Provincie ziet kansen bij fusie Essent en Nuon

Gedeputeerde Staten van Overijssel zien kansen in het aangekondigde voornemen van Essent om te fuseren met Nuon. Dat kan ook voor burgers uit Zwolle gevolgen hebben.

 

Verantwoordelijk gedeputeerde Piet Jansen: “Nu zijn de aandeelhouders aan zet. De fusiepartners kunnen een sterke en stabiele speler op de Noordwest-Europese markt vormen. Maar voor Overijssel is vooral essentieel dat de consument kan profiteren van de fusie door concurrerende prijzen, de aangeboden producten en een goede service. Ook de ontwikkeling van duurzame energie vinden wij heel belangrijk. Dat zal steeds onze inzet zijn als aandeelhouder.” Overijssel geeft net als de andere aandeelhouders van Essent pas een eindoordeel over de fusie wanneer er een uitgewerkt fusievoorstel op tafel ligt. Dit zal naar verwachting rond de zomerperiode zijn.

Naast het consumentenbelang en de ontwikkeling van duurzame energie zal Overijssel ondermeer letten op de financiële ruilverhouding, de effecten op de leveringszekerheid en aandacht voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen het nieuwe bedrijf. Gedeputeerde Jansen: “Als aandeelhouders van Essent hebben wij de laatste paar jaar meer invloed verkregen en die willen we behouden.”

Overijssel heeft nu ruim 18 procent van de aandelen van Essent en is daarmee de op één na grootste aandeelhouder. In het gefuseerde bedrijf, met een aandeelhouderswaarde van 24 miljard euro, zal Overijssel 10 procent van de aandelen hebben en is daarmee de op twee na grootste aandeelhouder.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Provincie ziet kansen bij fusie Essent en Nuon”

  1. Gedeputeerde Staten van Overijssel zien kansen in het aangekondigde voornemen van Essent om te fuseren met Nuon. Dat kan ook voor burgers uit Zwolle gevolgen hebben.

    Ik vindt dat een fusie pas door mag gaan als het daadwerkelijk ervoor zorgt dat de prijs die de consumenten betalen omlaag gaat.

    Aan een monopolist met hoge prijzen heb ik niks…

    Dus provincie: doe je best en sleep er iets moois uit voor de burger!

  2. Overijssel krijgt dus een minder sterke positie ?©n er is minder concurrentie……… of lees ik het nu verkeerd? Mark my words: Dit wordt alleen maar duurder en de aandeelhouders profiteren. Het is zo krom; Privatisering met het idee dat concurrentiewerking de prijs omlaag zal brengen en dat, net zoals in de zorg, fusie’s juist het tegenovergestelde effect bereiken. Een groter bedrijf zal in eerste instantie goedkoper haar diensten kunnen leveren; Wat ten koste gaat van de kleinere die vervolgens gedwongen worden om ook te fuseren. Uiteindelijk heb je 1 groot bedrijf dat geen concurrentie meer kent en dus ook de prijs omhoog kan doen. Daarnaast is de invloed op zo’n bedrijf steeds kleiner. Neen; Tis je reinste doublethink wat hier gebeurt. Men wekt de indruk dat het goedkoper wordt, maar ondertussen zijn het de aandeelhouders die het geld opslokken. We hebben allemaal energie en zorg nodig, maar i.p.v. dat we dit als sterk collectief regelen, zijn we van collectieve eigenaar gedegradeerd tot individueel huurder; En we weten allemaal dat de huur nooit lager wordt! Fusie is het tegenovergestelde van concurrentie, waarbij alle macht gecentraliseerd is en in handen ligt van een kleine non-democratische elite. Dont believe what they are telling you: Men heeft het systeem van onze ouders verkocht tegen discountprijzen en onder valse voorwendselen! Schandalig! We hebben het zelf opgebouwd en nu huren we ons eigen systeem. Of zie ik het weer eens verkeerd? :'(

  3. Gedeputeerde Piet Jansen denkt misschien net zo simpel als zijn naam doet vermoeden. Waarmee meteen excuses aan alle andere Piet Jansens, die niet zo … denken.

Reacties zijn gesloten.