RTV038 jaagt op licentie Lokale Omroep Zwolle

Zwolle – Drie gegadigden jagen deze weken op de vrijgekomen licentie van de failliete Lokale Omroep Zwolle (LOZ). Dat zijn de nieuwe Stichting ZOO (een samenwerking van oud-vrijwilligers van de LOZ en de Stichting Publieke Media Zwolle), Vechtdal FM en RTV038. De laatste presenteerde deze maandag hun bedrijfsplan. De gemeenteraad van Zwolle neemt een besluit over de ingediende plannen en geeft aan het Commissariaat voor de Media advies over wie de licentie moet gaan krijgen.

RTV038 wil de nieuwe lokale omroep voor Zwolle zijn, die meegroeit met de stad en meelift op de economische groei van de regio. De initiatiefnemers zijn R. Zandman, W. Snippe, E. Meijer en C. Keur. Zwollenaren moeten zich in RTV038 gaan herkennen. Niet voor niets is er voor de naam RTV038 gekozen, 038 is al sinds jaar en dag het netnummer van de stad Zwolle. De nieuwe stichting RTV038 wil met één organisatie die verantwoordelijk is radio, internet, sociale media en later wellicht beperkt televisie, dé nieuwe lokale omroep voor de stad Zwolle vormen, waar niemand meer omheen kan!

RTV038: Met de komst van WiFi en 3G zijn steeds meer burgers voortdurend online, het is een maatschappelijke ontwikkeling die niet te stoppen is. Ook transparantie in de lokale democratie is een trend die niet te stoppen is. Burgers spelen daarin een belangrijke rol. Burgers worden aangemoedigd met de lokale politiek mee te denken, hun mening laten horen. Het vereist dat ze goed geïnformeerd zijn. De lokale media spelen hier hun rol in. De uitdaging van nu is de verbinding van radio en tv met de nieuwe media zoals internet en sociale netwerken. Op die manier kan de online burger aangesproken worden.

Crossmediaal werken (een samenhangend gebruik maken van verschillende media) is een speerpunt voor RTV038. Crossmediaal werken maakt het mogelijk om via RTV038 burgers en maatschappelijke organisaties een eenvoudig toegankelijk podium te geven waarmee men elkaar op de hoogte van wat zij belangrijk vinden. Deze ontwikkeling van passieve mediaconsumptie naar actieve betrokkenheid en interactiviteit heet mediawijsheid of burgerjournalistiek: geen ver ideaal, maar door nieuwe technische mogelijkheden (interactiviteit) een actuele uitdaging. Ook dit is een speerpunt voor RTV038.

RTV038: "Uit het faillissement van LOZ hebben wij een drietal lessen geleerd." De eerste les is dat het uitzenden van lokale televisie duur is en moeilijk te organiseren. In een op vrijwilligers gestoelde organisatie is het bedrijfseconomische risico van televisie-uitzendingen groot. De tweede les is dat een lokale omroep zeker in staat moet zijn om reclame-inkomsten te genereren, maar dat de omvang ervan niet overschat worden. En de laatste les is dat ook een lokale omroep die gebaseerd is op de inzet van vele vrijwilligers als een professionele organisatie moet worden ingericht. Het derde, belangrijke speerpunt van RTV038 is het neerzetten van een professionele organisatie waarin alle bedrijfsprocessen op orde zijn. Nadrukkelijk ook het financiële proces!

Hiermee wil de stichting RTV038 zich dan ook onderscheiden:

 • Crossmediaal werken
 • Burgerjournalistiek
 • Een professionele organisatie

We zijn benieuwd wat Zwollenaren van ons vinden!

Artikel delen:
Reacties 150
 1. Klinkt allemaal allemaal leuk en mooi.
  Maar zorg er dan in ieder geval voor dat ze ook gewoon via (Ziggo) Digitaal zijn te ontvangen :P.


  Maak melding

 2. Interessant een extra gegadigde, gaan ze met allemaals profs aan het werk?

  Hoe weten wij nu wie de beste gegadigde is? Een forum organiseren, desnoods digitaal via het onvolprezen WeblogZwolle?
  @ Admin

  Stichting ZOO (een samenwerking van oud-vrijwilligers van de LOZ en de Stichting Publieke Media Zwolle),

  Zijn jullie nog aan die Stichting PMZ verbonden?

  Ben ook erg benieuwd naar de voorwaarden voor de licentie….moeten alle doelgroepen in Zwolle nog steeds bediend worden bijvoorbeeld?
  Feit blijft dat ZOO er wel ernstig lang over gedaan heeft om er nog wat van te maken.

  Zou mooi zijn “een kwalitatieve en sterke omroep!” en het kan al snel beter als wat LOZ en BrugTV samen hebben laten zien. Terechte opmerking Larry, op 18 januari 2010 om 14:22.

  Die promotieteksten kennen we allemaal wel. RTV038 is hier tenminste duidelijk in:

  Hiermee wil de stichting RTV038 zich dan ook onderscheiden:

  Crossmediaal werken
  Burgerjournalistiek
  Een professionele organisatie

  Burgerjounalistiek is toch wat hier dagelijks gebeurd? Hier wordt ook zeer behoorlijk crossmediaal gedacht én vrijwilligers hebben hier een professionele organisatie neergezet….zondermeer! Samenwerking lijkt dus logisch 8)

  ===========

  Antwoord: Weblog Zwolle heeft geen bemoeienis met de PMZ.


  Maak melding

 3. Larry je hebt gelijk,dat vroeg ik mij ook af.Vooral dat professionele gedeelte en dat podium om elkaar te bereiken hebben we al WBL.Dat ze veel geleerd hebben van het faillisement van de LOZ strekt dan wel weer tot aanbeveling.T V maken te duur daar is Brugmedia ook achter gekomen.Reakties graag van 038.


  Maak melding

 4. ach met al die concurentie en internet is een lokale omroep overbodig. Enkel gemeeteraads vergadering en sportverslagen zal men gaan luisteren. Voor andere zaken zal de luisteraars geen lokale omroep aanzetten. verspilde moeite


  Maak melding

 5. Ik ben het eens met bennie28, wat voor meerwaarde zal een lokale omroep nog hebben? Werkverschaffing voor vrijwilligers, of dat de gemeentelijke politici zich daar nog extra kunnen profileren? Het argument dat Zwolle een lokale omroep MOET hebben is kul.


  Maak melding

 6. Bennie ik ben bang dat er veel waarheid in zit.Die Vechtdal omroep wordt toch ook haast niet naar geluisterd,alleen omroep Twente ,Gelderland etc Sorry het is radio Oost


  Maak melding

 7. Er waren al 2 gegadigden die allebei een aanvraag bij het commissariaat v.d. media hebben ingediend.
  Beiden zijn tot het inzicht gekomen dat zij beter konden samenwerken en hebben dat de wethouder Kenkhuis en het commissariaat ook kenbaar gemaakt.
  Deze samengestelde groep heeft alles reeds op orde zowel de financiën als wel de professionele begeleiding
  en de raad van toezicht bestaande uit alle geledingen van onze samenleving te Zwolle alsmede de huisvesting.
  Het enige wat ontbreekt is het fiat van wethouder Kenkhuis naar het commissariaat van de media.
  De gemeente Zwolle laat het al enige tijd afweten of heeft weer een dubbele pet op.  Maak melding

 8. Mooie discussie Bennie28: De meerwaarde van lokale radio….roept u maar? Maar in lokale tv zie ik zeker wel meerwaarde. Al was het enkel een journaal om de 2 uur of zo en de rest goede teletekst…..Bijvoorbeeld omdat het nixxx mag kosten.


  Maak melding

 9. 4 aanvragen betekend algauw krachten bundelen zoals in de wet omschreven staat.

  Artikel 42: “Er kan per gemeente slechts aan één lokale omroepinstelling zendtijd worden toegewezen. Indien meer dan één omroepinstelling aan de eisen voldoet die deze wet aan een lokale omroepinstelling stelt, bevordert het College van Burgemeester en Wethouders het samengaan van die instellingen. Indien het college daarin niet slaagt wijst het Commissariaat de zendtijd toe aan één van de instellingen. Het slaat daarbij acht op alle factoren die voor het functioneren van de instelling van belang kunnen zijn.”

  Suc6 met het bundelen van de krachten zou ik zeggen 😉


  Maak melding

 10. Vrijwilligers van ZOO maken deze avond gebruik van inspreektijd tijdens het Raadsplein op het stadhuis. Het is van ZOO bekend dat ze het verkrijgen van de licentie veel te lang vinden duren (vanaf 8 oktober 2009).


  Maak melding

 11. Ik heb me dat ook afgevraagd, of er uberhaupt een meerwaarde is voor mij, ik haal toch alles van de weblog af. Maar een lokaal radiozender en bv een kabelkrant vind ik toch wel leuk en handig.


  Maak melding

 12. Precies goed verwoord Natascha: meerwaarde?; wel leuk en handig. Radio hoeft niet zo nodig van mij. Maar professionele tv, niveautje AT5….ja: voor! En goede teletekst idd, een pagina of 10 van je eigen sportclub 😀


  Maak melding

 13. Nou, die mensen van Zoo zijn er al zo lang mee bezig en dan komt er ineens een plan van 038, van Christiaan Keur. Komt er dan nooit geen einde aan, zolang het maar niet 538 ipv 038 wordt.


  Maak melding

 14. Ik ben lang werkzaam geweest bij de LOZ. Vaak dreigde de omroep kapot te gaan aan de over of onder ijverige vrijwilligers. Met vrijwilligers kun je geen profecionele organisatie opzetten. Mee eens dat er eigelijk niemand op radio en tv zit te wachten. Ik vond de kabelkrant wel heel ideaal, als die tenminste alleen plaatselijk gericht is. O ja, Zwolle is Zwolle en niet 038!


  Maak melding

 15. Ik vind een goede stads- of regiogebonden omroep wel belanrijk.
  Want ook de raadsvergaderingen zijn al een tijdje niet meer via de radio te beluisteren.
  Zwolle heeft als provinciehoofdstad zelfs geen kabelkrant en dat is eigenlijk een schande.
  En van TV-Oost (zeg maar liever TV-Twente) hebben we in deze Westhoek van Overijssel al helemaal niks te verwachten.
  Dus wie het ook oppakt, wat mij betreft van harte welkom.


  Maak melding

 16. @Dick, mee eens, maar dan sluit ik me aan bij Pelco. 038 daar heb ik helemaal geen vertrouwen in, laten we dan maar kiezen voor de mensen die al zo lang bezig zijn. Nu ineens komen ze met een plan waarom niet eerder? Lijkt mij.


  Maak melding

 17. Oprecht petje af Observer, als jij het geduld kunt opbrengen om een heeeeele raadsvergadering voor de radio te volgen 😮

  Vind sowieso dat welke vergadering dan ook, nooit langer mag duren dan hooguit 2 hele uren. Liever ook met niet teveel deelnemers.


  Maak melding

 18. @ Karel: waarom geen vertrouwen in 038? Ben je niet bang dat de mensen die al zo lang bezig zijn misschien ook niet doorpakken en/of niet professioneel genoeg zijn? (niet schieten “mensen die lang bezig zijn”, ’t is maar gewoon een gedachte).


  Maak melding

 19. Dick, je hebt ook mensen die zitten de hele avond op de publieke tribune mee te luisteren.
  Ik mis dan misschien de warme kroket maar dan zit ik toch liever in mn eigen stoel en luister even een half uurtje mee naar het onderwerp wat mn speciale belangstelling heeft.


  Maak melding

 20. @ Observer: Daar geldt idd hetzelfde voor: oprecht “petje af”. Dat is idd wel het voordeel van thuis meeluisteren…ff door het huis lopen, naar de koelkast en/of het koffiezetapparaat. Maar wat vind jij van de genoemde voorwaarden, waar volgens mij de gem.raadsvergaderingen lang niet altijd aan voldoen

  Vind sowieso dat welke vergadering dan ook, nooit langer mag duren dan hooguit 2 hele uren. Liever ook met niet teveel deelnemers.  Maak melding

 21. Meestal is beeld een welkomme aanvulling van een reportage. Ben echter bang dat ik bij een vergadering van de gemeenteraad niet voortdurend die hoofden hoef te zien 😛


  Maak melding

 22. Dick, hoewel ik in verschillende overlegstructuren zit ben ik toch zelf helemaal geen vergadertijger dus wat mijzelf betreft ben ik het helemaal met je eens.
  Ik kan me echter voorstellen dat er in een stad met 120.000 inwoners meer raadsstukken te behandelen zijn dan je in twee uur met maximaal 10 mensen afkunt.


