uit pendelbusjes stappen, de auto zal echt het enige vervoersmiddel blijven voor deze mensen, daar moet de gemeente rekening mee houden en dus geen autovrije binnenstad!! Een ander idee om meer mensen zonder beperking uit de auto te krijgen is gratis openbaar vervoer en grote parkeerdekken aan de rand van de stad en pendelbussen laten rijden op drukke dagen zodat er genoeg ruimte zal blijven voor mensen die echt een auto nodig hebben!!


  Maak melding

 46. Beste mensen, de tijd zit er bijna op. aan alle webloggers wil ik de dank uitspreken dat ik mee heb mogen doen aan dit schitterende initiatief en heb er grote bewondering voor de redaktie die dit mogelijk maakte! Mijn terechte complimenten voor redaktie en natuurlijk mijn dank aan alle vragenstellers en al kwamen de vragen soms wat laat, ik moest het wel alleen doen. Mensen, laten we onze eigen belangen eens opzij zetten en ons inzetten om van zwolle een superstad te maken voor alle mensen zonder eenzaamheid of geweld, daar zou ik mijn leven voor willen geven dit te bereiken!!! met vriendelijke groeten; willem lucht, lwl zwolle. succes allemaal!!!  Maak melding

 47. @ingrid: heb je wel goed maar je zou er vlak bij iets overdeks van kunnen maken, ruimte genoeg lijkt me zo. dat het openluchtbad open moet blijven in huidige staat staat vast voor ons maar er zou een klein binnenbad naast gebouwd kunnen worden zonder de oude stijl aan te tasten! bedankt mensen mijn tijd zit erop, het was me een waar genoegen en heb het met veel plezier gedaan en als U straks stemmen gaat, maak dan een duidelijke keuze, en als u niet lwl stemd dan is dat Uw eigen vrije keuze, dat is in onze ogen een heilig goed wat NOOIT verloren mag gaan!!
  bedankt weblogvrienden!!!!

  ================

  Namens de redactie van Weblog Zwolle hartelijk bedankt voor uw medewerking en tijd!!
  Ook worden de bezoekers voor hun deelname bedankt, want zonder hun geen leuke discussies.

  Weblog Zwolle


  Maak melding

Reageer