Het weer: koud

Zwolle – Woensdag hebben we een vrij koude winterdag. Er staat een stevige oostelijke bries, waardoor het kouder aanvoelt dan de thermometer aanwijst. Het wordt hooguit 2 graden in Groningen en 5 graden in Zeeland. Aanvankelijk heeft bewolking de overhand en valt plaatselijk lichte regen of sneeuw. In de loop van de dag komt er meer ruimte voor de zon zodat het weerbeeld wat vriendelijker trekjes krijgt.

19-01-2010_weerfoto__gezicht_op_de_achterzijde_eekwal.jpg
Zicht op Eekwal

De nacht van woensdag op donderdag vriest het licht en zijn er een paar opklaringen. De oostenwind zwakt wat af. Donderdag verloopt waarschijnlijk droog, waarbij de zon soms tevoorschijn komt. Met een zwakke oostelijke wind wordt nog wat koudere lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen iets boven het vriespunt blijven steken.

De weermodellen voor de wat langere termijn blijven onzeker. Vrijdag probeert zachte lucht weer ons land te veroveren, maar nu lijkt het erop dat het binnendringen van dooilucht al boven België stagneert. Hierdoor noteert een groot deel van ons land een ijsdag.

Ook de zachte zaterdag staat op losse schroeven. Het dooifront verpietert ten zuiden van ons land en vorst lijkt heer en meester te blijven in ons land. Vanaf zondag lijkt een krachtig Scandinavische hoog dan het heft in handen te nemen. Diepvrieskou kan met een stevige oostelijke wind over ons land uitstromen. Dit resulteert in een aantal ijsdagen en temperaturen ’s nachts richting de -10 graden. Goed nieuws dus voor de schaatsliefhebbers, want het water is dan wel bevroren, dan wel rond het vriespunt. Het wordt dus een spannend weekend, waarbij bovenstaand scenario kans van slagen heeft, maar nog zeker niet 100% zeker is.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer