Van Velzen en Kane naar Bevrijdingsfestival Zwolle

Zwolle – Ieder jaar wordt er vanuit Het Nationaal Comité een jaarthema gekozen die te maken heeft met het overkoepelend thema Vrijheid maak je met elkaar. Dit jaar is wederom een jaarthema gekozen, waar alle bevrijdingsfestivals in het land iets mee zullen doen. Ook het Bevrijdingsfestival Overijssel laat deze thematiek in haar programmering duidelijk naar voren komen.

hve-20090704-5757.jpg
Zwollenaar Typhoon op het Bevrijdingsfestival!

De meeste artiesten die naar het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle zullen komen zijn zaterdag bekend gemaakt. Het Zwolse orkest De Vuurvogel verzorgt een openingsconcert. Op het Hoofdpodium treden op Van Velzen, Lisa Lois, Coolpolitics, Mala Vita, De Staat, Typhoon & New Cool Collective, Kane en Junkie XL sluit het feest in Zwolle af. Op het Free2Dance podium komen Housedieren, Erick E, Bingo Players, Tommygoff, Jochen Miller en Rank1. Een aantal artiesten van podium Kink FM zijn ook bekend gemaakt: ReVamp/Floor Jansen, George Kooymans & Frank Carillo, Daily Bread, Tim Knol & Band, Go back to the Zoo en Bettie Serveert.

Coolpolitics wordt nu ook op het festival uitgevoerd zoals eerder al te zien op Lowlands en voor MTV. Bekende, aansprekende figuren debatteren over onderwerpen die te maken hebben met 5 mei en vrijheid wereldwijd op het hoofdpodium.

De Ultieme Toegift

Elke band speelt gewoon de set die hij wil spelen, alleen stopt de band iets eerder met de show. Duurt een show bijvoorbeeld 60 minuten dan stopt de band na 55 minuten en gaat af. De presentator van het podium vraagt, uiteraard ondersteund door aanmoediging van het publiek, de band terug te komen en nog een nummer te spelen: de ultieme toegift. Voordat de band dit nummer ten gehore brengt vraagt de presentator kort welk nummer de band heeft gekozen en waarom dit nummer nou juist voor de band het gevoel van vrijheid goed vertolkt. Die toegift is de bandbijdrage aan de actie “5 minuten voor 5 mei”. (figuurlijk gesproken, want de song mag ook korter duren; het gaat om het symbool) De ultieme song die voor de bandleden het gevoel/betekenis uitdraagt van 5 mei. Dat kan een cover zijn van een evergreen/protestsong/lovesong, maar natuurlijk ook gewoon een eigen nummer waarvan zij vinden dat die het best past bij de sfeer, omstandigheden en 5 mei.

Het Abbott Theater bevindt zich op het familieplein van het Bevrijdingsfestival, de doorgang tussen de binnenstad en het hoofdveld in Park de Wezenlanden. Overdag zal de programmering vooral gericht zijn op kinderen en hun ouders. ‘S avonds zal de programmering zich kenmerken door kwalitatief goede muziek uit verschillende genres zoals jazz, blues, wereldmuziek, folk, chansons en singer-songwriter, gericht op de wat oudere muziekliefhebber. Het is de bedoeling dat het Abbott Theater een podium is waar mensen in een goede wat meer rustige ambiance naar muziek kunnen luisteren. Tussen de optredens door kan het publiek op het gezellig ingerichte Abbott Terras genieten van een wereld-DJ, om vervolgens weer te worden verast door een van de bijzondere optredens van het Abbott Theater. Afsluitende act: Caro Emerald.

Hieronder staat de tekst die Het Nationaal Comité over het thema heeft opgesteld:

Dit lustrumjaar vieren we dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd en herdenken we de opofferingen die daarvoor tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht. Een mooi moment om ons af te vragen hoe de vlag van de vrijheid erbij hangt. Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd dichterbij te brengen?

