Zwolle kan op 3 maart kiezen uit 247 kandidaten

Zwolle – Zwollenaren kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 een keuze maken uit 247 kandidaten, op elf verschillende kieslijsten. Het hoofdstembureau heeft vrijdag 22 januari 2010 de kandidatenlijsten voor de verkiezingen definitief vastgesteld. Tijdens de zitting op 22 januari zijn de ingeleverde kandidatenlijsten beoordeeld. Alle aangemelde partijen bleken aan de wettelijke vereisten te voldoen.

De toewijzing van de lijstnummers geschiedt op basis van het aantal behaalde stemmen tijdens de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Vervolgens worden bij loting de lijsten van partijen die voor het eerst deelnemen genummerd. GroenLinks heeft zelfstandig een kandidatenlijst ingeleverd. Zij deden in 2006 echter met een samengevoegde lijst van GroenLinks/De Groenen mee. Daarom komt de zelfstandige lijst van GroenLinks nu niet in aanmerking voor een voorkeursnummering. Er is bij hen – net als bij nieuw deelnemende lijsten – geloot over de positie. Van de 247 zijn er 174 mannelijke en 73 vrouwelijke kandidaten. De jongste kandidaat is 17 jaar (LEV), de oudste 81 (VVD).

De lijstverdeling ziet er als volgt uit:

 1. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
 2. Christen Democratisch Appèl (CDA)
 3. ChristenUnie (CU)
 4. VVD
 5. SP (Socialistische Partij)
 6. Swollwacht
 7. Democraten 66 (D66)
 8. Lijst Willem Lucht (LWL)
 9. LEV
 10. Solidara
 11. GroenLinks
Artikel delen:
Reacties 53
 1. Martijn is lijsttrekker van het CDA, achternaam ff kwijt.
  Franklin Mussche staat op de lijst voor de PvdA
  2 SP-ers zijn hier regelmatig te vinden, Emile Hoogterp en de andere naam (sorry, ff kwijt).
  Willem Lucht natuurlijk, komt ook wel eens langs.
  Rana Berends lijsttrekker van GL
  Er posten incidenteel wel meer politieke figuren.


  Maak melding

 2. Dick, Zwolse, Zwollenaar, Plantje, Ingrid, WfvN, Kokohattem, Natascha, Tim, Hans (sorry wie ik allemaal vergeet!) allemaal niet verkiesbaar?:(


  Maak melding

 3. Dick ik ben inderdaad lijstduwer van Swollwacht lijs 6 nr 14,toch ga ik voor een Burgerraadslidschap(wat een mond vol)Ik zou graag Ouderenbeleid en Sport willen doen.Ouderenbeleid vooral ook omdat SWOZ hoogstwaarschijnlijk met mijn idee Naoberschap verder wil in andere wijken.En natuurlijk wil ik graag blijven strijden voor Westenholte ,want daar is nog veel te doen.En je weet je moet er boven op zitten.Ook zou ik graag zien dat er meer samenwerking komt met Stadshagen.B.V op cultureel gebied.Ik heb de toneel ver in Stadshagen al eens benadert.Wij hebben alles in huis aan apparatuur,zou jammer zijn om van dergelijke dingen niet gezamenlijk gebruik te maken.Elke sportver kan gebruik maken van elkaar etc.Er is nog zat te doen.Half Mei beginnen ze met de bouw van Driezorg dan ligt Westenholte en Stadshagen helemaal aan elkaar.Ieder moet zijn eigen idenditeit behouden ,maar meer samenwerking kan nooit geen kwaad.


  Maak melding

 4. Dick,
  ik heb voor de eer van het stembureau bedankt. Ik heb he-le-maal geen zin meer in handmatig tellen van de stemmen. Bovendien wil ik op tijd naar de bijeenkomst in het stadhuis en dat kun je vergeten als je voorzitter van een stembureau bent. Ik ga er weer over nadenken als de stemcomputers weer terugzijn.


