Zwolle International: meer publiek, hoge waardering

Zwolle – Zwolle International kan terugzien op een uitzonderlijk geslaagde jaargang 2010. Grote aantallen toeschouwers zorgden regelmatig voor een bomvolle IJsselhal. Meer publiek dan in 2009 genoot 16 dagen lang van fantastische sport in alle hippische disciplines.

zwol_5.jpg

Het evenement in de sfeervolle Zwolse IJsselhallen heeft erkenning gekregen bij het grote publiek. Op zaterdagavond 9 januari, toen heel Nederland thuis bleef uit angst voor de sneeuwstorm, genoot toch de volle IJsselhallen met volle teugen van de Kür op muziekavond en de prachtige show rond Moorlands Totilas. Bij de finales van de GMB-competitie zat de hal helemaal vol en op dat moment was er al meer publiek geweest dan het jaar ervoor gedurende het hele evenement. Zwolle International kende vele hoogtepunten. Zoals de overwinningen van de beide Jeroen Dubbeldam-leerlingen Maximilian Weishaupt en Sjaak Sleiderink op zondagavond 3 januari. Megan Laseur had even daarvoor bij de pony’s haar grote talent al laten zien.

Weergaloze Totilas-show

Zaterdagavond 9 januari was de topavond voor de dressuurliefhebbers. Een weergaloze show van Edward Gal met Moorlands Totilas, deels in samenwerking met Rembrandt DDH en pony-amazone Maria van den Dungen, hield het publiek gekluisterd, maar ook de Kür op muziek-rubrieken boden een fascinerend kijkspel. Hans Peter Minderhoud versloeg zijn levenspartner Edward Gal zowel in de Lichte Tour als in de Grand Prix. Voor het eerst stond IPS Tango voor Sisther de Jeu, terwijl Hans Peter in de Lichte Tour zijn toptalent Freebird Ucelli T naar een geweldige overwinning stuurde ten koste van de KWPN-hengst United.

‘Klompenavond’

Traditioneel wordt er op de Mooiste Tuigpaardavond – in de volksmond ook wel ‘Klompenavond’ genoemd – gestreden om de Zilveren Klomp. Na een voorselectie namen aan het einde van vrijdagavond 15 januari de goedgekeurde tuigpaardhengst Sander (v.Fabricius) van de familie Schilder, de goedgekeurde Hackney-hengst Nikkie uit Laren en de goedgekeurde Friese hengst Maurits het tegen elkaar op. Het publiek was heel duidelijk in zijn voorkeur en koos massaal voor Sander, die zich dan ook geweldig liet zien.  

Grote Prijs

Twee dagen later zorgde het hoofdnummer van Zwolle International, de Grote Prijs, voor geweldig veel spanning. Laatste starter in de barrage was Dominique Greeve, die op donderdagavond al de beste was in de Zware Tour met Broere Palermo. Opnieuw liet de stalamazone van Stoeterij Broere de balken, die door de haast soms wat rammelden, in de lepels en was zij sneller dan Douglas Lindelöw. De Zweed had lange tijd het veld aangevoerd, maar moest toch met de tweede plaats genoegen nemen. 

GMB-finales

Een groot succes waren ook de finales van de GMB-competitie. Deze klassieke springcompetitie van jonge paarden, die het tegen leeftijdsgenoten opnemen, leeft enorm onder deelnemers en publiek, zo bleek wel bij de finales die in de volle en gezellige IJsselhallen plaatsvonden. Zalsa HS, vorig jaar nog tweede, was bij de vijfjarigen onder Frank Schuttert de beste. Ook bij de vierjarigen won een bekende naam. Artiflex R werd door de juryleden Johan Heins en Wim Schröder gedecideerd bovenaan geplaatst. De ruin van Stal Roelofs was vorig jaar zomer onder Stefan Adamowicz ook al één van de beste vierjarigen in de VION Cup.Bij de zesjarigen was Watch Me Society een klasse apart. De Cantos-nakomeling won de GMB-finale, maar was onder Anne van Vulpen ook de beste in twee internationale rubrieken voor jonge paarden. 

Enquête

De organisatie van Zwolle International maakte van de overweldigende publieksopkomst gebruik door een enquête te houden onder de bezoekers. Het evenement kreeg een zeer hoog waarderingscijfer, een mooie stimulans om volgend jaar op de ingeslagen weg voort te gaan.

Artikel delen:

Reageer