Overijsselse Erfgoed Design Award OE-DA!

Zwolle – Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) roept ontwerpers op om de Overijsselse geschiedenis te verbeelden voor een jong publiek. Erfgoed omvat alles dat naar de denk- en leefwereld van onze voorouders verwijst. Dat kunnen bouwwerken, gebruiksvoorwerpen en kunstwerken zijn, maar ook industrie, verhalen en dialecten. Streekeigen gebruiken en gewoonten horen hier ook bij. Vaak staat erfgoed symbool voor het eigene van een streek, stad of dorp.

Aan de deelnemers de taak om van erfgoed design te maken en daarmee het ‘gevoel van Overijssel ‘ landelijk te communiceren. KCO daagt de ontwerpers uit om het cultureel erfgoed van Overijssel – van Bentheimer zandsteen tot katoenindustrie, van klederdracht tot kerk, van Deventer Stokvis tot Zwolse Blauwvinger– toe te passen in een commercieel ontwerp. De deelnemer krijgt de kans om aan te tonen dat het Overijssels cultureel erfgoed wel degelijk dynamisch en modern is.


De inzending kan bijvoorbeeld bestaan uit een kledingontwerp, een sieraad, table top, straatmeubilair of een interieur- of gebruiksvoorwerp. Cruciaal is dat het cultureel erfgoed van Overijssel de inspiratiebron vormt. Deelnemers dingen mee naar een prijs van € 5.000,- en een coachingstraject tot de daadwerkelijke realisatie van het ontwerp. Uit alle inzendingen kiest een deskundige jury in juni 2010 vijf ontwerpen.

Deze vijf genomineerden krijgen de gelegenheid hun ontwerp uit te werken tot een model of prototype. Hiervoor is een bedrag van €1.000,– euro per genomineerd ontwerp gereserveerd. Medio oktober 2010 wordt de winnaar tijdens een afsluitende manifestatie bekend gemaakt. De genomineerde ontwerpen worden geëxposeerd in  museum Twentse Welle.

Een  deskundige onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen.

Op www.kco.nl kan het wedstrijdreglement gedownload worden.Inzendingen bij voorkeur digitaal aanleveren via OE-DA!@kco.nl en habma@kco.nl

De inzendtermijn sluit op 1 april 2010.

OE-DA! wordt georganiseerd door Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) en gefinancierd door de Provincie Overijssel.

 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer