Raadslid Dogger pleit voor dierenpolitie in Zwolle

Zwolle – Wethouder Eerdmans van de gemeente Capelle aan den IJssel is met een proef is gestart betreffende het opzetten van een gemeentelijke dierenpolitie. Er is begonnen door de start met twee opsporingsambtenaren. Swollwacht raadslid William Dogger vraagt wethouder Kastelein, in navolging op dit initiatief, of zij zich ook enthousiast kan maken om te onderzoeken of Zwolle zich bij deze proef kan aansluiten.

Dogger: "De voltallige gemeenteraad en College van Zwolle hebben in gezamenlijkheid, enige tijd geleden, de notitie dierenwelzijn opgezet en vastgesteld. Een gezamenlijke initiatief waar ik als raadslid nog steeds met trots op terug kan kijken. Het initiatief dierenpolitie zou binnen het dierenwelzijn in Zwolle niet misstaan. Ook binnen onze gemeentegrenzen komt helaas nog dierenleed voor. Om dit dierenleed nog verder uit te bannen zou een dierenpolitie een toegevoegde waarde kunnen zijn." Het raadslid vraagt wethouder Kastelein, indien zij achter dit idee kan staan, het initiatief binnen de gemeenteraad en College van Zwolle verder uit te werken en vorm te geven.

Artikel delen:
Reacties 75
 1. Super!! dieren zijn weerloos dus ik zou zeggen hou er strak zicht op zodat de dierenmishandelaars sneller en strakker kunnen worden aangepakt!!!


  Maak melding

 2. Er is al niet eens genoeg geld om normaal toezicht te houden op hondenstront en loslopende honden die ineens de weg overstuiven.
  Er is al niet eens genoeg geld om normaal toe te zien op verkeerssituaties rondom basisscholen waarbij de veiligheid van Zwolse kinderen in het geding is.

  En dan moet er geld beschikbaar komen voor zoiets?


  Maak melding

 3. Als ze het al hebben.

  Persoonlijk ben ik tegen onnodig dierenleed, laat ik dat voorop stellen maar ik denk dat de prioriteiten bij Dogger toch wat scheef liggen.
  Zo heel idioot vind ik z’n punt/plan niet maar níet nu.


  Maak melding

 4. Net overigens bij De Heer Ontwaakt:

  In Engeland zijn 2 zwanenparen, kinderloos, gescheiden. Het mannetje en vrouwtje kwamen beiden met een partner terug in dezelfde vijver. Ze tolereerden elkaar. Dit was de 1e keer dat dat met dit ras zwanen gebeurd!

  Gelijk werd er natuurlijk de gelijkenis met de mens getrokken: nu ook scheiden in harmonie? Of zou er meer tolerantie in het dierenrijk sluipen?
  Heerlijke (te) grote conclusies lijkt me. Maar hoop voor ze dat ze nog lang en gelukkig zwanenleven hebben op het geïmproviseerde zwanenmeertje.

  On topic….Gaat dit af van het streven “meer blauw op straat”?  Maak melding

 5. @Natascha, heel simpel… amerika is qua oppervlakte wat groter dan nederland, dus daar heeft het zin.
  De gezagsverhoudingen politie/ burger dáár is ook heel anders…

  Maargoed, het staat altijd heel stoer halfgaar een idee uit de VS over te nemen en er de sier mee te maken…alleen de praktijk valt dan wat tegen…

  En hoe zie je het voor je, dierenpolitie zwolle vs dierenpolitie amsterdam??? Na ja.


  Maak melding

 6. Er zijn gewoon wetten omtrent het behandelen van dieren, de politie is er om die wetten te handhaven, dierenpolitie lijkt me dan ook volstrekt onnodig. Wellicht kan er inderdaad nog veel verbeterd worden aan de wetgeving en handhaving op dit gebied, maar dan nog is het zaak om daar te beginnen want zolang de wetgeving niet goed geregeld is kan een dierenagent ook niks uithalen.


  Maak melding

 7. Heel goed idee, dan hebben ze ook gelijk de mogelijkheid om de eigenaren aan te pakken die wel honden aanschaffen maar er helemaal niet mee om kunnen gaan (is dus dierenmishandeling) of wanneer de hond het grootste deel van de dag alleen thuis zit omdat iedereen werkt maar men toch een hond wil hebben.


  Maak melding

 8. @ Bericht door drama123, op 26 januari 2010 om 10:16 :D:D:D
  Zou verdieping zijn neppauwenpak al van zolder hebben gehaald? Zouden ze er dit jaar eindelijk achterkomen dat hij nooit prins is geweest? Hoop het niet voor hem, vind het wel een gave stunt.

  Ontopic: stop met mensengedrag op dieren te ventileren, gun hen tenminste de VRIJHEID om dier te mogen zijn.


  Maak melding

 9. Goed gesproken Dick,

  geef dieren de vrijheid om dier te mogen zijn!!

  Ik ben voor de dieren politie! aanpakken dat volk wat niet met dieren om kan gaan! en ik zou denken, daar zijn een boel mensen van, die niet met dieren om kunnen gaan. AANPAKKEN!!!!!


  Maak melding

 10. Ik ben bang dat het inzetten van dierenpolitie ten kostte zal gaan van het reguliere “boete-uitdelende” blauw op straat. Dit heeft tot gevolg dat de korpschef zijn/haar bonus voor het behalen van de “boete-norm”. (Enige norm die men regelmatig behaald, behalen van de norm “oplossen aangiftes” wordt zelden behaald.)

  kortom, ik verwacht niet dat het er gaat komen.

  Ben overigens wel voorstander van dierenpolitie. En als we die inzetten, moet er ook rigoreus kunnen worden ingegrepen. Dus iemand die zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige dierenmishandeling dient niet langer op straat te lopen, maar tot de rechtszaak in een hok van 2×2 te verblijven.


  Maak melding

 11. Het is niet mijn gewoonte om mij te mengen in de reacties die gegeven worden op een artikel, maar ik maak nu toch graag een uitzondering.
  Ik erger mij bijzonder aan mensen als een Tim die een reactie op deze site geeft van “het zijn overigens maar dieren!” Mensen met een dergelijke onverschilligheid nodig ik van harte uit om eens te praten met vrijwilligers en professionals van bv. het dierenasiel Zwolle, waar ik overigens voorzitter van ben en het dus kan weten, hoeveel verwaarloosde dieren en mishandelde dieren er bij regelmaat binnen gebracht worden. Ik kan je vertellen dat je soms de tranen in de ogen schieten als je ziet wat sommige weerloze dieren wordt aangedaan! Als je daar eens echte notie van neemt, denk ik dat uitspraken als die van Tim “het zijn overigens maar dieren” wel gelaten worden. Dieren zijn afhankelijk van de goedheid dan wel kwaadheid van mensen en zijn daarin kwetsbaar. Gelukkig zijn er ontzettend veel mensen die goed zijn voor dieren en begrijp ik zelf heel goed dat je een dier vooral dier moet laten zijn, maar dat betekend niet dat dieren blootgesteld mogen worden dieren mishandeling. En ook weet ik dat er de komende jaren bezuinigd moet worden, maar dat betekend niet dat er geen ruimte meer kan- dan wel zal zijn voor waardevolle initiatieven. Het instellen van een dierenpolitie, dus opsporingsambtenaren, is een waardevolle aanvulling op dierenwelzijn. Overigens mogen deze opsporingsambtenaren, wat mij betreft, ook ingezet worden tegen overlast van mensen die hun honden overal laten kakken!
  Vriendelijke groet,
  William Dogger, gemeenteraadslid Swollwacht


  Maak melding

 12. @William Dogger Die opsporingsambtenaren gaan die ook wat doen tegen katten overlast? Hier lopen er soms 4 in de tuin en te schijten terwijl onze kleine graag in de tuin speelt.


  Maak melding

 13. Goed gesproken William! Ik ben zelf onlangs moeder geworden van een poes een lieverd waarvan de baas het wel goed vond, nou ik ook ik ben stapel gek met dit diertje!
  Hoewel het niet mijn bedoeling was een huisdier te nemen.


