Carolus Clusius wint internationaliseringprijs eTwinning

Zwolle – Het Carolus Clusius College in Zwolle heeft de eTwinning internationaliseringprijs gewonnen voor het project De kat uit de boom kijken.  eTwinning is de online community voor scholen in Europa. De organisatie is zeer te spreken over de school die een talenproject over spreekwoorden ontwikkelde samen met een school in Frankrijk. 

foto_kat_uit_de_boom_groot_csymersky.jpg

In het project kozen leerlingen uit 4 vwo voor typisch Nederlandse spreekwoorden en gezegden die zij uitbeeldden op foto’s. Daarnaast zochten zij naar een Frans equivalent of probeerden zij alles zo goed mogelijk te vertalen. Het geheel is gepresenteerd aan Franse leeftijdsgenoten van het Collège Robert le Frison in Cassel. De Franse leerlingen hebben Nederlands in hun vakkenpakket en doen binnenkort het tegenovergestelde: Franse spreekwoorden vertalen in het Nederlands. In het voorjaar volgt er een fysieke uitwisseling tussen de klassen.

Internationaliseren motiveert

De docenten die het project ontwikkelden, vonden een talenproject over spreekwoorden een goede manier om leerlingen kennis te laten maken met een ander land. Spreekwoorden zijn gerelateerd aan een taal, een cultuur en aan hoe mensen met elkaar omgaan. Caroline Symersky, docent Frans aan het Carolus Clusius College en projectcoördinator, benadrukt dat het zeer motiverend is voor docenten en natuurlijk de leerlingen: “Het is een leuke activiteit in de les, en het voelt niet als schoolwerk. Het grootste voordeel is dat de leerlingen zin krijgen om een vreemde taal te spreken, daarvan te genieten en in de praktijk toe te passen. In één lesuur hebben we met veel plezier de spreekwoorden bedacht en in beeld gebracht met materiaal dat voor handen was in de school.”

De scholen maakten voor het project gebruik van eTwinning.net; een mix van een digitale leeromgeving en community-sites zoals facebook.

Het Europees Platform ondersteunt scholen bij het gebruik van eTwinning.

Voor meer info over het project kijk op www.hetccc.nl of  bezoek a.s. zaterdag het open huis (09.30 uur – 14.00 uur).

Artikel delen:
Reactie 1
  1. hello!!!Sorry i speek in english because my nederlands is very bad!! I’m verry happy to meet you!! And the nederland is for me a beautiful languages so i’d like spreek with Nienke and her friends !! XXXX Sophie


    Maak melding

Reageer