Zorgen over Q-koorts op kinderboerderijen in Zwollle

Zwolle- Kinderboerderijen zijn voor veel ouders met kinderen een leuk en leerzaam uitstapje. Veel kinderboerderijen in Zwolle houden ook geiten. De PvdA wil daarom van het College weten wat het gevaar is op Q-koortbesmetting op kinderboerderijen en wat daaraan wordt gedaan.

Vorige week heeft minister Klink in antwoord op kamervragen over Q-koort bij geiten op kinderboerderijen gesuggereerd dat kinderboerderijen die mogelijk besmet zijn dit met waarschuwingsborden moeten aangeven. Dat lijkt de PvdA geen goede maatregel. De PvdA in Zwolle wil zoveel mogelijk voorkomen dat kinderboerderijen niet meer bezocht kunnen worden door gevaar voor Q-koortsbesmetting en vraagt het college daarom zo snel mogelijk met een goede, veilige en diervriendelijke oplossing te komen. Een oplossing zou kunnen zijn het tijdelijk huisvesten van de dieren op een andere, niet voor publiek toegankelijke plek.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Zie voor het antwoord:http://infectieziekten.rivmvoorlichtingscentrum.nl/site_files/classes/oefening/includes/popupimg.inc.php?foto=4b56e6365a203.jpg
    Ik neem aan (weet dit niet!) dat de dieren op de kinderboerderijen in Zwolle geënt zijn (zo niet… wordt het misschien tijd). De kans wordt dan heel klein dat de dieren de q-koorts bacterie bij zich dragen. Heel klein… maar niet nul, daarom is het verstandig dat, met name tijdens het aflammerseizoen met name zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand bij de geiten en schapen wegblijven. Een dier wat zijn jong verwerpt (abortus) kan als het besmet is met de Q-koorts ook spontane abortus veroorzaken bij zwangere vrouwen. Ondanks dat de kansen hierop bij geënte dieren heel klein zijn is het zaak geen risico te nemen. Daarnaast blijft het advies om na een bezoek aan de kinderboerderij goed de handen te wassen.


    Maak melding

Reageer