Zwolle leest voor tijdens Nationale Voorleesdag

Zwolle – Met het Voorleesontbijt op basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven startte op woensdagochtend 20 januari de landelijke campagne De Nationale Voorleesdagen. Tien dagen lang staat het voorlezen aan kinderen van 0 tot en met 4 jaar in de schijnwerpers bij bibliotheek en boekhandels. Ook de gemeente Zwolle vindt het voorlezen aan jonge kinderen belangrijk.

Door het college en raadsleden uit Zwolle werd woensdagochtend massaal voogelezen uit het prentenboek De Wiebelbillenboogie van Guido van Genechten. Bugemeester Meijer deed dat bij de Enkschool aan de Buschstraat. De wethouders bezochten de peuterspeelzalen van het Festival, Doomijn en de Pierikakkertjes. In totaal werd er op ongeveer 20 plekken in Zwolle aan peuters en kleuters voorgelezen. Het prentenboek is een cadeautje van de gemeente Zwolle.

Het inmiddels populaire Nationale Voorleesontbijt is al enkele jaren het startschot voor De Nationale Voorleesdagen. Door het hele land vinden voorleesontbijten plaats waar bekende Nederlanders én plaatselijke bekendheden zoals de burgemeester voorlezen uit Het Prentenboek van het jaar aan jonge kinderen.  Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Elk jaar kiezen Nederlandse jeugdbibliothecarissen een Prentenboek van het Jaar. In 2010 is dat ‘De wiebelbillenboogie’ van Guido van Genechten.

Artikel delen:

Reageer