Femke Halsema opent BioVak 2010 in Zwolle

Zwolle – Femke Halsema, politiek leider van GroenLinks, opende woensdagmorgen de BioVak in Zwolle. De vakbeurs wordt georganiseerd voor ondernemers uit de biologische land- en tuinbouw en voor gangbare agrariërs, die geïnteresseerd zijn in groene innovaties.

Femke Halsema: "De komende jaren staan we voor de grote uitdaging om onze economie te vergroenen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de landbouw. Eerlijk en duurzaam voedsel is de uitdaging. Daarin moeten we samenwerken. Alleen als politici, consumenten en innovatieve ondernemers in de agrarische sector de handen ineenslaan, kunnen we de economie echt vergroenen." Op woensdag 20 en  donderdag 21 januari kunnen belangstellenden uit de horeca- detail- groothandelssector meer te weten komen over deze in opmars zijnde productgroep. In de IJsselhallen in Zwolle staan producenten en groothandelaren klaar om voorlichting te geven over hun biologische producten. Op BioVak 2010 zullen meer dan 250 standhouders uit alle geledingen van de biologische keten zich presenteren.

In de voorgaande edities werd vooral de nadruk gelegd op de productie. Afgelopen jaar verbreedde de beurs het aanbod en kwam ook het eindproduct zelf meer in beeld. Volgens de organisatoren van BioVak is deze ontwikkeling de opmaat is geweest naar een verdere uitbreiding van het aanbod van biologische consumenten- en horecaproducten op de vakbeurs.

In 2008 schreef Halsema een boek over de problemen die zij ziet in de huidige economie. Ze pleit in haar boek voor een ontspannen samenleving en tegen de nu overheersende cultuur van hyperconsumptie, haast en hufterigheid. Zaken waar de biologische sector al decennia beduidend anders mee om gaat.

"Dat vraagt om een andere economie. Een economie waarin niet het recht van de sterkste de boventoon voert, maar waarin we werken aan een groene en sociale toekomst", aldus Halsema.

In haar speech ging Halsema in op de problemen en uitdagingen die ze ziet voor de agrarische sector. Ze zette uiteen hoe haar partij het landbouwbeleid wil hervormen.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer