Burgers betrokken bij keuze nieuw zwembad Zwolle

Zwolle – Woensdagmiddag zijn in het stadskantoor van de gemeente Zwolle aan het Lübeckplein de twee mogelijke ontwerpen voor het nieuwe Zwolse zwembad gepresenteerd. Het gaat om de ontwerpen Aquabad Zwolle en De Vieve. Het was de aftrap van een meningpeiling onder Zwollenaren naar de mogelijke ontwerpen. Tot en met 24 januari 2010 kunnen Zwollenaren hun oordeel geven over de ontwerpen die nog in de race zijn voor een definitieve plek op De Vrolijkheid, bij de Ceintuurbaan.

zwembad.jpg

Burgemeester en wethouders van Zwolle zijn benieuwd naar de mening van Zwollenaren over de beide ontwerpen die in de race zijn voor het nieuwe hoofdbad. De gemeente heeft eerder een duidelijk programma van eisen vastgesteld waaraan de nieuwe zwemvoorziening moet voldoen. Het nieuwe hoofdbad zal onder andere ruimte bieden aan twee volwaardige wedstrijdbaden en een bad voor instructie- en doelgroepzwemmen. Het zwembad krijgt bovendien een ruim recreatiebad met allerlei voorzieningen en een peuterbad. Via de website www.zwolle.nl kan een gemotiveerde keuze gemaakt worden tussen de twee kanshebbers. De meningen van bezoekers via de site worden gebundeld en worden samen met andere beoordelingen uiteindelijk betrokken bij het advies dat het college van burgemeester en wethouders krijgt voor de definitieve gunning. De verwachting is dat medio volgende februari duidelijk is hoe het nieuwe hoofdzwembad van Zwolle eruit gaat zien.

 

zwem_2b.jpg
De Vieve

 

zwem_1b.jpg
Aquabad Zwolle

zwem_2.jpg

zwem_1a.jpg

De bovenste impressie is de plattegrond van De Vieve en de onderste die van Aquabad Zwolle…

De ontwerpen zijn gemaakt door Pellikaan Bouwbedrijf (genaamd Aquabad) en Wind Vastgoedontwikkeling (genaamd De Vieve).

Zwolle verdient moderne en volwaardige sportaccommodaties. Daarbij hoort een goed zwembad! De bestaande zwembaden in Aa-landen en het Hanzebad voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De gemeente Zwolle werkt daarom ter vervanging van deze baden aan een nieuw hoofdzwembad op de locatie De Vrolijkheid. Bij de nieuwe zwembaden wordt uitgegaan van de basisfuncties: instructiezwemmen, sportzwemmen, therapiezwemmen en recreatie.

Het plan voorziet in:

 • een 8-baans wedstrijdbad van 25×21 meter;
 • een multifunctioneel 6-baans wedstrijdbad van 25×15,4 meter met beweegbare bodem, twee duikplanken en een duikkuil van 3,8 meter diep;
 • een bad voor instructie- en doelgroepzwemmen van 20×10 meter met gedeeltelijk beweegbare bodem;
 • een recreatiebad van 365 vierkante meter in speelse vormen met onder andere een glijbaan, whirlpools, een Turks stoombad;
 • Apart peuterbad van 100 m2

Hogeschool Windesheim gaat een ‘satellietbad’ realiseren op de Campus. Dat is met name aantrekkelijk voor inwoners en basisscholen uit Zwolle-Zuid. Dit ‘satellietbad’ biedt ruimte aan twee instructiebaden (25×12,5 en 20×10 meter), en een therapiebad (15×10 meter). Het bad heeft niet alleen een onderwijsfunctie, maar wordt ook opengesteld voor doelgroepzwemmen, instructiezwemmen, schoolzwemmen en banenzwemmen.