  Maak melding

 23. @ Observer; Dat laatste is ook weer zo. Ben wel benieuwd hoe dat gaat. De agenda is dan eigenlijk te groot. Moet een voorzitter dan niet of strenger zijn op de agenda (niet alles er op zetten) of minder spreektijd inplannen? Geef echter toe dat ik ongetwijfeld wat ongeduldiger ben als “de gemiddelde deelnemer”. Heb soms ook wat moeite met discipline, maar ooooohhhhhh wat is een vergadering gezegend met een voorzitter die een goede vergaderdiscipline hanteert.


  Maak melding

 24. Maw @ Admin., op 18 januari 2010 om 20:07

  Staat in dat plan een antwoord op “of, wanneer en door wie er lokale radio en tv in Zwolle wordt verzorgd? Zo ja, dan kunnen we hier vast vlak na de volgende raadsvergadering al wel duidelijkheid over lezen op dit onvolprezen Weblog. Immers

  Dat plan gaat nog deze week naar de raad die haar mening daarover gaat geven.  Maak melding

 25. Dick, jij en ik zouden in een bepaald overleg makkelijk tegen elkaar zeggen we doen iets wel of we doen iets niet, maar de democratische richtlijnen voor een raadsvergadering eisen dat een onderwerp wel in 4 rondes opnieuw over de tafel moet. dat kost bij, zeg eens, 10 agendapunten uren en uren.
  Je moet er maar zin in hebben.


  Maak melding

 26. Als oud-medewerker van een lokale omroep (niet in Zwolle), vind ik dat de visie van RTV038 van realiteitszin getuigt. Hun tweede en derde les onderschrijf ik zonder meer, tegen de eerste les kijk ik wat anders aan: het hoeft niet duur te zijn en ook geen grote bedrijfseconomische risico’s met zich mee te brengen.

  Belangrijk is vooral dat de nieuwe omroep geen speelbal van allerlei commerciële bedrijven (met hun eigen belangen) wordt en dat de omroep veel draagvlak onder de inwoners van Zwolle creëert.


  Maak melding

 27. C. Keur… speelde die ook al niet onder 1 hoedje bij de oude omroep Zwolle met de verguisde voorzitter die iedereen kwijt wilde. En was hij ook niet bij de oude omroep de programmaleider. Was hij ook niet beoogd om in het bestuur van de ZOO te komen? Blijkbaar is hij nu ineens niet meer van de partij. Lijkt op een scheuring van de oude geledingen en dan moet je dus afvragen waar deze Keur nu ineens niet meer bij zijn oude vrienden zit. Lijkt een beetje onderling twisten om belangen veilig te stellen. De soap rond om een nieuwe omroep gaat steeds schimmiger worden en wie zijn nu de good guys en wie niet?
  En waarom eerst maanden wachten en vlak voor het echt verlenen van de licentie opstaan? Moet dat meer dan 9 maanden duren na het faillisement van de oorspronkelijke omroep?. Mijn gevoel zegt dat er spelletjes gaande zijn waar de doorsnee zwollenaar niet beter van gaat worden.
  Laat Kenkhuis nu maar gewoon de licentieaanvraag steunen van de eerste echte aanvrager de ZOO…


  Maak melding

 28. HUUB, je hebt het inderdaad bij het rechte eind, op alle punten. Wanneer je bovendien mensen gaat navragen dan gaat er een beerput over Keur open (K. is niet veel beter). Het gaat hem bovendien alleen om zijn eigen ego en dit is een laatste stuiptrekking van hem. Gelukkig is het CvdM niet gek en zijn ze van dit alles (inclusief politieke spelletjes van o.a. Kenkhuis) al lange tijd op de hoogte. 😀


  Maak melding

 29. Keur lijkt als ik alle papieren bekijk de initiatiefnemer daar waar hij bij omroep zwolle elk initiatief de laatste maanden voor het faillisement liet liggen. Ik zie alleen een nieuwe groep die tracht de licentie weg te kapen voor de echte rechthebbende. Tevens zie ik meer Keurs voordelen dan voordelen voor Zwolle. Ik heb een vieze smaak in de mond en zie deze nieuwe groep weer net zo’n eigenbelangspel spelen als Keur deed destijds met Hulsebos. En de beeurput over Keur, ja helaas, ga maar eens googelen op deze goeie man.


  Maak melding

 30. Niet dat ik het voor die meneer Keur wil opnemen, maar is het wel helemaal zuiver om ZOO neer te zetten als “de enige rechthebbende”? Waar het om gaat, is dat de zendmachtiging wordt toegewezen aan een partij met goede plannen en voldoende draagvlak. Dat een bepaalde partij op het laatste moment meedingt naar de “prijs”, hoeft ook geen beletsel te vormen.


  Maak melding

 31. het oude instituut had zeker draagvlak tot dat heren als Hulsebos en Keur dat verkwanselde. Daarmee maak je jezelf niet populair. En eerst in het bestuur van de ZOO willen en als die je niet willen dan ineens begint ie zelf. Kom nou. De ZOO was al maanden bezig, goed plan, misschien ook niet overal nog de juiste invulling maar wel een gedegen club. Zij horen gewoon terug te komen en niet deze nieuwe partij waarbij wij als belastingbetalers nog maar moeten zien wat zij moet ons geld gaan doen. Van de oude omroep kennen we de mogelijkheden die ze met nieuwe mensen uit moeten kunnen bouwen. Daarbij wil de groep van Keur crossmediaal zoals zij dat noemen. Veel gewauwel, alsof de oudere Zwollenaren, toch de grootste groep luisteraard zitten te wachten op deze toevoegingen. Maar dat gaat wel veel geld kosten. En waarmee is oa de oude omroep kapot gegaan? Precies TV. Puntje toch?


  Maak melding

 32. Bedankt voor de info Observer!

  maar de democratische richtlijnen voor een raadsvergadering eisen dat een onderwerp wel in 4 rondes opnieuw over de tafel moet. dat kost bij, zeg eens, 10 agendapunten uren en uren.
  Je moet er maar zin in hebben.

  Nu moet ik er helemaaaaaaal niet aan denken in de raad te MOETEN zitten. We hadden het er net precies in het Strandhuis Milligerplaya nog met zijn vieren over….respect voor de raad.