  Maak melding

 14. @ William Dogger, Fijn dat er eens iemand de moeite neemt om op te komen voor weerloze dieren.
  ”De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan.” Mahatma Ghandi  Maak melding

 15. zusenzo dar heb ik al genoeg aan gedaan. Hier achter zit er een met 14 katten en die moeten vrij lopen vlgns hem. Draadjes gespannen, hielp niets, kunstgras neergelegd poepen ze niet op. Maar toen ik hem zei dat ik de pijpen rond90cm in de tuin zou gaan ingraven stond er diezelfde avond politie omdat ik dat niet mocht doen. Maar vertel me hoe houd ik ze weg? Al op diverse forums gekeken en en hoop gegoogeld oplossing nog niet kunnen vinden.

  Laat hem die katten binnen houden, ben niet de enige hier in de buurt die er over klaagt zijn er nog 12


  Maak melding

 16. Hondenstront is ergernis nummer 1 in NL. Maar toen mijn maat Swollwacht belde om er wat aan te doen…..omdat sommige honden aan de Milligerplaya scheten op ons strand….kreeg ie oa van Swollwacht geen antwoord. Toen heeft hij de honden er zelf weg moeten jagen. En….inmiddels is het wel redelijk onder controle volgens mij. Maar het gaat niet om die honden….

  Om de baasjes natuurlijk!

  Katten is een ander verhaal, daarom vind ik katten ook aansprekender: niet te temmen/sturen. Ok, “niet” is wel heel extreem 😉


  Maak melding

 17. Katten binnenhouden is idd het enige….maar een kat is een kat…..Laat mensen verdorie geen huisdieren nemen als ze ze niet kunnen verzorgen/de baas kunnen!!!!


  Maak melding

 18. William Dogger…de dieren uit het asiel zitten nu met tranen in de ogen, da’s een ding wat zeker is.
  Hadden ze jou niet kunnen zeggen dat na marianne thieme het nu genoeg is, met al die half doorgedraaide dierenbeschermers die zich maar zitten te vervelen, van vadertje staat nu een uniform en geld eisen om ongevraagd en ondeskundig (want daar komt het in nederland toch altijd weer op neer) zich met huisdieren en hun eigenaren te bemoeien???

  Neem mij nou, je zult me- met je beperkte verstandelijke vermogens- wel een dierenbeul vinden omdat ik mijn knaagdieren netjes hun bak laat leegeten, ipv tig keer per dag bij te vullen.
  Maar de dieren steken mooi in hun vel, hun ogen glanzen en, in tegenstelling tot veel huisdieren zijn het geen attributen voor de kinderen of een schamel excuus voor zogenaamde dierenliefhebberij…die ophoud ‘zodra kinderen er niet meer naar omkeken’ (weetjewel)

  wil je marktplaats navlooien op misstanden, ga je gang maar val anderen niet lastig met halfmislukte ideeën die nergens toe leiden.


  Maak melding

 19. Bovendien, William Dogger, laat National Geograpic ook vaak genoeg zien hoe baasjes van dieren heropgevoed worden, de dieren HOEVEN niet altijd weg…mishandeling kan ook vaak geschieden uit onwetendheid.Maar zover is men niet in nederland, want het is o, zo flink om een oudere haar huisdier (dat is vaak alles wat ze hebben) af te nemen.Schaamteloos, dan ben je dus a sociaal voor mens en dier.


  Maak melding

 20. Dag Dick, dat kan je maat dan wel zeggen, maar zoals wij er altijd zijn voor dierenwelzijn sluiten wij onze ogen ook niet voor poep overlast. En laat ik jou dit ook zeggen; dat je mag absoluut van alles vinden van Swollwacht, maar iedereen die Swollwacht benaderd met een vraag of verzoek, geven wij altijd een persoonlijke reactie terug. Dat de inhoud van een reactie niet altijd het gewenste antwoord is, kan zijn, maar antwoorden doen wij altijd en als het ons even lukt en wij ook achter de vraagstelling kunnen staan, ook nog met een werkelijke- en desnoods een krachtige daad (en niet alleen in verkiezingstijd!!!)


  Maak melding

 21. Dag Questen Master,
  Met mijn verstandelijk vermogen zit het wel goed. Jammer dat jij niet in staat bent om aan een schriftelijke discussie mee te doen zonder beledigende woorden te uiten. Erg jammer!


  Maak melding

 22. Dag Dick, ben zojuist aan het googlen geweest op keywords hondenpoep, swollwacht en zwolle en zie dat zij de enige partij zijn die hier afgelopen jaren wat aan hebben getracht te doen. Volgens mij had je dit ook kunnen weten door simpelweg iets verder te kijken dan je neus lang is.


