Zuyderzee Masters Circuit Zwolle

Zwolle – Zaterdagmiddag hielden de masters van Swol 1894 weer hun jaarlijkse wedstrijd in het kader van het Zuyderzee Masters Circuit. In het Aa-bad opende sportwethouder J. Cnossen de wedstrijden.

dsc06847.jpg

Aan de masters nemen zo’n 61 verschillende verenigingen deel uit het gehele land. Dit geeft al aan dat het een bekende wedstrijd is binnen het masterzwemmen. Er deden ongeveer 200 zwemmers/sters mee. Door de winterse omstandigheden in het land waren er de nodige afzeggingen. Dit keer deden een tiental zwemmers mee uit andere afdelingen van Swol 1894, waaronder conditiezwemmers / wedstrijdzwemmers en REZ zwemmers. De wedstrijden staan voor een vriendschappelijke en gemoedelijke sfeer met zeer fanatieke uitdagingen en strijd in het water. En gezellig en druk was het!

dsc06869.jpg

dsc06846.jpg 

Meer dan 35 jaar geleden ontstond deze tak van sport in Amerika en men kan al meer dan 25 jaar overal in Europa terecht voor wedstrijden. Het Masterszwemmen is een officiële afdeling van de KNZB. Er wordt gezwommen volgens de internationale regels van de FINA.

dsc06832.jpg

Het masterzwemmen kent geen limieten (m.u.v. de EK en de WK, dat betekent dat iedereen die lid is van een zwemvereniging mee kan doen aan wedstrijden.

De enige zwemdoelgroep, die landelijk een groei vertoont, zijn de masterzwemmers. Het masterszwemmen biedt de mogelijkheid die zwemmers, die verder willen gaan na de zwemcarrière op een relaxte manier bezig te zijn met zwemmen. Ondanks of dankzij deze relaxte sfeer wordt er in het water fel gestreden om de ereplaatsen. Vanaf 20 jaar kun je bij het masterzwemmen. Officieel ben je master als je 25 jaar oud bent. De groep van 20 tot en met 24 jaar noemen we pre-masters.

dsc06838.jpg

Juist het kunnen meedoen op eigen niveau maakt masterszwemmen zo aantrekkelijk. Het masterszwemmen kent leeftijdscategorieën van vijf jaar voor zowel vrouwen als mannen: tot 25 jaar de prémasters en verder 25 tot 29 jaar, 30 tot 34 jaar en zo verder tot er deelnemers. De oudste deelnemers zijn al boven de 85 jaar en nemen nog steeds actief deel aan wedstrijden.

De meeste masterswedstrijden zijn ingedeeld naar inschrijftijd zodat iedereen tegen gelijkwaardige tegenstanders (zowel man als vrouw) uitkomt. De sfeer is heel relaxed en ieder doet wat in zijn of haar vermogen ligt, een eigentijdse sportinvulling dus. Ook de sfeer en contacten met de andere zwemmers zijn belangrijk. Het zijn vaak gezellige evenementen waar zowel nationale- als internationale vriendschappen ontstaan. Er zijn masters die ook in het langebaan- en openwatercircuit uitkomen.

dsc06857.jpg

De Masters van Swol 1894 trainen 2 x per week in het Hanzebad. (Ook enkele Masters in het AA-bad). De leeftijd bij de Swol Masters varieert van 20 tot boven de 55 jaar. We hebben een zeer enthousiaste mastersploeg van meer dan 50 leden. Wil je lid worden van de Masters, dan is een startvergunning verplicht. Je bent verplicht om minstens 3 maal per zwemseizoen mee te gaan naar een wedstrijd in binnen- of buitenland. Wel ben je vrij om te bepalen naar welke wedstrijd je gaat. Bekende wedstrijden zijn: het Zuyderzee Masters Circuit, (waarvan de Masters van Swol 1894 mede organisator zijn), de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen, Dutch Open, etc. Er zijn zelfs Masters die naar Europese- en Wereldkampioenschappen gaan.

De te zwemmen afstanden variëren van 25 m tot 400 m. Ook voor liefhebbers van lange afstanden worden in het land vele lange baan/afstandwedstrijden georganiseerd.

Wil je langere afstanden zwemmen, dan kan dat bij het zogenaamde langebaan- /afstandzwemmen voor Masters. Bij beide wedstrijden gaat het zoals de naam doet vermoeden om het zwemmen over grote afstanden.

Langebaan wedstrijden variëren van 1 km tot 5 à 6 kilometer. Dit gebeurt meestal in open water, maar kan ook in een 50-meterbad (zeker in de winter).

dsc06864.jpg

Langeafstand zwemmen begint bij 8 km en ’eindigt’ bij …. bijvoorbeeld de oversteek van het IJsselmeer of Kanaalzwemmen. Dit kan dan ook alleen maar in open water (je zou gek worden van het baantjes tellen). De afstanden worden gezwommen in schoolslag of vrijeslag.

Waar: in kanalen, meren, plassen, rivieren etc. voor beide afstanden. Het water wordt van tevoren streng gecontroleerd op verontreiniging en bacteriële zuiverheid. Ook het randgebeuren eromheen (begeleiding en opvang) moet in orde zijn voordat de KNZB toestemming geeft voor de wedstrijd. Er is een officiële jury aanwezig. De deelnemers worden geregistreerd en dragen zichtbaar een cap.

Wanneer: Meestal in de zomer. De eerste wedstrijden beginnen in juni en het seizoen wordt traditioneel afgesloten in september in Hank.

Trainen: Voor deze tak van sport is een specifieke training belangrijk. Je moet gericht trainen en daarvoor ook de tijd en ruimte hebben. In de aanloop naar het seizoen moet je al vele kilometers per training hebben afgelegd.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. je kunt het bezetten, overnemen en laten runnen door vrijwillegers, is al eens eerder gebeurd.Anders gaat de sloophamer er zeker doorheen.


  ⚠️ Meld

 2. laat maar dit is helemaal niet aan de orde, en helemaal niet voor vrijwilligers krijgen we weer een vereniging van een zwembad. Wordt ook dit weer een prive zwembad nee hartelijk dank


  ⚠️ Meld

 3. dus alweer een prive zwembad>:(>:(>:(ingrid zou wel eens recht in de ogen aan willen kijken ,vrijwillirgers,wanneer en hoe laat ben jij bespreekbaar ,zal er zijn ,,ps ga een een kijkje nemen op een revalidatiecentrum ,kan je ook met eigen ogen zien ,dat iedereen een andere handicap heeft ,daar komt het allemaal op neer ,en omzeil het maar niet ,het bad weer runnen door VRIJWILLIGERS,,werk jij ook vrijwillig?lever jij iedere maand vrijwilig jou geld in ???dacht het niet he ,>:(


  ⚠️ Meld

 4. Ik snap niet lucie wat het hebben van een handicap te maken heeft met dit zwembad, en ja ik doe vrijwilligerswerk.
  Wat mij betreft mag dit bad blijven, er word door veel ouderen gebruik van gemaakt, en swoll zit er ook nog steeds, dus van mij hoeft het niet weg. Maar als een gemeente een in jou ogen verkeerde beslissing neemt of drijgt te nemen moet je er wat aan proberen te doen, en niet mij van alles voor de voeten gooien.


  ⚠️ Meld

 5. He Ingrid goed idee, laten we eens kijken welke politiekeparty voor het behoud van dit zwembad ( onderanderen de VVD) is en er dan massaal op stemmen dan blijft het misschien als we op de CU of PvdA stemmen gaat het zeker weg


  ⚠️ Meld

 6. Vreemd AA-bad voorstel hier; de nieuwe zwemlocaties zijn toch al door de gemeenteraad geweest?

  Kleurrijk spektakel die Zuyderzee Masters Circuit. Goeie naam ook Swol, dit jaar maarliefst 116 jaar oud 😮


  ⚠️ Meld

 7. Ken ze ook niet Ingrid, maar er zijn concrete plannen voor zwemmen in Zwolle. Dacht dat die door een raadsmeerderheid waren gedragen. Wacht wel ff af. Wij gingen jaren geleden van Westenholte naar het Hasselter openluchtbad. Ook prima vermaakt.


  ⚠️ Meld

 8. @ Dick, volgens mij zijn de plannen voor de zwemlocaties al helemaal rond, maar ja nu het in de huizenmarkt niet zo goed gaat, weet niet of de grond al verkocht is enz., tis voor de bewoners in de aalanden altijd de mooite van ht informeren waard.


  ⚠️ Meld

 9. zal een verzoek indienen om de boel toch maar plat te gooien ,einde discussie ,,en hopen op een nieuw bad mdie er toch komt ,dat we allemaal kunnen zwemmen:P:P,en inderdaad na lang zoeken op de web ,gemeente ,word er huizen gebouwd,,beide zwembaden gaan gesloopt worden ,,hoera ,,geen discussie meer :):):):):D:D:D:D:P:P,,op naae de volgen weblog ,discussie


  ⚠️ Meld

 10. Oei oei Lucie je hebt een aardig kort lontje.

  Probeer te relativeren,dan ziet de wereld er een stuk aangenamer uit. Ook voor jou hoor.


  ⚠️ Meld

 11. @lucie zwolse ingrid en al die anderen van mij hoeftdit zwembad niet weg, want nu is er straks in de buurt van de aa-landen helemaal geen zwembad meer. Is straks voor mij in ieder geval te ver weg, ben niet zo goed te been dus zwemmen is er straks niet meer bij


  ⚠️ Meld

 12. heb geen kort lontje ,alleen een zeldzame spierziekte,die aflopend is ,is dit genoeg ,of heb je meer informatie nodig?misschien begint het dan een beetje te werken in de boven kamer>:(>:(en mag ik dan nog even genieten?volgens jullie niet>:(


  ⚠️ Meld

 13. Lucie, ik begrijp je situatie en wens je sterkte, toch vraag ik je om dit niet als argument en excuus te gebruiken. Ook het op de persoon spelen (wat ik nu overigens ook doe) draagt m.i. niet bij aan een constructieve discussie.
  Het artikel gaat over het Zuyderzee Masters Circuit in het Aa-Bad, hier op aansluitend gaat de discussie over het wel of niet verdwijnen van dit bad. Ik stel voor dat we het hier op houden, dat maakt de discussie veel leuker om te lezen dan onenigheid over persoonlijke dingen. 😀


  ⚠️ Meld

Reageer