  Maak melding

 33. Gun RTV Oost die licentie of gewoon niet meer uitgeven. Binnen afzienbare tijd zal internet de rol van de ouderwetse tv overnemen.

  Ikzelf heb al geen tv abonnement meer en kijk free to air (1, 2, 3, Oost) of via internet. TV is/wordt ouderwets..


  Maak melding

 34. Ik ben erg benieuwd welke partij dat licentie krijgt. Mijn voorkeur gaat uit naar RTV038. Een duidelijk plan waar goed over nagedacht is. De “oude” medewerkers die een doorstart willen maken hebben naar mijn idee hun kans al gehad. Dat je met vrijwilligers geen professionele organisatie op kunt bouwen is onzin. Het ligt er maar net aan hoe je hier mee omgaat. Vrijwillig is niet vrijblijvend. Een professionele omroep met een bestuur en medewerkers die verstand van zaken hebben is het belangrijkste. Het moet in ieder geval geen “gezelligheidclub” worden.


  Maak melding

 35. Frank, binnen ZOO is er nu “nieuw bloed”. Er is nu kennis en ervaring aanwezig welke er eerder nog niet was, plus de “rotte appels” zijn eruit.
  Een nieuw bestuurslid bij ZOO heeft in een buurgemeente bewezen om kwalitatief goed klinkende radio (en TV) te kunnen maken voor een honderd keer kleiner budget dan wat Omroep Zwolle ooit heeft gehad. 😀


  Maak melding

 36. Ik heb voorkeur voor ZOO, ondanks dat hun Bedrijfsplan niet inzichtelijk is, want dat is wel een gemis en doet RTV038 meer transparant naar de Zwolse burgers.
  Vrijwillig kan heus professioneel, kijk maar eens hier bij Weblog Zwolle. In ieder geval tegen het professionele aan met een giga-resultaat. Meer dan 400.000 hits per dag!! Een uniek medium dat denk ik nooit meer overtroffen gaat worden. Laat de nieuwe omroep maar schlagers draaien (dat scoort toch zo…..), en laat het nieuws maar aan de jongens van Weblog Zwolle over!


  Maak melding

 37. Eens Frank

  Het moet in ieder geval geen “gezelligheidclub” worden.

  Mag nog wel ietsiepietsie harder “kleffe roddelclub”….daar is niemand bij gebaat namelijk. Ook de roddelaars zelf niet. Als ze namelijk weg zijn…..word er over hun geroddeld:o


  Maak melding

 38. ZOO en RTV038 hebben woensdag gesprekken gevoerd met wethouder Kenkhuis. Vechtdal FM is nog helemaal niet in beeld. Misschien eind januari, maar dat lijkt (veel) te laat. Beoogd wordt samenwerking. De plannen gaan via de raad naar het CvDM. Die neemt de beslissing. Daarna volgt nog discussie over subsidie. Het duurt al met al nog weken!


  Maak melding

 39. @Hans:

  Ik ben erg benieuwd wat de naam is van dit bestuurslid want ik ken geen enkele lokale zender is de buurt van Zwolle die goedklinkende radio (en televisie maakt) :'(
  Dan is dit vast een non-stop station….


  Maak melding

 40. Zoals ik vanmorgen in de Stentor begrijp wordt het Juni/Juli voor de eerste uitzending in de lucht gaat. DAn zou ik maar wachten tot September.Het is bewezen van vroegere LOZ dat in de zomermaanden veel minder luisteraars zijn en om dan in een slechte periode te beginnen lijkt mij niet bevordelijk.Ook gezien het aantrekken van reclame


  Maak melding

 41. Huub, dat zie je gekleurd. Waar is ZOO transparant dan? 038 zet hier in ieder geval een Bedrijfsplan neer. En inderdaad welke bestuurleden (en vrijwilligers) zijn er meer dan Chapel en Riesebeek (Peperbus schrijft Riezebos) bekend??? Zo krijg je geen goed beeld.


  Maak melding

 42. Dat vroeg ik me ook af jaap

  Waar is ZOO transparant dan? 038 zet hier in ieder geval een Bedrijfsplan neer.

  Riesebeek/-bos werkt hij/zij onder Jan van Ommen bij de Peperbus?


  Maak melding

 43. RTV038 meldt vandaag het volgende:

  RTV038 is, in tegenstelling tot andere berichten, gewoon een stichting. Dat betekent dat RTV038 ook een juridische status heeft. Er is een notariele akte opgemaakt, er zijn statuten en we zijn aangemeld bij de Kamer van Koophandel. Echter het kan enige tijd duren voor dit bij de KvK terug te vinden is.


  Maak melding

 44. @jaap Het gaat er ook om dat de raad en de CvDM een goed beeld hebben.

  @Dick Zoals in Artikel42 van de mediawet staat, moet de Gemeente er nu voorzorgen dat de stichtingen samen gaan werken. Lukt dit niet? Dan zal de CvDM alle aanvragen naast elkaar leggen en de stichting met de beste kaarten eruit pakken. Die krijgt dan de licentie.

  Discussiëren over wie de licentie moet krijgen heeft geen zin en is verspilde energie 😉


  Maak melding

 45. In reactie op Pino: Het zou inderdaad goed zijn wanneer de huidige initiatiefnemers samen één sterke organisatie gaan vormen, maar als ik hierboven zo de geschiedenis plus gevoeligheden lees, kon dat wel eens erg lastig worden.

  In dat geval is het goed dat het CvdM een keuze maakt, want die kijkt objectief en onbevangen tegen de materie aan.


  Maak melding

 46. Ok:

  Discussiëren over wie de licentie moet krijgen heeft geen zin en is verspilde energie

  Maar aan een lijsttrekker vragen wat zijn voorkeur is, mag toch wel?


  Maak melding

 47. In de plannen van RTV038 staat, dat als je 65 jaar of ouder bent niet meer naar de omroep kan luisteren. Ik ben 67, dus moet op zoek naar een andere omroep en ze willen RTV Oost nadoen, laat ze dan de licentie gelijk aan RTV Oost geven.

  Ik ben dus te oud.


