GL/DG wil debat over nieuwe aanpak bijstandsfraude

Zwolle – GroenLinks-De Groenen wil een debat over het nieuwe Actieplan handhaving sociale zekerheid. De fractie vindt dat met onderdelen van het plan teveel kan worden ingebroken in de persoonlijke levenssfeer van cliënten en dat via het werken met risicoprofielen stigmatisering op de loer ligt.

GL/DG: De gemeente Zwolle is blijkens het Actieplan voornemens een nog in te voeren wet te gaan gebruiken die de bewijslast omdraait: wat eufemistisch de ‘uitnodiging aantonen leefsituatie’ wordt genoemd, eist dat mensen aantonen dat zij recht op een uitkering hebben, ook als er geen concrete aanwijzing van fraude bestaat. GroenLinks-De Groenen vindt dat de gemeente moet uitgaan van onschuld tot het tegendeel is aangetoond. "Gekoppeld aan het voornemen gebruik te maken van risicoprofielen is oncontroleerbaar wantrouwen en willekeur mogelijk binnen de regelgeving. En kan het recht op privacy te eenvoudig worden geschonden."

Op dit moment mogen cliënten van Sociale Zaken de toegang tot de eigen woning weigeren aan opsporingsbeambten die alleen vanwege een vermoeden toegang willen. Dat moet in de ogen van de fractie van GroenLinks-De Groenen zo blijven. Zo’n weigering mag net als in de huidige regelgeving niet leiden tot korting op een uitkering.

Frauderen moet wat GroenLinks-De Groenen betreft aangetoond zijn, pas dan mag een sanctie opgelegd worden. Dat het Rijk de ruimte geeft voor de omkering van de bewijslast, betekent niet dat Zwolle dit daadwerkelijk moet gaan doen. 

Maandagavond  wordt duidelijk of de gemeenteraad het voorstel steunt om een debat hierover aan te gaan.

Patrick Rijke en Michiel van Harten

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Juist omdat de persoonlijke levenssfeer teveel afgeschermt wordt is het een stuk makkelijker om te frauderen. openbreken die handel en leg alles maar op het buro van het sociale bijstands apparaat. het is toch te gek dat men kan blijven frauderen totdat dit kan worden aangetoond! Daarna volgt een flutsanctie volgens de hollandse wet, een paar tientjes boete; het inleveren van een flatscreentje en de fraudeur kan alsnog voor de tweede keer op vakantie naar gran canaria.


  Maak melding

 2. @ verdieping: Wat voor uitkering is dat, dat je op vakantie kan naar Gran Canaria. En dat nog wel twee keer?

  Ik ben voorstander van het rechtsprincipe dat iedereen onschuldig is tenzij het tegendeel is bewezen. Ook ben ik er voorstander van dat fraude aangepakt wordt. Ook smaad, laster en stemmingmakerij.


  Maak melding

 3. Wie goed doet……..
  Een overheid die de burger bestempelt als onbetrouwbaar tenzij het tegendeel is bewezen, moet niet raar opkijken als de burger vervolgens het vertrouwen in de overheid verliest.


  Maak melding

 4. Fraudebestrijding lijkt mij hoofdzaak en doel. Tuurlijk heeft iedereen recht op privacy. Dit middel, is volgens mij niet al te ernstig ingrijpend op de pricavy. Hoe en waar dan? Zijn er praktijkvoorbeelden, zonder (natuurlijk ;)) privacy te schenden?

  Het doel heiligt de middelen. Hoe makkelijk kan iemand die fout wil zich anders verschuilen achter de middelen?


  Maak melding

 5. Het doel heiligt helemaal de middelen niet.
  Criminelen wonen ook ergens. Als je die redenering volgt mag je ook tot elk huis toegang eisen op zoek naar de crimineel.


  Maak melding

 6. @ Rinus: Natuurlijk zijn daar regels voor. Hoe zou jij het doel (bijstands-fraudebestrijding) willen nastreven of hoeft dat niet van jou?
  Bijstand is natuurlijk wel gemeenschapsgeld. Bijstand is (zwaar terecht) bedoeld voor mensen die het nodig hebben.


  Maak melding

 7. Tuurlijk. Sorry, ik was een beetje te kort door de bocht. Maar je mag iemand nooit bij voorbaat tot verdachte bestempelen. Een mooi principe waar ik vind dat je heel zuinig op moet zijn.


  Maak melding

 8. Geef ze 2 jaar bijstand en laat ze daarna zoiets banaals gaan doen als werken…mits dat niet teveel gevraagd is.
  Al dat geclaim van ‘recht hierop’ en ‘recht daarop’…doe er dan iets voor, zou ik zo zeggen, net als normale mensen.


  Maak melding

 9. Eens Bernard. Denk jij trouwens, dat dat vaak voorkomt? Valse beschuldigingen? Heb geen idee hoor…

  @QM; Gezellig!! Goed plan ook: Straf..eerst 2 jr bistand dan wennen aan de maatschappij door te “werken” :D:D:D

  Maar heb jij je aanRECHT al schoon?


  Maak melding

Reageer