Kinderen spelen gemeenteraadsvergadering na

Zwolle – Donderdagmiddag organiseerden de gemeente Zwolle en de Jongerenraad in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek een Wegwijsdag op het gemeentehuis. Aan deze dag deden ongeveer 70 leerlingen van het Carolus Clusius College, het Deltion College Zwolle en van de Van der Capellen Gemeenschap mee. De leerlingen werden een dag lang op het gemeentehuis bezig houden met lokale politiek. Zij deden dit door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema Gezondheid en Alcohol.

 21-01-2010_jongeren_debat_raadzaal_3.jpg

Het doel van het project ‘Wegwijs op het gemeentehuis’ was jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voerden de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen. De leerlingen gingen in projectgroepen aan de slag om een concreet voorstel te maken bij het thema Gezondheid en Alcohol. Deze voorstellen werden ’s middags tijdens een jeugdgemeenteraadsvergadering gepresenteerd en verdedigd. Het project dat met een meerderheid van stemmen werd aangenomen, zal worden uitgevoerd. Het was een unieke kans om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid. De gemeente stelde voor de uitvoering van het winnende projectvoorstel een bedrag van €1.250 beschikbaar.

21-01-2010_jongeren_debat_raadzaal_4.jpg

21-01-2010_jongeren_debat_raadzaal_5.jpg

21-01-2010_jongeren_debat_raadzaal_6.jpg

21-01-2010_jongeren_debat_raadzaal_1.jpg

21-01-2010_jongeren_debat_raadzaal_7.jpg

21-01-2010_jongeren_debat_raadzaal_2.jpg

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Goed idee zeg! Hoop wel dat deze vergadering (ook?) efficiënt verlopen is.

  @ Tim, Goeiemorgen jongen. Als ze die ??1.250 goed kunnen verantwoorden, lijkt mij het prim”: goed doel. Maar ik mis bij dit soort lukraak-geslingerde bedragen bijna altijd een verantwoording. Niet zo moeilijk toch, voor zo’n relatief klein bedrag? En het blijft gemeenschapsgeld.


  Maak melding

 2. Ik heb me in positieve zin verbaasd over de manier waarop de jeugd debatteerde. Altijd inhoudelijk en met veel passie. Het ging meer dan prima.
  Wat het geld betreft: elk voorstel had een eigen begroting. Waaraan het geld besteed wordt door het winnende voorstel, is dus ook bekend.


  Maak melding

 3. @ John, passie hoort in een debat vind ik. Vind dat onderandere onze MP dat niet uitstraalt. Als hij dat wel uitstraalt, kun je zien dat het gemaakt (ingestudeerd) is.


  Maak melding

 4. Ik denk dat alleen al het feit dat deze jongeren zich echt hebben moeten verdiepen in een onderwerp, hebben moeten nadenken hoe je dit wil verdedegen en dat ze leren om voor een groep het woord te nemen, wat echt niet makkelijk is, het geld meer dan waard was.


  Maak melding

 5. goedendag allemaal,

  wie heeft eigenlijk de orginelen van de foto’s? zou diegene contact met mij op willen nemen? mijn nummer is 06 – 21 95 71 91.
  vriendelijk bedankt.
  jorden Kofman
  JRZ


  Maak melding

 6. Volgens mij Harry ten Klooster.

  Neem aan dat de Admin je hier wel verder mee kan helpen i.v.m. adres.

  ===========

  Verzoek is naar fotograaf doorgestuurd.


  Maak melding

 7. Er staat nu een link van deze advertentie op de interne site van mijn klas (van het Deltion). Ik heb deze dag als zeer leerzaam ervaren. Heb 3 jaar terug precies zo’n dag gehad, maar toen kwam ik van het Greijdanus 😛 Toch blijft het boeiend, een dag is hiervoor veel te kort!


  Maak melding

 8. @ Marinka, tis maar net hoe het uitkomt, toen ik jou leeftijd had vond ik me soms eigenlijk wel volwassen (kwam me dan om een bepaalde reden goed uit) maar noemde me zelf ook weer kind als dat beter in mijn straatje paste.;)


  Maak melding

 9. Het was inderdaad ook wel een leuke dag ja, ik was een van de invalleerlingen die zie overigens vrijwillig had opgegeven.
  Ik heb trouwens ook wel interesse in die foto’s. Weet iemand daar nog wat meer over?


  Maak melding

Reageer