  Maak melding

 48. wat kunnen jullie zeuren zeg, het PLAN aanpassen ! ik geloof er niets van plannen aanpassen is niet moeilijk maar ze dan ook op de juiste manier uitvoeren, zeker veel te moderne muziek draaien en doen alsof jullie ons de zestig plus wel zien zitten, Nee jullie hebben bewust deze keus gemaakt. >:(


  Maak melding

 49. Bericht RTV038:

  In het gesprek met wethouder Kenkhuis afgelopen woensdag heeft deze aangegeven dat hij op korte termijn een gesprek wil organiseren tussen RTV038 en RTVZOO. Hier kan RTV038 zich in vinden. RTV038 heeft RTVZOO inmiddels uitgenodigd voor een orienterend gesprek.

  Belangrijkste uitgangspunt voor RTV038 is, dat er een goede lokale omroep voor Zwolle komt. Daarbij wil RTV038 meer kijken naar de overeenkomsten en aanknopingspunten dan focussen op verschillen.  Maak melding

 50. overeenkomsten zijn simpel te zien… verschillen ook. Overeenkomsten zijn de discussie ook nooit… de verschillen wel, want die kan je nekken. En neem van mij aan dat die verschillen heel groot zijn.


  Maak melding

 51. @ Evert, ben als burger van Zwolle ook érg benieuwd naar de verschillen. Vooral in kwaliteit. Jij niet?

  Begrijp Huub ook, denk ik: Wat schaft ons de overeenkomsten nou? Ze moeten toch een keuze maken?


  Maak melding

 52. Zeker ben ik ook (als oud omroep medewerker uit Hattem) erg benieuwd Dick, wat dat betreft hebben we van Radio Zwolle weinig meer gehoord het afgelopen jaar, behalve dat ze willen uitzenden, ze zijn toch niet voor niks over de kop gegaan denk ik maar zo.


  Maak melding

 53. Oh, je bent een maat van Koko. Hoe ik LOZ heb ervaren heb ik hier al een paar keer neergezet. Laat ik het maar zo zeggen: “Het was niet onverdeeld positief”. De beste ging weg: Herman Wiersema en verder noem ik (over toen) geen namen. Maar…. denk/verwacht dat Simone C. (ook met haar ervaring) wel weet wat ze wil met ZOO. Benieuwd wat de nadrukkelijke verschillen met LOZ zijn trouwens.

  Mijn collega gaf altijd hoog op over LOKO-Wezep. Daar ken ik ook nog een man van een ander collega. Is dat nog steeds (zo?) goed?


  Maak melding

 54. Dick Loko Wezep,of is het Oldebroek , heeft een groot voordeel dat er heel veel bedrijven reclame maken en dat iedereen er achter staat,dat heb je in kleinere kernen nou 1 keer.Ik heb ook vertrouwen ZOO dat heb ik al eens aangegeven,maar als zij akkoord gaan met samenwerking kan dat alleen maar een goed teken zijn.KNOOP doorhakken zou ik zeggen.


  Maak melding

 55. Kan iemand wat vertellen dan over die verhalen dat die omroep uit Olst de uitzendingen over gaat nemen omdat daar de voorzitter nu bij Radio Zwolle zit? Hoe zit dat dan? Schijnt dat die voorzitter al heel wat omroepen heeft opgericht, hoor ik wel eens van nog bekenden uit Hattem. Dat is een popzender want ik hoor alleen maar muziek.


  Maak melding

 56. Betwijfel het Dick maandag al.Sibrand ken ik inderdaad nog van LOZ.Ik had het meeste te maken met Marijke Mosterman,Hanneke Hamer,Roel van Olst als technicus.Later ging ik naar de Zondag bij Rens Pols in zijn programma.Het was toen een gezellige tijd.Heb ook jaren aan Radio Elf meegedaan,een karnavals programma.Trouwens de namen die ik nu heb genoemd waren allemaal goede radiomakers en dan mag ik zeker Harry Bouwhuis niet vergeten ,die veel voor de sport deed bij LOZ


  Maak melding

 57. @ Evert, hoor ook liever muziek op de radio als geouweh*er. Zou mooi zijn als ze een perfecte mix tussen informatie (actualiteiten in de stad), muziek en korte interviews konden vinden. Ok af en toe een dolletje tussen dj’s, maar niet zo langdradig als bij Evers graag.

  Geen nieuws over Olst: een omroephopperT dus. Nou ja, zolang ie vrijwilliger is….


  Maak melding

 58. @ Wichert, misschien kan er even een meekijkend politicus inkomen die een datum geeft?
  Ken al je namen, vond Harry veruit de beste. Heb heel wat wedstrijden met hem afgelopen. Basketbal versloeg ie uitstekend, wat een super-gave sfeer ook. In de rust altijd oh-en met het h*ernalistiek en Zwolse-notabelen als de ex-bikkelharde verdedigerT Benny H…….uh, ja volgens mij toen ook al mét sjaaltje.


  Maak melding

 59. @Evert: flauw en kinderlijk mij persoonlijk aan te vallen… gaat het hier om mij of om iets anders… flauw. Iemand via een forum beschimpen getuigt niet van karakter… jammer Evert.


  Maak melding

 60. Er wordt maandag geen beslissing genomen. We krijgen een procedurevoorstel. De procedure voorziet er in dat de wethouder een poging moet wagen om de verschillende aanvragen terug te brengen tot 1 aanvraag. Als dat niet lukt moet het CvdM een keus maken, daarbij gebruik makend van het advies van de gemeenteraad. Dat advies gaat dan vooral over de inhoud van de plannen en de samenstelling van het PBO (programma bepalend orgaan): is dat voldoende representatief. Ik heb het PBO van ZOO gezien.Ziet er goed uit. Van RTV038 nog niet gezien.
  Ik heb een sterke voorkeur, maar meldt nog niet welke dat is.
  Ik voelme niet vrij om de stukken die ik heb gekregen van ZOO te publiceren. Dat moet ZOO zelf doen.
  De wethouder denkt dat een beslissing niet eerder kan worden genomen dan in juni, juli.


  Maak melding

 61. Waarom moet dat toch (nog) zo lang duren John? Er zitten 4 of 5 hele maanden tussen? Begrijp dat de wethouder die uitspraak deed, maar misschien heb jij een verklaring?


  Maak melding

 62. Meneer van Boven, wat sprak u dan zo aan in de plannen van de verschillende omroepen Radio Zwolle en die nieuwe? U hebt immers beide gezelen en wij als burgers mogen weer niks zeggen over hoe het eruit mag gaan zien! Openheid van zaken! Zouw mooi zijn als wij erover ook konden stemmen. Maar er maar een verkiezingspunt van.


