Wijkkrant Zwolle-Zuid promoot het Zwolse dialect

Zwolle – Waar hoor je tegenwoordig nog het aloude Zwolse taalgebruik? Mien buurvrouwe ef pas nog wat jonks ekrögen, zie ef now twie platte jongen of De wind joechtert deur de skörstien. Het zijn zinnen die je tegenwoordig weinig meer op straat zult horen. Het Algemeen Beschaafd Nederlands heeft ook de overhand in Zwolle, waardoor het Zwolse dialect steeds meer wordt verdrongen.

Om het Zwolse dialect te behouden en te promoten start de wijkkrant Zwolle-Zuid met de actie ‘Ut Zwolse woord’, waarbij de lezers Zwolse zinnen moeten vertalen en hun eigen Zwolse rijm in kunnen sturen. Bedenker van het concept is erevoorzitter van de wijkenvereniging Zwolle-Zuid, Aalt Brinkhuis. “Mijn familie woont al sinds de vijftiende eeuw in Zwolle, dus het Zwols zat er al vroeg in”, vertelt Brinkhuis. “Naarmate de jaren volgden kwam ik erachter dat veel mensen geen kennis meer hebben van het Zwolse dialect. En dat is zonde, het Zwols moet blijven.” Vandaar dat Brinkhuis contact zocht met de wijkkrant Zwolle-Zuid.

Eindredacteur van de krant, Jeroen Kuiper, is enthousiast over de actie. “Wij hadden altijd de prijsvraag Wijkje Huisje Naampje, waarin lezers konden speuren naar een naambordje door de wijk. Een leuk iets, maar na een aantal jaren waren we op zoek naar iets nieuws. Toen meneer Brinkhuis kwam met een promotie van het Zwolse dialect was de redactie meteen enthousiast. We hebben een waardige opvolger voor Wijkje Huisje Naampje en we dragen ons steentje bij aan het behoud van het Zwols. Mooier kan niet.”

In ieder nummer kan een door Brinkhuis bedachte zin in het Zwols door de lezer worden vertaald. Hierbij maakt de inzender met de juiste vertaling kans op een cadeaubon van tien euro. Daarnaast is er op pagina 12 ruimte voor lezers om hun eigen rijmpjes, gedichten en andere Zwolse zinnen in te sturen. Tevens zal daar de oplossing van de zin uit de vorige wijkkrant te vinden zijn.

De actie start 8 februari 2010, als het eerste nummer van de wijkkrant Zwolle-Zuid uitkomt.

Artikel delen:

Reageer