1e Luitenant Alex Spanhak prominent Sassendonk 2010

Zwolle – Het jaarlijks door cv d’Oelewappers georganiseerde Prominentenbal heeft zaterdag 16 januari 2010 weer plaatsgevonden! Zoals altijd in hofresidentie De Vrolijkheid, waarmee d’Oelewappers al vanaf haar oprichting in 1964 zo’n bijzondere band heeft. Het muzikale gedeelte in de grote zaal werd verzorgd door de MB-Band, en in de kleine zaal waar vele verenigingen zich presenteerden aan de prinses Dineke, hoogheid der Oelewappers, klonk muziek uit de luidsprekers. Ook waren de muziekkapellen c.q. muzikale genootschappen: That’s All en de Als Je Maar Bekend Band ter opluistering van het feest aanwezig.

16-01-2010_prominentenbal_oelewappers__prominent_met_oud_prominenten___4.jpg 

De oud-prominenten welke met alle egards werden binnengehaald, presenteerden zich als hechte groep dragers van de fel begeerde onderscheiding. Om 23.11 uur verhuisde iedereen naar de grote zaal, om te kijken wie de eer te beurt zou vallen om tot de prominent van sassendonk 2010 te worden uitgeroepen. De keuze is dit jaar gevallen op: 1e Luitenant Alex Spanhak, afkomstig van 13 Infanterie bataljon (Luchtmobiele Brigade) Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Alex Spanhak kreeg in het najaar 2009 van de Nederlandse regering, het “Bronzen Kruis” uitgereikt omdat hij in 2007 in Uruzgan, Afghanistan, blijk heeft gegeven van buitengewoon moedig en doordacht optreden en een grote mate van zelfopoffering. Dit alles met grote persoonlijke risico’s.

16-01-2010_prominentenbal_oelewappers__prominent_krijgt_gedenk_bord___2.jpg

16-01-2010_prominentenbal_oelewappers__tijd_voor_een_feestje___3.jpg 

 16-01-2010_prominentenbal_oelewappers__prominent_wordt_onthaalt___1.jpg

Toen een aantal collega´s in een benarde positie zaten heeft hij, in de wetenschap dat hij veel sneller ter plaatse kon zijn dan de Quick Reaction Force (QRF) uit Kamp Hadrian in Deh Rawod, zelfstandig en op eigen initiatief een QRF op kamp Volendam geformeerd en is eropuit getrokken om de collega’s te helpen. Op de locatie aangekomen heeft hij onder zwaar vijandelijk vuur van ‘Opposing Militant Forces’ (OMF) geprobeerd de geraakte soldaat der eerste klasse Tim Hoogland uit de vuurlinies weg te halen. Zich bewust van de dood van Tim Hoogland heeft hij alles eraan gedaan om het moreel van zijn eenheid tijdens het nog steeds gaande zijnde gevecht zo lang mogelijk hoog te houden. Mede door de initiatieven van hem was het mogelijk om de eenheid van de gesneuvelde Soldaat Tim Hoogland met succes te kunnen ontzetten en terug te laten keren.

D’Oelewappers wil met de keuze van deze moedige Zwolse militair als Prominent graag haar maatschappelijke betrokkenheid tonen, en dit tot uitdrukking brengen door Alex de hoogste onderscheiding van de vereniging uit te reiken. Nadat de prominent aan den volke werd gepresenteerd, was het formele gedeelte van de avond achter de rug en kon het feest pas goed beginnen, en dat is ook precies wat er tot in de kleine uurtjes is gebeurd!

16-01-2010_prominentenbal_oelewappers_ondanks_sneeuwval_toch_dik_feest__5.jpg

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Mooi Joos….daar zijn feestjes voor 😀 Wat moet die (volgens draadje Willem) straffeloos en dronken tegen een boom parkeerdert links van de “held van de dag”?


    Maak melding

Reageer