  Maak melding

 63. @Evert: als Dick nu wat zou zeggen noemen ze dat “uit de school klappen” daar is al menig bestuurder voor weggezonden. En zouw? Zou? Zal dit nu nog een verkiezingspunt moeten gaan worden als alle partijen het gewoon met elkaar eens zullen zijn. Lijkt me een beetje overdreven Evert. En als een bestuurder zegt “even wachten” dan bedoelt hij dat ook. Mijns inziens is dit niet zo intelligent allemaal… maar dat ter zijde…


  Maak melding

 64. helaas meerdere bestuurders over gevallen en dat is dit probleempje het zeker niet waard. Dus blijf aub een correct bestuurder en mens want helaas hebben we er soms teveel van die dat niet doen.


  Maak melding

 65. realiteit: februari komt besluit over voorkeur Gemeente, dat zenden ze naar het Comissariaat van de Media, die neemt daar ook weer heel wat weken voor hun beslissing, dan moet de licentie verstrekt worden. Als je op kan tellen is juni haalbaar maar veel eerder verwacht ik echt niet. Daarna zal de partij die de licentie heeft moeten praten met de curator, huurbaas, apparatuur herstellen of aanschaffen. Als ze 1 juli ” draaien” zal dat al heel mooi zijn.


  Maak melding

 66. John van Boven,

  Je stelt dat je van rtv038 nog niks heb gezien en je vind het van ZOO er goed uitzien. Mag ik dan aannemen dat je sterke voorkeur uitgaat naar ZOO?


  Maak melding

 67. Het bedrijfsplan eens even rustig gelezen. Het ziet er degelijk uit. In tegenstelling tot ZOO werkt RTV038 open en transparant naar de burgers toe. Dat waardeer ik. Mijn conclusie, en hetgeen blijft hangen, is dat ZOO met alleen maar vrijwilligers wil werken en RTV038 2 FTE aan management aan de begroting opvoert. Een eerste lastenverschil van 110.000 euro. Uit principe ga ik voor ZOO.


  Maak melding

 68. @ Wim: Dat zijn de betere versies begin met samenvatting met geïntegreerde conclusies…half A4-tje?

  Mis dan alleen nog een zelfde verhaaltje van de andere partij 😮


  Maak melding

 69. Heb je goed gelezen dat RTV038 voor 2 FTE 110.000 euro wil. Is ook jouw geld hoor. ZOO heeft haar sporen verdiend en is al sinds september actief om de licentie te krijgen. RTV038 is sinds december 2009 actief, nadat een initiatiefnemer geen positie kon krijgen in ZOO. Vorige week is het pas een stichting geworden.


  Maak melding

 70. Mag ik u erop wijzen, dat het beleidsplan van RTV038 niets anders is dan een vrijwel directe kopie van het prototype beleidsplan zoals aangeleverd wordt door de OLON (www.olon.nl)? Laat u door RTV038 niet misleiden s.v.p.!


  Maak melding

 71. Het mag toch niet uit maken wanneer een stichting is opgericht mag ik hopen?

  Als er een supermarkt moet komen in een wijk zeg je toch ook niet “goh de AH bestaat al langer dan de C1000, dus dan mag de AH er komen”??

  Volgens mij een volledig misplaatst argument.


  Maak melding

 72. @ raadslid, 13:32. Als ik “je” ben, wil ik graag verwijzen naar

  Dat zijn de betere versies begin met samenvatting met geïntegreerde conclusies…half A4-tje

  heb ook al eerder bedoeld dat ik enorm veel respect voor jullie dossierworstel-kunsten heb. Dat is aan mij niet besteed. Iets met geduld en resultaat. Daarom vraag ik een kort en bondig vergelijk tussen de 2 mbt financiën en kwaliteit met name. Begrijp dat jij voor ZOO kiest.

  Denk dat de 1 meer met vrijwilligers doet en de ander niet. Zal de 1 dus een stuk goedkoper zijn? Maar hoe zit het met de kwaliteit?

  Tim heeft gelijk in 14:45


  Maak melding

 73. Een betaald management bij de nieuwe lokale omroep Zwolle vind ik ook niet juist.
  Als de ervaren ZOO dat vrijwillig kan krijgt het van mij alle steun.
  Tussen de regels van de berichtgeving hierboven zie ik ook een conflict; er waren bij ZOO medewerkers die ontevreden zijn en die nu hun eigen toko willen bestieren.
  Jaloezie, afgunst en status liggen op de loer denk ik.
  John van Boven zegt dat hij de papieren van ZOO in zijn bezit heeft, en niet die van RTV038. Hij heeft sterke voorkeur, zo zegt hij. Het is dan inderdaad logisch dat dit voor ZOO is.


  Maak melding

 74. Allereerst onze hartelijke dank voor de vele bijdrages hier in het Weblog Zwolle. En een pluim voor de mensen achter dit weblog die het mogelijk maken om burgers van Zwolle hun mening te geven. Burgerjournalistiek is ook een van onze prioriteiten, naast crossmediaal werken in een professionele organisatie.

  De discussie hier spitst zich toe op de professionele organisatie en de kosten ervan. Wat wij onder een professionele organisatie verstaan zullen we de komende weken duidelijk maken in gesprekken met diverse politieke partijen. Uiteraard zullen we dit ook op onze eigen site plaatsen. Een heel belangrijk onderdeel van de professionele organisatie zijn de mensen die samen voor de omroepinstelling staan. In onze visie is er een belangrijke rol weggelegd voor (veel) vrijwilligers, waaronder de medewerkers van de voormalige LOZ. Komende weken zullen deze benaderd worden om ook hen meer inzicht te geven in onze voornemens. Ze zijn van harte welkom om bij RTV038 mee te denken en mee te werken aan onze toekomst. Een ander kernelement in onze visie op een professionele organisatie is het hebben van betaalde krachten op sleutelposities. We hebben hiervoor gekozen omdat we er oprecht van overtuigd zijn dat Zwolle met haar publieke omroep streeft naar kwaliteit en continuïteit.

