Statenlid doceert over ‘Jong Overijssel doet mee’

Zwolle – Statenlid Daphne Dertien gaf dinsdagmorgen op het Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle een gastcollege. Het gastcollege ging over de democratie en de rol van de provincie daarin. Er was volop ruimte voor vragen en discussie.

img_5192_copy.jpg

De provincie Overijssel gaat met het project ‘Jong Overijssel doet mee!’ de komende twee jaar extra aandacht besteden aan jongeren tussen de 15 en 18 jaar met de bedoeling om hen méér te betrekken bij de democratie. Slechts één op de vier jongeren weet dat hij/zij op z’n achttiende mag stemmen voor de provinciale bestuurslaag. Ook weten jongeren nauwelijks wat de provincie doet. ‘Jong Overijssel doet mee!’ moet hier verandering in brengen. Onderzoek van de Jongerenraad Overijssel toont aan dat jongeren zich best willen verdiepen in de democratie, zolang de leerstof maar onder schooltijd wordt aangeboden.

 img_5156_copy.jpg

img_5176_copy.jpg

img_5122_copy.jpg

Twaalf Overijsselse scholen voor voortgezet onderwijs, waaronder twee ROC’s, hebben vorig jaar meegedaan aan een pilotproject. Dit was een succes en daarom wordt het project voortgezet. Binnen het project ‘Jong Overijssel doet mee!’ kunnen Lleerlingen een gastcollege krijgen van een statenlid. Ook is het mogelijk om een Statenspel te spelen in het Provinciehuis, waarbij de leerlingen in de huid kruipen van een statenlid. Tenslotte kunnen leerlingen met een lespakket aan de slag waarbij ze op basis van probleemscenario’s meedenken over oplossingen voor het Overijssel van de toekomst.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Waarschijnlijk is de naam van de politieke partij van Daphne expres weggelaten? Zo gaat de aandacht meer naar het onderwerp wat vorige week (gemeente) ook al aan bod kwam: jeugd warm maken voor de politiek :D:D:D


  Maak melding

 2. Ik keek laatst online naar het statendebat over het vliegveld Twente. En de Commissaris van de Koningin gaf de hele tijd het woord aan “mevrouw Dertien”… – Het leek wel een parodie op Miljoenenjacht, met de koffertjes: “meneer achttien”… – Toen begreep ik ineens dat Dertien de achternaam van die dame is….


  Maak melding

 3. Daphne Dertien zit voor GroenLinks in Provinciale Staten. Met haar gebit valt het reuze mee (lekker belangrijk!), het is een wat ongelukkige foto. Frank dat kun je beter, dat weet ik zeker! ūüėČ


  Maak melding

 4. Daphne, “beslist geen 13 in een dozijn”. Afzeiken is altijd makkelijk, doe zelf maar eens wat voor de maatschappij.

  Maar dick dat doet ze toch ook? Zie de gastcollege’s 8)


  Maak melding

 5. Nou Nou Dick, dat is wel heel makkelijk. Hoezo afzeiken? Wat een taal. Trouwens: “Daphne, beslist geen 13 in een dozijn” wat een leuke woordspeling.


  Maak melding

 6. Dat is geen afzeiken. als je een publieks funktie uitoefend, moet je zorgen dat je er goed verzorgt bijloopt en dat geldt dan ook voor je gebit. ze moet er wat aan laten doen!


  Maak melding

 7. Verdieping; ik vind persoonlijk

  DéLinkse rakkers

  bezigen zonder dat je duidt wie je bedoelt….alleen dit meisje met de GL-stemmers in Overijssel, in heel Nederland, Alle mensen die Links stemmen en/of denken triest.

  Zeker als je geen enkel kenmerk van je HOK noemt 8)


  Maak melding

 8. Wauw, wat een heerlijke zinloze discussie heb ik teweeg gebracht met 1 domme opmerking over iemands gebit. Het was niets persoonlijks.  Maak melding

Reageer