SP pleit voor koudetoeslag minima

Zwolle – De SP in Zwolle roept het Kabinet op om een koudetoeslag toe te kennen aan de minima in Nederland. Sinds midden december is er al sprake van stevig winterweer. Door de strenge vorst en hevige sneeuwval leidt dat in alle huishoudens tot fors hogere stookkosten.  Voor mensen met een laag inkomen betekent dat bij de jaarafrekening van het energiebedrijf een forse aanslag op het gezinsbudget. In 2009 zijn de energieprijzen van Essent al gestegen met 9%, een gemiddeld huishouden betaald ongeveer € 103,- meer dan in 2008. Met de strenge vorst wordt de energierekening voor veel minima onbetaalbaar.

SP-lijsttrekker Tjitske Siderius: "De SP krijgt dagelijks verhalen en mails te horen van mensen die in Nederland in armoede moeten leven. Het overgrote deel van de mensen in armoede moet leven van een uitkering. Het zijn deze verhalen die laten zien dat de Nederlandse uitkeringen geen luxevoorziening zijn. Velen houden met moeite het hoofd boven water. Terwijl de prijzen voor huur, energie, boodschappen en zorgpremies alsmaar stijgen, weigert het Kabinet om de minima te compenseren of de uitkeringen te verhogen. Het is wat ons betreft nu echt tijd voor een toeslag, zodat ook mensen met minder inkomen in staat zijn hun energierekening te betalen, zonder in financieel zwaar weer te komen."

De SP in Zwolle roep het college op om – in samenwerking met andere gemeenten – het Kabinet te overtuigen van deze broodnodige compensatie voor mensen met een laag inkomen. Het Nibud is in staat om een correcte inschatting te maken van de boven gemiddelde kosten die moeten worden gemaakt. Siderius: "Juist in deze kille tijden moeten we de minima niet in de kou laten staan."

Artikel delen:
Reacties 4
 1. In 2009 zijn de energieprijzen van Essent al gestegen met 9%, een gemiddeld huishouden betaald ongeveer ?? 103,- meer dan in 2008.

  Betaald?

  Het Nibud is in staat om een correcte inschatting te maken van de boven gemiddelde kosten die moeten worden gemaakt.

  Ik ben niet zo’n fan van het Nibud. Zelf hou ik mijn financi√ęn nauwkeurig bij en het Nibud is veeeeel oppervlakkiger. Maar mensen hebben wel het idee dat ze alles tot in de puntjes in orde hebben… ūüôĀ


  Maak melding

 2. Koudetoeslag?

  Huurtoeslag
  Zorgtoeslag
  Kindgebonden budget
  Kinderopvangtoeslag
  Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS)
  Tegemoetkomingsregeling buitengewone uitgaven
  Tegemoetkoming schoolboeken
  Subsidie voor zonnepanelen

  Wat leven we toch in een geweldig land en toch wordt er elke dag geklaagd over van alles en wat.


  Maak melding

 3. bron: Geldactueel

  De lagere inflatie is vooral het gevolg van lagere energieprijzen en een historisch kleine stijging van de huren, aldus het CBS.

  De woninghuren stegen in juli met gemiddeld 1,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Zo’n geringe huurstijging is sinds 1959 niet meer voorgekomen.

  De prijzen van energie zijn in juli gedaald. Vooral die van gas liep sterk terug, gemiddeld met 5,6 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is de sterkste daling sinds 1993

  Ik heb sterk het vermoeden dat de SP volop aan het campagne voeren is en de realiteit een beetje over het hoofd ziet. Echt onzin zo’n toeslag in mijn ogen. Als Essent te duur is, stap dan maar over. Mensen die 2 jaar geleden hun tarieven hebben vastgezet hebben een verkeerde keuze gemaakt. Dat wens ik niet te subsidi√ęren.


  Maak melding

Reageer