  Maak melding

 23. Ook nog even de feiten op een rijtje.

  Pleidooi voor meer uitlaatplekken honden
  door Caspar van Oirschot. woensdag 08 oktober 2008 | 06:08

  Tekstgrootte
  ZWOLLE – Het gemeentelijke hondenbeleid functioneert niet.

  Er zijn te weinig hondenuitlaatplekken. Dat stelt de raadsfractie van Swollwacht. De partij heeft het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over veelvuldig wildpoepende viervoeters in de stad.

  Het is al jaren een van de voornaamste bronnen van ergernis bij burgers. Swollwacht stelt dat het college van B en W het probleem niet serieus neemt.

  In Zuid is het probleem volgens de lokale fractie tweeledig: er zijn niet genoeg plekken om honden uit te laten en de controle op hondenbezitters wier beest wildpoept laat te wensen over. De fractie pleit dan ook voor meer plekken om honden uit te laten. Ook vindt de partij dat de gemeente meer moet doen dan enkel extra controles in wijken aan te kondigen.

  In Indische Buurt is de overlast van hondenpoep ook flink toegenomen sinds het Aloë-terrein niet meer toegankelijk is vanwege de bouwwerkzaamheden.

  Het gemeentelijke team Milieuhandhaving controleert geregeld wijken op naleving van het hondenbeleid. Afgelopen weken zijn extra controles uitgevoerd in de wijken Aa-landen en Stadshagen.

  In Zwolle mogen honden -er zijn er zo’n 6000- alleen op de aangewezen losloopterreinen vrij rondlopen, elders geldt de aanlijnplicht.

  Met uitzondering van groenstroken, bosschages en losloopterreinen geldt voor een hondeneigenaar een opruimplicht voor poep. Kinderspeelplaatsen, voetgangerszones en winkelcentra zijn verboden gebied voor honden.

  Op overtredingen staan boetes van 50 tot 75 euro.


  Maak melding

 24. Bericht door Tim, op 26 januari 2010 om 07:02
  Indd. Het zijn overigens maar dieren, die hebben amper besef van ‘ik’-zijn.

  Dit soort uitspraken anno 2010 is wel heel triest. Zeker zitten slapen tijdens het uitdelen van menselijkheid en verstandelijk vermogen.


  Maak melding

 25. @ Herman, mijn ervaring op aangegeven plek is dus anders. Hij had eerst de politie geprobeerd. Toen heb ik verdorie zelf nog Swollwacht aanbevolen.

  Dat heeft dus nixxx met kijken en neus te maken.


  Maak melding

 26. @ William, 15:48
  Dus je gelooft mijn maat niet. Ok.
  Heb van hem begrepen dat hij nixxx weer heeft gehoord. Zal het eens navragen. Feit is dat er geen actie is ondernomen.


  Maak melding

 27. @dick, begrijp ik als de politie niet komt, dat dan Swollwacht moet opdraven om de hondenbezitters op te jagen? Volgens mij hebben ze politiek hun verantwoordelijkheid wel genomen, gezien alle berichtgeving op google over dit onderwerp. Of wil je dat Swollwacht zelfstandig de stront gaat opruimen :)))


  Maak melding

 28. @herman
  Verantwoordelijkheid genomen? Net als die ‘strakke’ actie van onlangs waarbij ze meenden dat dieren niet buiten mogen lopen met kou? Je weet wel, van die zielige dieren met wat sneeuw op hun vacht die heerlijk rustig buiten staan te graven in de sneeuw?