  Maak melding

 5. Sorry John, nu lees ik je pas! Wat allemachtig jammer!!!
  Kan me je reden héél goed voorstellen. Heb vorige week die vriendelijke jongen die in het winkelcentrum werkt nog wel gevraagd of ie 3/3 nog wel kwam voor een beetje gezelligheid….was ie wel van plan…potverdorie waar vinden ze bij Bureau Verkiezingen zo’n goede voorzitter weer? ….Wichert?


  Maak melding

 6. Na 3/3; zie hetzelf 3/3 nog één keer aan. Als het handmatig tellen weer zo ingrijpend wordt pas ik ook zéker.
  Aan de andere kant, maat van mij zit hier ook in Stadshagen en die waren iets van 22.00 uur thuis (ook veel te laat natuurlijk…vanaf 6.45 namelijk, mensen), maar goed toen jij afsloot verbaast het mij dat er nog mensen op het Stadskantoor waren 😮


  Maak melding

 7. @Dick Het draadje van Koko?? Ik probeer zoveel mogelijk mee te lezen, maar ik lees niet alles 100%. Donderdagavond was ik verhinderd. Heb geen laptop of pc die avond gezien. Laat staan dat ik op internet ben geweest.


  Maak melding

 8. Patrick…gewoon eigen ervaring, eigen indruk en ook nadat je waarschijnlijk het hele draadje hebt doorgespit….is er ooit wat verkeerd gegaan met een stemcomputer anywhere? Weet dat de waterschappen helaas niet op tijd en niet goed internetstemmen online konden krijgen, anders is dat misschien de oplossing? Handmatig tellen kan echt zo niet weer, heb je wel eens om je heen gevraagd?

  Bedoel, als je een systeem afzeikt (terecht of onterecht) verwacht ik wel een redelijk alternatief?


  Maak melding

 9. Het is toch belachelijk dat we in deze tijd weer met een Rood potlood moeten stemmen,is oneerlijk tegenover Groenlinks,zal de Pvda wel weer goed uitkomen,de VVD had liever een Oranje gehad.Ach op TV zien we ook Het schaap met de viijf poten weer terug.””Terug in de tijd”” Gepresenteerd door Dick elke zondagmorgen bij de ZOO,lijkt me wel wat


  Maak melding

 10. Whoa dit zijn nou eens voorstellen Wichert waar ik mij kan vinden.;).

  Kan dat niet meteen in de besluitvorming mee genomen worden?Het financiele plaatje moet geen obstakel zijn ,Dick is de moeilijkste niet.;):D


  Maak melding

 11. Het probleem met de stemcomputers is dat ze van buiten af te manipuleren zijn. Kwaadwillenden kunnen dus de stemmen beïnvloeden zonder dat het direct in de gaten valt. In sommige landen wordt dat als een voordeel gezien, maar volgens mij is Nederland nog een echte democratie en streven we er naar eerlijke verkiezingen te houden. Je kunt dus niet werken met stemcomputers die niet volledig veilig zijn.


  Maak melding

 12. @ PP; Dat is het argument idd: mogelijkheid tot manipulatie. Theoretisch. Begrijp zelfs nog wel dat Guusje ze allemaal terug moest halen, van de rechter volgens mij…Maar zo jammer dat “zou eventueel kunnen” geen redelijk alternatief oplevert. Wederom: janken, klagen en procederen…….maar niet met een redelijk alternatief komen.


  Maak melding

 13. Welke verkiezingen Z&Z gemeenteraad? Weet ik niet, misschien weet John of PP het?

  Stemmen tellen per computer: zou idd wel eens een kleine afwijking in kunnen zitten. Maar ik heb in al die jaren nog nooit meegemaakt dat we met elkaar die afwijking snel vonden….

