Idee voor bruisend festival in Diezerpoort

Zwolle – ‘Eendagsfestival Dieze dat ben ik’ zo heet het idee voor de wijkbudgetten van Diezerpoortbewoner Sjoeke-Marije Wallendal. Zij kwam op het idee voor een wijkfestival voor en door bewoners omdat ze haar eigen buren pas na vijf jaar leerde kennen. Het bleken hartstikke leuke mensen en ze voelde zich meteen meer thuis, terwijl ze daarvoor al die tijd langs elkaar heen geleefd hadden.

Uit onderzoek van de gemeente bleek dat meer mensen in Diezerpoort zich sociaal niet verbonden voelen met de wijk. Voor veel mensen is Dieze een slaapwijk. Hun werk en sociale leven spelen zich ergens anders af. Diezerpoort is dan ook een vrij stille wijk, waar weinig levendige activiteiten worden georganiseerd. Wallendal vond het daarom hoog tijd voor een nieuw initiatief, gericht op ontmoeting tussen wijkbewoners, een beetje leven in de brouwerij en iets doen met je hobby/passie. Ze bedacht het idee voor een eendagsfestival voor en door wijkbewoners.

Bewoners gaan in groepjes aan de slag met hun hobby, passie en talent. Dat kan koken zijn, maar ook muziek maken, organiseren, toneelspelen, fotograferen, haar knippen, en nog veel meer. Van een professional op dat gebied krijgen ze workshops en werken ze aan spetterende presentaties. Zo ontmoet men mensen met gelijke interesses en leert men ook nog wat op dat gebied. De presentaties vinden plaats op de festivaldag. De hele dag bruist de wijk van de kunstzinnige en swingende shows. Bovendien zijn er allemaal ludieke ontmoetingsacties om het contact tussen wijkbewoners te bevorderen. Diezerpoort kent qua inwoners een grote diversiteit; jong, oud, starter, koper, tweeverdiener, gezinnen; alles woont er. Dat zal het resultaat op het festival verrijken.

Op dit moment is Wallendal druk campagne aan het voeren in de wijk. Ze moet zoveel mogelijk stemmen verzamelen om haar idee door te laten gaan. Alle wijkbewoners hebben een folder ‘wijkbudgetten’ ontvangen met informatie en een stemkaart. Ze kunnen deze nog tot 9 februari inleveren op centrale punten in de wijk. Op de site www.diezerpoortbenik.nl/wijkbudgetten/eendagsfestival-dieze-ben-ik is meer informatie vinden over dit idee. Vanaf volgende week is er op youtube ook een filmpje over festival Dieze dat ben ik te vinden.

Artikel delen:

Reageer