  Maak melding

 29. @William

  Ik heb je stuk gelezen William, en ik denk dat je bedoelingen absoluut goed zijn. Respect ook voor de mensen die zich inzetten voor het dierenwelzijn in het asiel.
  Je geeft zelf al aan dat het gaat om grote hoeveelheden verwaarloosde dieren die jullie voorbij zien komen. Daar zit nou net de kneep. Ik ben bang dat menselijk gedrag (zeker in grote aantallen) nauwelijks te corrigeren is met repressief beleid door inzet van 2 (!) BOA’s. Ik ben het in die zin wel met Questionmaster eens dat voorlichting en bijvoorbeeld het aanscherpen van verkoopbeleid wellicht meer zoden aan de dijk zet (het komt er wat onaardig uit, maar inhoudelijk heeft hij een punt). Overigens is dat lokaal misschien wat moeilijk te organiseren.
  Daarbij komt dat het Swollwacht-voorstel om beschutting voor paarden in de kou te verplichten, erg sympathiek lijkt maar niet echt getuigd van dierenkennis.
  Met andere woorden: In deze discussie zou het goed zijn de emotie wat los te laten en naar echte oplossingen (lees: preventie) te zoeken.
  Neemt niet weg dat het dierenasiel en zijn medewerkers goed werk doen!


  Maak melding

 30. @WFvN, dat heb ik denk ik gemist. Alleen vind ik het een goed teken dat hier aandacht voor is. Er worden m.i. teveel dieren die buitenstaan aan hun lot overgelaten. Zal strax wel even kijken, wat Swollwacht hiermee wou doen. Ach ja….zal wel aan mij liggen. Als je op mensen uitgekeken bent, ga je juist meer van dieren houden.


  Maak melding

 31. @ WFvn 17:00

  bij -12 op een open vlakte met redelijke wind en bevroren gras zonder beschutting???? ik met kennis van paarden weet dat dit niet gezond is! een paard mag bij – 5 buiten staan tenzij er beschutting is! waar zit je verstand?!?!?!?!


  Maak melding

 32. Laat de mensen die van zichzelf weten dat ze onzin uitkramen zoals bijv: ??het zijn overigens maar dieren?? aub opzouten!!!! echt nutteloze mensen die het op deze forum wel even vertellen… tsjonge jonge wat triest!!!!

  @ William Dogger,

  Goed dat je dit artikel verder onderbouwd, maar misschien wel zonde van je energie om op deze mensen in te gaan…


  Maak melding

 33. @herman:
  Inderdaad wel goed dat er aandacht voor is, daar niet van maar er zijn meer dingen die aandacht vragen. Persoonlijk vind ik het van groter belang om aandacht te besteden daar waar mensen (met name kinderen) in gevaar komen.

  Linkje naar het bericht wat je gemist hebt[/url]

  @jonas
  Vraag ook even aan andere paardenkenners in dat topic waar hun verstand zit. Hierboven staat het linkje. Leef je uit.


  Maak melding

 34. @WfvN

  Ik heb het over jou verstand! omdat ik meerdere reacties van jou heb gelezen die niet echt van bedenkelijk hoog niveau zijn…

  Maargoed… vraag het zelf aan andere paardekenners, paarden mogen in een open weiland buiten staan bij -5 tenzij er beschutting is.

  En dan te bedenken dat er paarden zijn die in een groot open weiland staan, zonder beschutting bij -12 en redelijke wind.. wees eerlijk en denk eens nuchter, dat is niet echt gezond…..


  Maak melding

 35. Zeg, dat je het over mijn verstand hebt, weet ik wel. Maar zoals ik al zei, de inhoud van mijn bericht is niet anders dan die van de dierenbescherming en vele andere sites. Ga daar dus ook maar leuk verkondigen dat ze geen verstand hebben.


  Maak melding

 36. samengevat:
  Jonas is tegen paarden in kou en vindt WFvN iemand zonder verstand.
  WFvN is voor paarden in de kou en vindt de dierenbescherming en eerdere forum-reageerders aan zijn zijde.

  Heel mooi, maar punt is of 2 ambtenaren dierenleed gaan voorkomen. Laten we om elk risico te vermijden de paarden even links liggen en bijvoorbeeld Katten nemen als onderwerp..;)


  Maak melding

 37. Of honden natuurlijk en vast nog meer dieren. Moet je eens kijken naar bijvoorbeeld Animal Planet waar ze beelden laten zien. Niet fraai.
  Is het dus nodig? Denk het wel (ik gaf al aan, ik vind het geen gek idee) maar ik denk dat er andere dingen belangrijker zijn op dit moment.


  Maak melding

 38. T maakt mij niet uit of er dierenpolitie komt, ik heb geen dieren maar ben wel bereid om daar belasting voor te betalen zodat eigenaren die er een potje van maken goed in de gaten worden gehouden…..

