Gevelreclamebeleid Zwolle boekt resultaat

Zwolle – De gemeente Zwolle is mede op verzoek van ondernemers al langere tijd bezig met het terugdringen van overdadige gevelreclame in het winkelgebied. Daarbij zijn de afgelopen tijd aansprekende resultaten geboekt. Wethouder J. Cnossen gaf vrijdagmiddag uitleg over het gevelreclamebeleid en liep met geïnteresseerden en de pers een rondje door de binnenstad om het beleid visueel toe te lichten.

15-01-2010_gevelreclame_zwolse_binnenstad_eigenaar_brillezaak_met_vergunning_uit_1892_4.jpg

Het winkelgebied in de Zwolse binnenstad is opgeknapt door extra toezicht op aard en omvang van winkelreclame aan gevels in het centrum. Die conclusie kan getrokken worden nu het project om wildgroei aan gevelreclame tegen te gaan tot afronding komt. Sinds een aantal jaren zijn de gemeente en ondernemers bezig om een overvloed aan vlaggen, posters en belettering tegen te gaan. Inmiddels zijn de gevels in de Diezerstraat, aan de Melkmarkt en in de Roggenstraat op orde gebracht. De verwachting is dat het project deze zomer afgerond kan worden. De gemeente blijft vanzelfsprekend toezien op handhaving van het nieuwe straatbeeld.

15-01-2010_gevelreclame_zwolse_binnenstad_vergunning_uit_1892_6.jpg

15-01-2010_gevelreclame_zwolse_binnenstad_netjes_aangepast_2.jpg

15-01-2010_gevelreclame_zwolse_binnenstad_deze_voldoet_aan_de_voorwaarden_3.jpg

 

Wethouder Janco Cnossen is tevreden over de resultaten: “De handhaving van onze reclameregels is een intensief traject geweest, zowel voor ons als gemeente als voor de ondernemers. Het is het waard geweest. Samen met onze partners in de binnenstad is in 2008 afgesproken dat we werk zouden maken van het tegengaan van de wildgroei. Dat is goed gelukt. In de winkelgebieden is duidelijk te zien dat het gevel- en straatbeeld veel rustiger is geworden”.

15-01-2010_gevelreclame_zwolse_binnenstad_oudste_vergunning_voor_deze_bril_5.jpg

Om een chaotisch straatbeeld in de historische Zwolse binnenstad tegen te gaan, is in 2008 na overleg met de winkeliersvereniging en de Stuurgroep Centrummanagement besloten om de aanwezige reclame in kaart te brengen. Die inventarisatie is gebruikt om na te gaan of de ondernemer over de noodzakelijke reclamevergunning beschikt. Bij het ontbreken van een vergunning wordt door de gemeente gekeken of een vergunning afgegeven kan worden. De gemeenteraad heeft duidelijke regels vastgesteld voor gevelreclame. Het gaat dan bijvoorbeeld om welke afmetingen zijn toegestaan. De Welstandscommissie beoordeelt bovendien of een reclame-uiting past bij het historische karakter van de binnenstad. Indien een reclame-uiting niet kan worden toegestaan, zoekt de gemeente samen met de ondernemer naar mogelijkheden om reclame te maken die past bij de Zwolse binnenstad en voldoet aan de afgesproken regels. In het uiterste geval kan de gemeente dwangsommen opleggen om illegale reclame tegen te gaan.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Goede zaak !

  Kan er dan svp ook per direct een verbod komen op al die irritante ambulante verkopers (bv abonnementen op kranten) in de Diezerstraat ?


  Maak melding

 2. Om een chaotisch straatbeeld in de historische Zwolse binnenstad tegen te gaan, is in 2008 na overleg met de winkeliersvereniging en de Stuurgroep Centrummanagement besloten om de aanwezige reclame in kaart te brengen.

  Een chaotisch straatbeeld ontstaat als je middeleeuwse panden in de historische binnenstad gaat slopen ten faveure van betonnen gedrochten van projectontwikkelaars. >:(


  Maak melding

 3. Belachelijk dit. Neem alleen al de sleutelmaker in de Spiegelstraat die na meer dan 40 jaar zijn bord weg moest halen vanwege deze onzin. ?én van de weinige echt originele borden (in de vorm van een sleutel in een sleutelgat), hangt voor niemand in de weg, maar op papier steekt hij tegenwoordig te ver uit. Absurd gedoe.


  Maak melding

 4. Hoe zit dit eigenlijk?

  De gemeente Zwolle is mede op verzoek van ondernemers al langere tijd bezig met het terugdringen van overdadige gevelreclame in het winkelgebied.  Maak melding

 5. Het pand waar tot voort kort Apotheek Boogerd gevestigd was (Diezerstraat 10) is een prachtig monumentaal pand. Tegenwoordig heeft Phone House hier een vestiging, deze telefoonboer heeft dit karakteristieke pand om zeep geholpen. Zie ook onderstaande foto die geleend is van uitinzwolle.nl.

  Hierboven wordt gesteld dat de gemeente al langere tijd bezig met het terugdringen van overdadige gevelreclame in het winkelgebied. Hoe kan het dan de gemeente relatief recent wel een vergunning heeft gegeven voor het ontsieren van Diezerstraat 10 ?

  Graag de reactie van de politici op dit forum !!!!  Maak melding

 6. het gaat om gevelreclame en niet om reclame achter de ramen, gelukkig maar, het is hier geen Rusland of zo…
  en op verzoek van ondernemers is natuurlijk kul eerste klas. Ondernemers hebben belang bij reclame of het moet zijn dat de éne concurrent problemen heeft met de meer reclame van de ander. En dat is gewoon dwarsbomerij… heeft dus niets met de schoonheid van de stad te maken dan…


  Maak melding

 7. Het is jammer dat mooie dingen zoals bij de Manderijn en de Sleutelshop moeten wijken voor de rotzooi die ze tegenwoordig allemaal voor de deur zetten.Een mooi pand als Diezerstraat 10 wordt ontsiert door reclame ,maar als dit vanuit binnen gebeurd is daar weinig aan te doen.Men huurt immers voor veel geld een pand op A 1 lokatie.Het blijft jammer.Jaren geleden heb ik er al een gedicht over gemaakt

  Ik dool door de Diezerstraat of is het Promenade
  Waar je vroeger drop kon kopen of een karbonade
  Daar was De Oude Gaper een nostalgische drogist
  Die voor al je kwaaltjes wel een oplossing wist
  Leuke winkels hoef je er niet meer te zoeken
  Het zijn allemaal winkels met Spijkerbroeken
  Aan het einde van de winkelstraat word ik even blij
  Ik zie een mooi oud winkeltje,het is een slijterij
  Kees Bartels is nog roepende,maar niet in de woestijn
  Hoe lang doet deze ondernemer nog water bij de wijn
  Zo dool ik door de binnenstad buiten wordt het koud
  Ga gauw een cafeetje in,ik zeur over vroeger ik wordt oud


  Maak melding

Reageer