Het bedrijf Aquaconcepten wil een (bescheiden) zwembad in Stadshagen bouwen en exploiteren, met name voor het geven van zwemlessen en het aanbieden van schoolzwemmen. Het gaat om een bad van 20×8 meter dat bedoeld is voor instructiezwemmen, schoolzwemmen, doelgroepenzwemmen en recreatief banenzwemmen. Als alles meezit, wordt het nieuwe hoofdbad eind 2012 opgeleverd.

Na 24 januari 2010 worden alle ontvangen reacties op de ontwerpen gebundeld en – samen met de beoordeling door de klankbordgroep – overhandigd aan de vijf adviescommissies die alle een advies uitbrengen over de ontwerpen

De commissies toetsen de ontwerpen op één van de volgende criteria:

 1. Ruimtelijk, functionele en gebruikskwaliteit
 2. Architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit
 3. Milieu / duurzaamheid
 4. Onderhoud
 5. Proces- en uitvoeringskwaliteit

Er is een deskundigencommissie voor elk van de volgende onderdelen: ruimtelijke, functionele en gebruikskwaliteit; architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit; milieu en duurzaamheid; onderhoud; en proces- en uitvoeringskwaliteit.

Uiteindelijk beoordeelt de gunningcommissie alle ontvangen adviezen en brengt op basis daarvan een formeel gunningadvies uit aan het college van Burgemeester en Wethouders. Naar verwachting is eind februari 2010 bekend welk zwembadontwerp een definitieve plek krijgt op de Vrolijkheid.

Zodra de keuze voor het ontwerp bekend is, begint de aanbestedingsprocedure voor de exploitatie van het zwembad. Dit zal uiteindelijk leiden tot de selectie van de toekomstige exploitant. In de tussentijd werkt de gemeente aan de bestemmingsplanprocedure voor De Vrolijkheid en aan andere zaken die nodig zijn voordat er een bouwvergunning ligt en met de bouw kan worden begonnen.

Naar verwachting eind 2012 kan het nieuwe zwembad in gebruik zijn.

Zwollenaren kunnen aangeven welk ontwerp hun voorkeur heeft en waarom. Dit kan op een aantal manieren. In het Informatiecentrum in het Stadskantoor aan het Lübeckplein 2 is een expositie ingericht met onder meer veel beeldmateriaal van de ontwerpen. Daar staan ook computers waarop een gemotiveerde reactie op de plannen gegeven kan worden. Via de internetsite van de gemeente (www.zwolle.nl) kan iedereen ook vanuit huis de modellen beoordelen en een reactie geven. Bijzonder is dat via de website in een virtuele ‘3D’-omgeving ook ruimtelijk kennis kan worden genomen van de ontwerpen. Via ‘Virtueel Zwolle’ is het mogelijk om rond de ontwerpen te lopen zoals ze op De Vrolijkheid komen te staan bij realisatie.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Als ik deze plattegronden zo bekijk, dan lijkt me het ontwerp van het Aquabad (de onderste) het meest praktisch. Op deze manier zijn activiteiten in het (8baans-) 25meter bad te scheiden van het recreatieve deel. Zo kunnen zwemwedstrijden/waterpolo e.d. gescheiden plaatsvinden zonder dat men de recreanten in de weg loopt. Of zie ik dat verkeerd? Volgens mij zie ik daar ook een tribune in het ontwerp. Heel verstandig om dit er bij te doen om zo de mogelijkheden zo veel mogelijk te benutten.


  Maak melding

 2. ik hoop ook dat er een gedeelte komt voor gehandicapten ,ja jammer ,die mensen hebben misschien meer ruimte nodig ,ivm een rolstoel ,,en dat ze ook daad werkelijk rustig kunnen ,poedelen of zwemmen ,op ieder tijdstip van de dag ,,zonder dat je niet alle kanten hoeft op te kijken ,dat er iemand bovenop jou springt ,kwa bad maakt het mij nx uit ,hoop dat hij inderdaad ook voor gehandicapten ,rustig en goed te doen is


  Maak melding

 3. Vind dat je moeilijk kunt zien wat er binnein nu precies gepland is,
  op de plattegronden kun je het moeilijk zien, en het is bijna niet te lezen wat er gepland is in het recreatiegebied aan leuke dingen enz.
  en op de 3D versie zie alleen de buitenkant. Hoop dat er in de peperbus een plattegrond komt te staan die duidelijker is. Of ik ga even in het stadskantoor kijken. Op basis wat er op de webside staat vind ik dat je geen duidelijk beeld krijgt en zal ik zeker geen keuze maken.