  Kost dit de Zwolse burger geld? Is een kwalitatieve zender extra kostbaar? Nee, niet naar onze mening. Wij zien de betaalde krachten niet als een kostenpost, maar als een investering. Voor deze investering krijgt de Zwollenaar kwaliteit & continuïteit. Kwaliteit en continuïteit trekt adverteerders. Het genereert haar eigen inkomsten. De waarde van kwaliteit en continuïteit kun je je indenken door je af te vragen of je naar een zender zou luisteren waarin beide ver te zoeken zijn. Wij denken dat er bijzonder weinig luisteraars voor zo??n zender zullen zijn. Publieke gelden die in een dergelijke zender geïnvesteerd worden zijn daarmee weggegooid geld. Kwaliteit is wel wat waard.

  Wij zijn ons ervan bewust dat er een evenwicht moet zijn tussen reclame inkomsten en publieke taken. Onze intrinsieke motivatie is erop gericht een publieke zender neer te zetten waar burgers hun stem kunnen laten horen, en waarmee ze geïnformeerd kunnen worden over het wel en wee in Zwolle. Het laatste wat wij willen zijn is een commerciële zender.

  Maar waar we ook niet voor willen staan is een zender die te hooi en te gras al dan niet uitzend. Wij hebben gekozen voor een professionele, lokale zender. Herkenbaar en Zwols, kwalitatief, nu en op langere termijn. Waarin de burger haar deel in kan hebben, en met behulp van moderne communicatie-inzichten. Daar staan wij voor.  Maak melding

 75. Ter informatie:
  Etherfrequenties, waarop radio en tv kunnen worden uitgezonden, zijn publiek bezit. Licenties om op deze frequenties uit te zenden worden, al dan niet tegen betaling, voor bepaalde duur aan organisaties toegekend. Om het publieke bezit te waarborgen worden de licenties toegekend onder voorwaarden. Kan een organisatie niet aan de voorwaarde voldoen, dan vervalt de licentie en komen de frequenties weer in publieke handen. Wanneer frequenties weer in publieke handen zijn, waarborgt de overheid diversiteit door middel van een normaal democratisch fenomeen: een open inschrijving. De procedure en de regels daarvoor zijn voor iedereen opvraagbaar. Iedereen mag meedingen, zolang maar aan de voorwaarden voldaan is. Dit is niet meer dan een formele toetsing.

  In Zwolle was de lokale frequenties toegekend aan LOZ. Toen deze failliet ging, had misschien wel de frequentie terug gegeven moeten worden aan de overheid. Immers, aan de voorwaarden tot uitzending kon niet meer voldaan worden. Maar omdat een doorstart tot de mogelijkheden behoorde, is dat niet gedaan. Toen half november duidelijk werd dat een doorstart niet zou lukken, is de etherfrequentie weer in handen van het publiek gevallen. Vanaf dat moment geldt de normale, open inschrijving volgens de standaard procedure. Iedereen kan in deze procedure participeren, iedere aanspraak op grond van het verleden, terecht of onterecht, is komen te vervallen. Het commissariaat heeft bepaald dat uiterlijk 5 februari 2010 gegadigden zich kenbaar kunnen maken. Alle gegadigden die aan de formele regels voldoen, zullen aan B&W worden voorgelegd ter advisering. B&W adviseert op grond van wettelijke vereisten (met name de representativiteit van het PBO), maar is vrij om aanvullende eisen te formuleren. Door aanvullende voorwaarden te formuleren, komt dit dicht bij een inhoudelijke toetsing. Dit is logisch, omdat B&W vaak als subsidieverlener aan de uiteindelijke kandidaat gebonden zal zijn. Echter, B&W mogen slechts een advies geven.

  RTV038, 24 januari 2010  Maak melding

 76. Ahhh, nu komt de aap uit de mouw. Om de berichtgeving hier zat een mistige sluier, en ik weet nu een beetje het waarom daarvan. RTVZOO wil niets van zich laten horen, en RTV038 speelt een listig spelletje. Ik lees dat ze gaan overleggen, maar het zou me nu erg verbazen dat het tot een samenwerking gaat komen. Ik hoop alleen dat de raad een goede keuze gaat maken. Een voordelige, want zo voornaam lijkt me een lokale omroep nou ook weer niet. Er zijn veel eurootjes mee gemoeid. Het is maar voor een selectief groepje bedoeld. Een argument voor het kunnen beluisteren van de gemeenteraadsvergadering gaat ook al lang niet meer op. Dat kan je immers m?t beeld via de website van de gemeenteraad van Zwolle doen. Duitse muziek heeft RTVOOST al, het nieuws over Zwolle vind je hier, popmuziek bij de tientallen radiozenders, tv is te duur en…… Waarom moet er eigenlijk een lokale omroep komen????


  Maak melding

 77. Nee Tim, dat is geen andere discussie. Sterker nog: volledig on-topic! Ze spelen inderdaad een listig spelletje, waarbij het alleen maar om het gevoel van “macht” en “ego” draait. Door te schreeuwen in zoveel mogelijk media proberen ze het publiek voor zich te winnen, waarna ze hopen dat de politiek wel MOET volgen.


  Maak melding

 78. Het is WEL een andere discussie als Marian hier reageert op de eerdere reacties. Misschien zijn die offtopic maar je moet geen reactie op een reactie en een reactie op een topic met elkaar verweven.


  Maak melding

 79. Hallo Jacco, wat jij schreeuwen noemt, noemt een ander informatie naar de burgers van Zwolle. Ik kan dat wel waarderen, laten we eerlijk zijn, in het jaar dat Radio Zwolle failliet is gegaan hebben we niks van meer van ze gehoord.


  Maak melding

 80. @Evert: als een bedrijf of in dit geval Radio Zwolle failliet gaat is het niet raar dat je niets meer hoort. Dat is normaal. De woordvoerder is de curator en die doet niets anders als de lopende zaken netjes afhandelen. Niemand kan en mag daarnaast zich profileren als woordvoerder van het failliete bedrijf. Pas toen er een nieuwe stichting was, de ZOO, was er sprake van nieuwe communicatie-mogelijkheden.
  En over listige spelletjes spelen. Wim Snippe geeft aan namen RTV038 dat de komende weken de vrijwiligers van de oude LOZ benadert zullen worden. Als iets niet kan is het dit wel. Je gaat geen mensen van je concurrent nu al benaderen, dat is niet kies. Mocht RTV 038 de licentie in handen hebben dan is dit anders. Ook dit valt dus onder het kopje niet kies. Nee, helaas toont ook hier RTV038 zich van een rare kant.


