Maarten van Rossem in het Filosofisch Café Zwolle

Zwolle – Maandag 18 januari jl heeft Maarten van Rossem, in een stampvol Biebcafé, zijn lezing gehouden voor het Filosofisch Café Zwolle (FCZ), over de Amerikaanse droom. Nederland heeft zich altijd meer gericht op Amerika, dan op haar eigen buurtstaten. Is dat nog steeds zo? Is Amerika nog steeds het voorbeeld van de ongekende mogelijkheden? Na het verschijnen van het rapport van de commissie Davids heeft deze voorkeur een bitter tintje gekregen.

van_rossum.jpg

Maarten van Rossem heeft, in zijn zeer geestige betoog, laten zien dat de Amerikaanse droom slechts geldt voor een beperkte groep mensen. Binnen Amerika zijn er zeer grote verschillen: naast de groep, die rijker is, dan wij ons in Europa kunnen voorstellen, zijn er talrijke staten aan te wijzen, die vergelijkbaar zijn met een Derde Wereldland. Ondanks de emancipatie van de zwarte bevolking is hun gemiddelde levensstandaard nog steeds lager dan die van de blanke Amerikanen en is het aantal ziektes in hun groep schrikbarend hoger, kijk naar alle illegalen die vanuit Mexico alles doen om het beloofde land te bereiken. De Amerikanen werken per jaar anderhalf keer zoveel uren als de Nederlanders, ze betalen veel minder belasting , maar een ziektekostenverzekering is voor velen van hen nu nog onbetaalbaar, velen moeten twee of drie banen hebben om rond te komen.Zie dan de Nederlandse situatie: Nederland  is  het op één na rijkste land van de Europese unie. In de periode van de Paarse kabinetten is de arbeidsparticipatie toegenomen van 50% naar 74%. Diverse belangrijke buitenlandse bladen, zoals The Economist hebben zich gebogen over dit “Wirtschaftswunder”. Maar Fortuyn beweerde dat de Paarse kabinetten er een rotzooi van hadden gemaakt. Het volk pikt het niet langer!Waar komt die onvrede over de overheid vandaan, in een land, waarin 80% van de inwoners, in een onderzoek, hebben uitgesproken, hoe tevreden ze wel zijn over hun eigen situatie, de veiligheid van hun buurt, hun werk en hun welbevinden. In zo’n land kan het toch niet zo slecht zijn gesteld met de overheid?Volgens van Rossem is Nederland zo slecht nog niet en hoeven we niet meer op te kijken naar de American Dream.

Maarten van Rossem heeft beloofd, dat hij volgend seizoen terug komt naar Zwolle, dan kunnen we hopelijk alle belangstellenden toelaten.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Maarten is meer dan geweldig! Denk dat hij ook wel aardig op de Thomas von der Dunk lijn zit. Net een uitstekende opinie over de VS gelezen van laatstgenoemde. Jammer dat ik in verkiezingstijd niet in Utreg woon. Let wel……alleen in verkiezingstijd.

    En dat Maarten daar dan op zo’n plein staat te babbelen….en (ooit leefbare) Henkie Westbroek komt voorbij……denk dat ze vrij snel na de ontmoeting in Henkie’s (nogsteeds?) geweldige “Stairway to heaven” eindigen. Het ga je goed Maarten!!!


    Maak melding

Reageer