Leerlingen JenaXL in de schijnwerpers

Zwolle – Donderdag 14 en vrijdag 15 januari kregen alle 65 leerlingen van de nieuwe middelbare school JenaXL een daverend applaus. De leerlingen hebben, in het kader van de afronding van de eerste Xperience, de toneelvoorstelling Romeo & Julia opgevoerd.

jena.jpg
Foto: M. de Haan

Op JenaXL wordt voortgezet onderwijs gegeven volgens het Jenaplan onderwijsprincipe. De Xperiences maken een belangrijk deel uit van het vernieuwende onderwijsprincipe van de school. Alle leerlingen van JenaXL, Jenaplan Voortgezet Onderwijs, hebben in de tweede periode van het schooljaar samen gewerkt aan de Xperience ‘Romeo’s & Julia’s’. Het eindproduct van deze Xperience is een toneelvoorstelling. Voor de Xperiences werken de leerlingen twee middagen per week op basis van hun interesse aan een project. De afgelopen periode was dat dus Romeo’s & Julia’s.

Er komt nogal wat kijken bij het maken van een toneelvoorstelling. Er waren acteurs nodig, een decor, muzikanten, mensen voor het licht en geluid, de kostuums moesten gemaakt worden en niet onbelangrijk: de catering moest verzorgd worden. Passend bij het onderwijs van JenaXL hebben alle leerlingen meegedaan aan het organiseren van de voorstelling. Passend bij hun eigen interesse hebben ze zich in het begin van de periode ingeschreven voor een van de taken. Op deze manier wordt er ervaringsgericht en zinvol geleerd. 

Na acht weken is het werk van ieder groepje samengevoegd tot een totaal-evenement rondom de toneelvoorstelling. De acteurs voeren het toneelstuk op in eigen gemaakte kleding met zelf gespeelde muziek in een eigen ontworpen en gemaakt decor. De catering rondom het stuk is ook geheel verzorgd door leerlingen.
 

Donderdagmiddag is de try-out opgevoerd voor een zaal vol leerlingen van diverse Zwolse basisscholen. Vrijdagavond 15 januari is de voorstelling voor alle ouders opgevoerd. De leerlingen van de catering-groep serveerden tijdens deze avondvoorstelling een maaltijd in Italiaanse stijl.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Als genodigde en trotse ouder kan ik niet anders zeggen: TOP wat daar in zeer korte tijd met elkaar is gedaan.
    Het was een feest om daarbij aanwezig te zijn!    Maak melding

  2. Het was een fantastische avond. We waren onder de indruk van het mooie spel en het decor. Maar ook van het enthousiasme en grote inzet van alle leerlingen en docenten. Jullie hebben dit met z’n allen geweldig gedaan.


    Maak melding

Reageer