Scholen en Windesheim leiden samen leraren op

Zwolle – RSG Stad en Esch in Meppel, RSG Wolfsbos in Hoogeveen, De Nieuwe Veste in Coevorden, RSG Tromp Meesters in Steenwijk en het Linde College in Wolvega gaan samen met de School of Education van Windesheim leraren in de praktijk van hun eigen school opleiden. Na een intensieve voorbereiding sluiten deze scholen met Windesheim hierover een overeenkomst. Met het tekenen van een overeenkomst markeren de scholen op 20 januari de start van hun samenwerking. In de regio IJssel-Veluwe gaat Windesheim binnenkort een soortgelijke samenwerking aan met het Veluws College, De Heemgaard, Sprengeloo, het Christelijk Lyceum te Apeldoorn en het Stedelijk Daltoncollege Zutphen.

Leraren die hun opleiding voor een belangrijk deel in de praktijk van de school hebben gevolgd, zijn beter voorbereid op het beroep van leraar. Dat blijkt uit een groot aantal experimenten van scholen en lerarenopleidingen tussen 2005 en 2009. Op basis van de uitkomsten ervan verleende staatssecretaris Van Bijsterveldt onlangs aan zo’n vijftig samenwerkingsverbanden van scholen en lerarenopleidingen de officiële status van opleidingsschool. De samenwerkingsverbanden tussen bovengenoemde scholen maken daar ook deel van uit. Lerarentekort

Door een toenemende vergrijzing worden scholen in de komende jaren geconfronteerd met een groot lerarentekort. Scholen verwachten dat met de opleidingsschool voor een belangrijk deel te kunnen opvangen. Door het opleiden van leraren in de eigen school ontstaat een ‘kweekvijver’ waaruit de scholen zelf kunnen putten. Bovendien zien scholen de opleidingsschool als een belangrijke kwaliteitsimpuls voor de ontwikkeling van hun leraren en hun onderwijs. Verder verwachten de scholen zich als opleidingsschool te kunnen profileren als aantrekkelijke werkgevers, die willen investeren in de ontwikkeling van hun leraren.

De School of Education van Windesheim wordt met het ondertekenen van de overeenkomsten partner in twee erkende opleidingsscholen in het voortgezet onderwijs. Daarnaast werkt Windesheim, samen met Twente School of Education, aan de vorming van nog eens zo’n acht opleidingsscholen. Voor dit proces trekken de scholen ongeveer drie jaar uit.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. In Zwolle en Kampen leidt een groot aantal VO-scholen samen met Windesheim School of Education leraren op. Een aantal van die scholen is in 2009 samen met Windesheim door het ministerie van OCW erkend als eerste van 50 opleidingsscholen in Nederland: Thorbecke SG, Meander College, Thomas a Kempis College, Carolus Clusius College (allen Zwolse scholen) en het Ichthus College (Kampen). Zij doen dat in een zelfde samenwerkingsverband als de scholen die in het artikel worden genoemd. In de komende tijd zullen ook een aantal andere VO-scholen in Zwolle, w.o. Van der Capellen SG, zich samen met Windesheim ontwikkelen tot opleidingsschool.


    Maak melding

Reageer