Provincie wil jongeren betrekken bij de democratie

Zwolle – Statenlid Daphne Dertien zal a.s. dinsdag 26 januari op het Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle een gastcollege geven. Het gastcollege gaat over de democratie en de rol van de provincie daarin. Er zal volop ruimte zijn voor vragen en discussie.

De provincie Overijssel gaat met het project ‘Jong Overijssel doet mee!’ de komende twee jaar extra aandacht besteden aan jongeren tussen de 15 en 18 jaar met de bedoeling om hen méér te betrekken bij de democratie. Slechts één op de vier jongeren weet dat hij/zij op z’n achttiende mag stemmen voor de provinciale bestuurslaag. Ook weten jongeren nauwelijks wat de provincie doet. ‘Jong Overijssel doet mee!’ moet hier verandering in brengen. Onderzoek van de Jongerenraad Overijssel toont aan dat jongeren zich best willen verdiepen in de democratie, zolang de leerstof maar onder schooltijd wordt aangeboden.

Twaalf Overijsselse scholen voor voortgezet onderwijs, waaronder twee ROC’s, hebben vorig jaar meegedaan aan een pilotproject. Dit was een succes en daarom wordt het project voortgezet. Binnen het project ‘Jong Overijssel doet mee!’ kunnen Lleerlingen kunnen een gastcollege krijgen van een statenlid. Ook is het mogelijk om een Statenspel te spelen in het Provinciehuis, waarbij de leerlingen in de huid kruipen van een statenlid. Tenslotte kunnen leerlingen met een lespakket aan de slag waarbij ze op basis van probleemscenario’s meedenken over oplossingen voor het Overijssel van de toekomst.

Artikel delen:

Reageer