  Ook in Kaapstad hebben ze dierenpolitie. Ik vind het gewoon niet zo raar als de meesten hier.

  ========

  @N: je medeloggers hebben het er niet eenvoudiger op gemaakt.
  Wel een uur bezig om alles na te lezen en aan te passen.
  Sorry.

  Iedereen On-topic graag!


  Maak melding

 39. Goeie zaak!

  Dieren zijn afhankelijk van de mens. Alleen sommige mensen weten hier niet mee om te gaan, bewust of onbewust.
  (Sommige mensen zijn net BEESTEN.)
  En deze 2 BOA’s kunnen hier hopelijk wat aan doen!!!  Maak melding

 40. Zielige gevallen zijn er zeer zeker, maar daar bestaan al handhavers en vrijwilligers voor.
  Die kunnen wellicht zelf ook de normale politie bellen om samen te werken?

  Maar dat werkt niet:
  November 2009:
  Twee zieke konijnen gedumpt in de weide bij de Kievietsbloem (Zwolle Zuid). Waarschijnlijk Myxomatose (zeer besmettelijk voor de andere 10 konijnen).
  Ik heb de gemeente, de politie, de dierenambulance en de dierenbescherming meerdere malen gebeld.
  Na een week stond de dierenbescherming er pas.
  Een dag later heeft de beheerder alle 12 konijnen door een opkoper laten ruimen.

  De dierenbescherming wilde de kudde in beslag nemen, maar stond met lege handen.
  Gevolg: Verhaal in de doofpot…
  Met dank aan de Kievietsbloem .

  >:(>:(


  Maak melding

 41. @ Ellen, volgens mij zijn BOA’s al verantwoordelijk voor handhaving hondenschijtverbod. Misschien interessant om het takenpakket eens na te kijken. Zou je willen de ze meer moeten (mogen) doen? Heb 2 van mijn buren eens aangesproken op een schijtende hond voor ons huis. Sindsdien schijt de hond ergens anders en groeten ze net zo vriendelijk.


  Maak melding

 42. ik vind het een goed iedee,maar lees dat het steeds gaat over hondepoep,wat dachten jullie van katten ,die ook alles maar lozen ,ook ik heb een hond ,en je weet van begin af aan ,dat je verantwoordelijk bent voor z,n beestje ,als mijn hondje per ongelijk iets eerder zijn behoefte laat vallen ,ruim ik het op ,dat hoort iedereeen te doen ,,maar heb het ook over mensen die een leuke pup zien ,en aanschaffen ,,maar over een tijdje het diertje weer lozen ,,,arm beest,,,ben zelf ook in voor verplicht chippen .dierenpolitie vind ik een goed iedee,belasting voor je eigen dier betalen ,ook oke ,het gaat wel over het welzijn van onze huisdieren


  Maak melding

 43. http://www.stopdierenleed2010.hyves.nl willen een wet voor dieren Ook dieren hebben gevoel word nu lid van onze hyves STOP DIERENLEED NU. Bescherm de Dieren tegen de Beesten. wij gaan door waar andere dierenhyves Wij staan 100% achter de dierenpolitie
  succes we hopen dat het snel landelijk gaat worden
  dierenbeulen moeten veel harde aangepakt worden
  hiervoor moet een wet komen

  STOP DIERENLEED
  OOK DIEREN HEBBEN GEVOEL  Maak melding

 44. Bericht door Natascha, op 26 januari 2010 om 09:17
  Dierenpolitie bestaat in het buitenland al jaren ik heb me ook meerdere keren afgevraagd waarom het hier niet bestaat.

  Bericht door QuestionMaster, op 26 januari 2010 om 09:49
  @Natascha, heel simpel… amerika is qua oppervlakte wat groter dan nederland, dus daar heeft het zin.

  Alsof alleen Amerika het buitenland is… 🙁
  Het argument oppervlakte raakt ook kant noch wal… :'(

  William Dogger heeft hier een zeer sterk punt, want sinds de opheffing van de veld- en milieupolitie in 1993 is er in de handhaving van de Flora-, Fauna-, Visserij- en Boswet, en het toezicht op deze groene wetten, een leemte ontstaan.
  Dieren hebben hun rechten en wij mensen zijn mede- ( zo niet hoofd-)verantwoordelijk voor hun welzijn.


  Maak melding

Reageer