  Handmatig tellen: er kan onnoemelijk veel verkeerd gaan. Iets kleins: volgens mij moet je rondje (toch?) voor 50% minimaal rood zijn gekleurd…. Als je er bijv. een vakje van maakt, er meer naast zit, ander kleur of weet ik veel welke andere afwijking: telt de stem niet. Daar hebben we er een paar van gehad. De grote lompe formulieren kunnen in elkaar gaan zitten. 1 groot lomp formulier kan natuurlijk per ongeluk op de verkeerde stapel komen (mensenwerk en héél veel stapels/partijen)….Er kan heel veel verkeerd gaan. Het duurt héél veel langer. En nu krijgen we hulp……hoe betrouwbaar zijn die, hoe betrouwbaar zijn we zelf; neem aan dat iedereen betrouwbaar is NATUURLIJK maar met de computer kon je niet expres een formulier op de verkeerde stapel leggen. Echt het werkt absoluut niet goed.


  Maak melding

 14. Niet volledig veilige stemcomputers (wie heeft er ooit last van gehad) worden vervangen door een procedure die het in zich heeft dat er fouten worden gemaakt bij het tellen. Als ik dat tot me door laat dringen, geef ik toch echt de voorkeur aan de stemcomputer.  Maak melding

 15. Dick,
  De tijd die jij besteed aan weblog Zwolle is natuurlijk niet maatgevend voor anderen en zeker niet voor mij;).
  Zonder me te willen verantwoorden toch maar de opmerking dat ik de hele donderdagavond fractievergadering had.


  Maak melding

 16. @ John. Jij komt er tenminste op terug 😉 En natuurlijk heb je groot gelijk over

  Zonder me te willen verantwoorden

  . Miste de politici donderdagavond live, er was helaas geen enkele reactie op dat uitgeschreven gemis. Het was donderdag ook wel erg druk op het 555-draadje. Dacht: “Kom ik er maar even op terug”.


  Maak melding

 17. @John Fouten maken is 1 ding. Dat kan natuurlijk, maar met handmatig stemmen kun je nog hertellen. Als een stemcomputer gemanipuleerd is of het wordt vermoed, dan moet je overnieuw stemmen. Lijkt me toch lastiger, dan even hertellen.


  Maak melding

 18. Is trouwens minstens 2 dagen later (als er geen weekend en/of feestdagen tussenzitten) vermoed ik, het duurt nl tegenwoordig veel langer voor Bureau Verkiezingen de uitslagen verwerkt heeft en de manipulatie opmerkt.


  Maak melding

 19. @ John. Las het verkeerd. Je reageerde op 22:21. Maar ik las dat alle gekozen leden (voor definitieve vaststelling door het hoofdstembureau 5/3) naar het stadhuis moeten om een handtekening te zetten.

  :); gelukkig niet dus. Sorry voor de wanorde, maar het levert ook vaak wel mooi Babelonische spraakverwarringen op. Beetje zoals in Ronflonflon (als je dat kent).


  Maak melding

 20. Heb verkiezingen in Venezuela meegemaakt……..Na betaling werd door militairen ” stemadvies”” gegeven.

  Betaling bestaat uit gemiddeld dagloon ……..


  Maak melding

 21. @ Brug: Ernstig zeg!! Laat het ff op me inwerken. >:( Maar zie niet zo 1,2,3 de relatie met het topic overigens. Wel interessant om er meer over te horen.


  Maak melding

 22. Ik zie wel enig verband met deze topic.

  Ging toch over evt fraude/manipulatie van de stemcomputers/handmatig stemmen met het potlood.

  Brug gaf aan dat in Venezuela de stemmen ook geronseld/gekocht werden/worden.

  Vroeger gebeurde dat ook wel in Nederland dat stemmen gekocht /geronseld werden bij de stemburo s.

  Mede daarom kreeg de LWL waarschijnlijk het verbod ook ,om de steunverklaringen te kopen.


  Maak melding

Reageer