  Maak melding

 81. Hallo Huub ben je een van de mensen achter Zoo radio? Ik zie dat namelijk in je link als ik op je naam klik. Dan snap ik jouw kritiek ook weer wat beter! 😉 Ik ken wat mensen van Radio Hattem en daar zit nu ook een man van Radio zwolle, doet jazz. Dat hadden wel meer mensen kunnen doen toch? Dat bedoelde ik Huub.


  Maak melding

 82. @Evert: ik heb niets helemaal niets met de ZOO te maken, ken er wel wat mensen en ken de achtergrond nou éénmaal wat beter als sommige doordat ik veel lees en dat dit onderwerp, media dus, mijn grote interesse heeft. En mijn link verwijst niet naar de ZOO maar gewoon naar mijn eigen winkel in Zwolle. Dus waarschijnlijk snap je mijn kritiek nu helemaal niet, alhoewel kritiek… het zijn voetnoten door de ogen van een volledig onpartijdig persoon. Maar ik snap nu wel ook jouw standpunt, je bedoelde laten horen in de ether. We zijn weer een stuk dichter bij elkaar gelukkig.
  Maar ik onderstreep nogmaals, mijn kritiek staat los van alle personenen rondom de ZOO, de meeste mensen kennen me daar niet en hun standpunten ken ik niet en ik spreek niet namens of voor hun. Mijn eigen mening naar een groep mensen die ik altijd positief bezig heb gehoord maar helaas ook misleid door verkeerde bestuurders waardoor de beol fout gelopen is. En dat MOET nu, met onze centen echt anders. En waarom mijn keuze voor de ZOO, geen egotrippertjes, geenschreeuwers maar gewoon onbaatzuchtige radiomakers… de meeste tenminste…


  Maak melding

 83. Als het allemaal listige spelletjes/lobbyen/achterkamertjespolitiek is, waarom eist de gemeenteraad dan geen samenwerking…..de beste mensen…..de beste programmering…..tegen de laagste kosten. Waarbij je je nog af kunt vragen of er uberhaupt wel kosten door de burger moeten worden betaald?

  Beetje gemeenteraad trapt toch niet in …… spelletjes:o


  Maak melding

 84. @Evert: haha, nou snap je hem helemaal. Het duurde effies voor het Zwolsche kwertien viel… Heb mij bij de omroep zwolle hard gemaakt voor een goed maandagmorgen programma maar helaas was de programmaleiding toen meer bezig met eigen belang en het om laten vallen de omroep. Mijn demo is toen uiteraard afgekeurt en hoppakee. Dat gebeurde op deze manier bij meerder mensen die wat wilden. Daarna de omroep in no-time zien omvallen… En nu… ambities… ach misschien nog wel maar niet bij een club met borstkloppers, dat is niets voor mij.


  Maak melding

 85. Ah Huub waarom mocht je dat niet doen dan? En heb je het nergens anders geprobeerd? Misschien was je wel niet goed genoeg. Ik heb het ook wel eens in Hattem geprobeerd, maar radiomaken is nog echt een vak hoor. Mij niet gezien verder. Ik wil trouwens best wat geld betalen voor een goede omroep, een eigen RTV Salland ofzo. Als iedereen dat nou doet, een euro per maand ofzo, moet je kijken.


  Maak melding

 86. Subjectiever kan niet

  Misschien was je wel niet goed genoeg

  Misschien vond iemand je niet goed genoeg, ok maar da’s wat anders.

  RTV Salland…..RTV Groot Salland?


  Maak melding

 87. Radiomaken is een vak, maar anderen binnen diezelfde omroep schoven mij naar voren waarna anderen zonder echt een demo te beluisteren alles terugdraaide uit vrees voor vernieuwing misschien. Doelstelling waren duidelijk anders. Maar het gaat niet om mij maar om goede lokale radio met de juiste mensen die er niet zitten voor meerdere eer en glorie van zichzelf. Denk ook niet dat de nieuwe ZOO op mij staat te wachten. Maar wie weet. Maar eerste belang nu is een goede regionale Zwolse zender met de juiste mensen.


  Maak melding

 88. Waarvan acte, gemeenteraad:

  Maar het gaat niet om mij maar om goede lokale radio met de juiste mensen die er niet zitten voor meerdere eer en glorie van zichzelf. Maar eerste belang nu is een goede regionale Zwolse zender met de juiste mensen.

  Probeer asjeblieft door eigenbelang en selfkickend gedrag heen te prikken. Zoals Huub zo treffend opmerkt. Als je 1x een besluit hebt genomen kun je het moeilijk terugdraaien. En het staat zo lullig als de nieuwe club met een jaar of 4, 5 ook alweer kapot is. Succes en wijsheid!


  Maak melding

 89. RTVZOO is zo te zien al actief 😮
  Op een website van Henry Dijkman vond ik de volgende opvallende passage:

  “Vandaag ben ik in opdracht van RTV ZOO bij het NK Sprint in Groningen geweest. Momenteel zijn er behoorlijk veel regionale toppers onder zowel de heren als dames sprinters. Ondanks de afzeggingen van Erben Wennemars (gestopt) en Ronald Mulder (Japan) bleef er nog genoeg te bewonderen over zoals natuurlijk Jan Smeekens, Michel Mulder, Freddy Wennemars en Lotte van Beek. Daarnaast waren natuurlijk ook toppers als Annette Gerritsen, Mark Tuitert, Stefan Groothuis en Simon Kuipers te bewonderen. Na de eerste dag waren het Annette Gerritsen en Stefan Groothuis die de ranglijsten aanvoerden.”

  Wat doet ZOO bij een nationaal evenement in Groningen??
  Er doet ook geen Zwollenaar aan mee………. !?

  Dat spreekt niet voor lokale media >:(


  Maak melding

 90. Wat een uit de hand gelopen discussie.
  Het enige wat jullie nu moeten doen is: Afwachten.
  Daarna: kijken en luisteren.
  Bedoel, zowel de TV als de radio kunnen uit. As if.
  Geef de heren een kans zichzelf te bewijzen en gij zult zien! 🙂

  Ze hebben tenminste de ballen iets op te starten, zelfs al bestaat de kans keihard op je bek te gaan.  Maak melding

Reageer