Niet alleen wereldwijd, waar naast veel vrijheid ook veel oorlog en onderdrukking bestaat, maar ook in eigen land. Daar is vrijheid toch vaak minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Velen immers voelen zich onzeker. Zij hebben het gevoel dat ze niet of nauwelijks greep hebben op de wereld om hen heen. Niet op de bureaucratie die ze als verstikkend ervaren, niet op de politiek waar ze vaak weinig vertrouwen in hebben en al helemaal niet op de grillen van de economie en het bedrijfsleven. Alle reden dus om onze vrijheid nog eens grondig te doordenken. Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd en in eigen land daadwerkelijk dichterbij te brengen? Om daarover een discussie op gang te brengen, kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor het jaarthema 2010 een andere vorm dan voorgaande jaren. In plaats van zelf op zoek te gaan naar antwoorden, vraagt het Nationaal Comité mensen om hun voorwaarden voor vrijheid te formuleren. Voorwaarden voor vrijheid waar iedereen op deze wereld recht op heeft. De uitdaging is hierbij niet te zoeken naar individuele vrijheden, maar naar universele randvoorwaarden waarbinnen mensen wereldwijd hun eigen vrijheid kunnen vormgeven. Door dit jaar uitsluitend op zoek te gaan naar de voorwaarden voor vrijheid willen we een basis leggen voor het thema vrijheid wereldwijd van de komende vijf jaar.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Dit zijn nog niet alle artiesten toch? 🙂 (Hoopt nog steeds dat de boekers van het Bevrijdingsfestival Overijssel vorige week vrijdag een bezoekje hebben gebracht aan Marit Larsen bij hun speurtocht op Eurosonic…)


  Maak melding

 2. @ Stefan; Wat was het spektaculairst aan Marit? Waarom beveel je haar juist aan?

  Goed rijtje artiesten voor 5/5’10 (voor wat ik er van ken).

  Strak plan

  Op zoek gaan naar de voorwaarden voor vrijheid  Maak melding

 3. Van Velsen,super.
  Ik was gisteravond in Ahoy bij Vrienden van Amstel en van Velsen was super goed!
  Kane in duet met Lisa was ook geweldig.


  Maak melding

 4. Prachtig lijstje, maar AUB nogmaals aandacht voor mijn posting van gisteren:
  (sory voor de herhaling, maar ze zijn zo allemachtig goed)

  Vrijdagavond stond Hedon op de kop en ben ik getuige geweest van een spetterend optreden van DeWolff.

  Het klonk alsof er Kytemanachtige aantallen muzikanten op de planken stonden, echter het waren er maar drie. Ik was nog niet geboren in de zestiger jaren, maar dankzij het energieke optreden van Pablo, Luka en Robin heb ik kunnen ervaren hoe de concerten destijds moeten zijn geweest.

  Een psychedelisch Hammond-orgel, een vette sixties gitaar en indrukwekkend drumwerk hebben mij overtuigd. Reïncarnatie bestaat, Jim Morrisson himself stond gisteravond in Hedon !!!! Als Hedon binnen een aantal jaren verbouwd wordt zullen er fragmenten van de klanken die gisteravond door deze zaal schalden spontaan weer tot leven geroepen worden. De sound van DeWolff is namelijk doorgedrongen tot nerven van al het houtwerk dat zich in de zaal bevindt. De moleculen van de staalbalken en het beton in Hedon zijn sinds gisteravond
  overgoten met een coating van Wolffachtige muziek.

  Na afloop heb ik een woordje met de muzikanten gewisseld. Ik heb ze gevraagd of ze ook gaan spelen op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Hun manager vertelde mij dat er inmiddels contacten zijn.

  Mochten de organisatoren van dit festival dit lezen: Plaats deze jongens op het hoofdpodium, ze verdienen het. Ze zijn absoluut de allerbeste band die ons land Nederland de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Hier staat geen maat op !


  Maak melding

 5. Heb vrijdag als laatste actie op het werk nog gemaild of we niet met de PV naar AMSTEL-LIVE konden….al was het omdat het vorige keer (jaren geleden) helemaaal geweldig was:D:D:D

  Niet op de tribunes, gewoon op de “werk”vloer….vrees het ergste>:(

  Maar vertel Yvonne….Wie deed wie?

  ==============

  Graag on-topic a.u.b.


  Maak melding

 6. Leuk! Kane! Ik wil ze wel een keer live zien. Velen hebben er een hekel aan, maar ik vind het toch wel indrukwekkend wat ze neergezet hebben!

  Ja mensen! Nog een dikke 3 maanden en dan liggen we weer lekker in het zonnetje van onze vrijheid en de muziek te genieten! 😀


  Maak melding

 7. Weer even de vrienden uit amsterdam oppiepen, het begint een jaarlijkse traditie te worden dat ik vrienden uit Amsterdam en andere delen van het land naar Zwolle haal :D…


  Maak melding

 8. Afgezien van de bands, op het Free2Dance podium ook grote namen zie ik! “Erik E”, “Jochem Miller”, “Rank1” , zeker niet de kleinsten!


  Maak melding

Reageer