  Maak melding

 4. Grondige renovatie van het bestaande en veel gebruikte Aa-Bad lijkt mij in deze crisistijden een betere en goedkopere oplossing.
  Een beslissing ook die de goedkeuring zal krijgen van vele lagen van de Zwolse bevolking.:o


  Maak melding

 5. Ik hoop ook dat er een duidelijker beeld in één van de weekbladen en/of hier op Weblog Zwolle komt, want er valt ook met opslaan en vergroten geen gatenkaas van te maken… (tekst is niet leesbaar, dus legenda of zo zou handig zijn geweest)


  Maak melding

 6. Vind het inderdaad zonde dat het weggaat maar centraal van wat ligt ht aabad dan, van jou huis vanaf mijn huis is toch echt de plek van het nieuw te bouwen bad centraler.


  Maak melding

 7. In de 3-animatie is het zwembad “gesloten”, ofwel ik kom er niet in..
  De deuren blijven dicht, dat zal toch de bedoeling niet zijn?
  Beoordelen is zo niet mogelijk.


  Maak melding

 8. @ hans dat is voor mij nog steeds een eind weg, maar weet je het lijkt mij een goed plan om van dit bad een bad te maken voor de wat oudere zwemmers en/of gehandicapten. Met de juiste aanpassingen en de temperatuur van het water wat hoger moet het toch te realiseren zijn dat dit bad een aantal dagdelen per week open is. Het grootste probleem voor deze groepen is altijd het geplons van de medezwemmers dat merk ik ook altijd in het openluchtbad daar is bijna vanaf het begin in wedstrijdbad gereserveerd geweest voor de baantjes trekkers en daar word ook streng op toe gezien.

  Dit lijkt me wel wat.


  Maak melding

 9. hey @ingrid ben het niet vaak met je eens maar nu wel zou dit plan van harte toejuichen, maar ben bang dat wij dan de enigste twee zijn.
  Maar een heel leuk en goed plan


  Maak melding

 10. Er staat nu ook een stukje in de stentor over de nieuwe baden maar het is nog moeilijk te zien.

  @ Hans het blijft inderdaad bij dagdromen, maar je zou toch denken als de overkopelende ouderenbond in Zwolle er achter gaat staan in samenwerking met gehandicapten organisatie’s in Zwolle. Het benaderen van bijv. een CALO, die hier haar opleiding van zwemleraren verzorgt. Op woensdagmiddag open voor de jeugd in de buurt en vanaf 15.30 uur word er zwemles gegeven.
  Maar ja wie pakt het op, en wil de gemeente er in mee, volgens mij hebben ze al besloten om dit zwembad af te stoten.


  Maak melding

 11. Het aa bad plat gooien en een nieuw zwembad bouwen. het aa bad is oud en vies. ga nu altijd naar wezep toe.

  Veenendaal heeft een heel aardig zwembad. misschien iets voor Zwolle


  Maak melding

 12. vanmiddag in het gemeentehuis (Lubeckplein) geweest en daar zijn de tekeningen wel duidelijk.
  Plan a spreekt mij meer aan. Plan b is teveel een simpele rechte doos en daarvan staan er al genoeg op het industrieterrein.

  @ Marieke Plan a heeft ook een tribune (ook bij het grote bad).  Maak melding

 13. In mijn vorige reactie staat een foutje 😮
  Plan A (www.zwolle.nl) is de rechte doos! Plan B “De Vieve” is duidelijk het mooist, het compleetst en het meest duurzaam! Kiezen dus!  Maak melding

Reageer