Leerlingen van Greijdanus Zwolle bezoeken Auschwitz

Zwolle – Van 26 januari tot en met 2 februari bezoeken Greijdanusleerlingen Polen voor een educatieproject over diversiteit. In Polen brengen ze onder andere een bezoek aan het voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau en krijgen ze diverse trainingen.  

De trip naar Polen is geen gewoon kamp of uitwisseling maar onderdeel van een educatieproject over diversiteit met als thema ‘Dichtbij verleden én heden’. De Interculturele Alliantie, een stichting waarin diverse organisaties met verschillende culturele achtergronden participeren, heeft het project ontwikkeld en het is gefinancierd door het ministerie van VWS. Doelstelling is het bevorderen van een veilig schoolklimaat waarin geen ruimte is voor discriminatie en uitsluiting van welke aard dan ook.


Discriminatie toen en nu

In Polen krijgen de 23 leerlingen van het Greijdanus een bewustwordingstraining. Elke dag doen ze oefeningen waarbij ze zich bewust worden van hun eigen identiteit, culturele verschillen en vooroordelen. Auschwitz is een extreem voorbeeld van discriminatie en toont de leerlingen waartoe een idee van een enkeling uiteindelijk toe kan leiden wanneer omstanders zwijgen. Ze worden rondgeleid door mevrouw Hirschfeld. Zij vertelt daar haar familiegeschiedenis en hoe die gerelateerd is aan de Holocaust. 

Bij terugkomst in Nederland gaan de leerlingen die de training in Polen hebben gekregen de trainingen zelf geven aan hun medeleerlingen. Het project wordt uiteindelijk afgesloten met een groot symposium in april, georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat in het teken zal staan van 65 jaar bevrijding. Samen met twee andere scholen die ook deelgenomen hebben aan het project zullen de leerlingen invulling geven aan het programma. Een van de activiteiten waaraan ze een bijdrage leveren is het verzorgen van workshops in een speciale trein die door het land zal rijden.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Ja dat is erg indrukwekkend. Ben er ooit met het CCC ook geweest, deed toen Havo. Daarom alleen al stem ik geen Geert. Dat nooit meer.


  Maak melding

 2. Duidelijke reactie Evert. Zou er ook wel eens willen kijken. Ben eerst van plan toch écht binnen afzienbare tijd in Westerbork te gaan kijken. Wel een beetje beschamend, dat ik er zo vaak in de buurt ben geweest (Beilen) en nog niet de moeite heb genomen er te gaan kijken.


  Maak melding

 3. Dit zijn projecten wat bij jongeren meer indruk maakt als welk boek of les.

  Onze zoon is ook van school naar Westerbork geweest en het heeft heel veel indruk op hem gemaakt.


  Maak melding

Reageer