Zwolle wil warmte winnen uit afvalwater

Zwolle – Tauw doet samen met de gemeente Zwolle en waterschap Groot Salland onderzoek naar de mogelijkheden voor het terugwinnen van warmte uit afvalwater. Volgens het ingenieursbureau kan een gemiddeld huishouden met deze maatregel vijftien procent besparen op de energiekosten.
Het idee is simpel: een aanzienlijk deel van de energiekosten van huishoudens gaat op aan het verwarmen van water voor de afwasmachine, wasmachine of douche. Die warmte gaat momenteel verloren in de afvoer en het riool. Als een deel van die thermische energie met warmtewisselaars is terug te winnen, kan dat een aanzienlijk bedrag schelen op de energierekening. Volgens ingenieursbureau Tauw is een gemiddelde besparing van vijftien procent reëel. Dat komt neer op de jaarlijkse kosten voor verlichting of de wasdroger.

In samenspraak met de gemeente Zwolle en waterschap Groot Salland onderzoekt het ingenieursbureau sinds december de praktische mogelijkheden om de warmte uit afvalwater terug te winnen. Hiertoe maakt het bureau eerst een analyse van het temperatuurverloop van het huis via het riool naar de zuiveringsinstallatie.

Daarna kijkt men waar in de keten het terugwinnen van energie het meeste effect heeft en welke technieken het meest geschikt zijn. Tot slot onderzoekt Tauw nog het effect van de energiewinning op het functioneren van zuiveringsinstallaties, omdat het resultaat van een biologische waterzuivering mede afhankelijk is van de temperatuur van het water.

Eind 2010 verwacht Tauw de resultaten te presenteren van het onderzoek dat mede wordt gefinancierd door de provincie Overijssel, Stowa, Rioned en SenterNovem. Het project staat overigens compleet los van het project Deugd in Deventer, waar Tauw samen met Saxion Hogescholen onderzoek doet naar het winnen van energie uit geconcentreerd toiletwater. Dit gebeurt door de restproducten te vergisten, waarbij biogas ontstaat. Het biogas kan een gasturbine aandrijven, die stroom moet leveren aan het net.

Bron: Technisch Weekblad

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Vooralsnog lijkt mij de praktische invulling erg kostbaar worden.
  Een warmtewisselaar mag dan niet in het toiletgedeelte worden opgenomen en dan is het wellicht nodig om er meerdere te plaatsen.
  In de andere afvoeren krijg je vetproblemen is de wisselaar die de warmteoverdracht sterk tegenhouden.
  Dan moet de warmte nog worden opgeslagen en verdeeld naar de inlaat van het warmwaterdeel en CV deel worden gebracht. Dat is weer een warmtewisselaar.
  Om dat verwarmde water van uit de kruipruimte naar de zolder te transporteren is een elektrische pomp nodig.
  Inclucief een stuk regeltechniek zijn de benodigde onderdelen behoorlijk kostbaar en de installatie nog hoger.
  15% lijkt mij wel heel erg optimistisch als ik het omsla tegen de uren die de wasmachine, vaatwasser, warmwaterkraan algemeen en de douche worden gebruikt.
  En in de zomer kunnen we het niet terug de CV instoppen.

  Een leuk onderzoek, maar kost wel weer veel geld. Het wordt niks..  Maak melding

Reageer