Kraakbeweging vertoont documentaire over antikraak

Zwolle – In Zwolle wordt al jaren veelvuldig het fenomeen anti-kraak toegepast ter voorkoming van het kraken van leegstaande gebouwen. Zowel particulieren, bedrijven als de gemeente laten hun panden beheren door anti-kraakbedrijven zoals Ad-Hoc, Camelot, AlVast etc. In november 2009 heeft wethouder Kenkhuis van de gemeente Zwolle zelfs een prijs in ontvangst genomen vanwege het voorbeeldige anti-kraak beleid in deze gemeente.

Voor veel bewoners van deze panden geldt dat zij op geen andere manier een passende en betaalbare woning konden vinden. Zodoende biedt anti-kraak voor hen uitkomst; je bent snel en goedkoop onder dak. Daarnaast vinden velen het leuk dat je vaak op een bijzondere plek woont met veel ruimte, bijvoorbeeld een kantoorgebouw, school, klooster of kerk. Aan anti-kraak zitten echter ook kwalijke kanten, zegt de kraakbeweging KSU Zwolle. In de documentaire LEEGSTAND ZONDER ZORGEN worden de negatieve aspecten van anti-kraak belicht. Aan het woord komen o.a. (oud)bewoners, de directeur van een anti-kraak bedrijf, kamerlid Van Der Burg en een inspecteur van een antikraak-bedrijf. Woensdagavond 3 februari wordt de documentaire in kraakpand Het Zwarte Water vertoond. Na afloop van de documentaire is er tijd voor discussie over de onderwerpen die in de documentaire aan de orde zijn gekomen.

Met het vertonen van deze documentaire willen de bewoners van anti-kraak informeren over de negatieve kanten van anti-kraak, hen aansporen misstanden aan te kaarten en manieren te verzinnen om problemen die zij hebben m.b.t. hun woonsituatie aan te pakken. Daarnaast willen zij Burgemeester en Wethouders de vraag stellen waarom de gemeente Zwolle, ondanks de negatieve praktijken, in zee gaat met anti-kraakbedrijven en zo rechten van haar inwoners schendt.

De documentaire wordt vertoond in de barruimte van kraakpand Het Zwarte Water, Zwartewaterallee 8, Zwolle.
Open om 20.00uur, aanvang 20.30uur.
Entree gratis.

U kunt met de organisatie contact opnemen via of hetzwartewater@gmail.com

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Vind het een uitstekend intiatief!
  De documentaire al eens gezien en al hoewel ik hem zeer vanuit kraakbeweging oogpunt vind opgesteld is het goed om deze te zien.
  En er zijn wel degelijk een aantal punten die aan de kaak gesteld mogen worden!

  Belangrijkste : Je recht op Prive als huurder/bruikleengebruiker.

  Ik woon zelf anti-kraak en ben nog steeds voorstander van Kraak, Ook zie ik in anti-kraak mogelijkheden maar dit is wel Het moment voor hennie kenkhuis om na het behalen van een landelijke prijs een aantal zaken aan de k(r)aak te stellen;) binnen de anti-kraak-wetten!!!

  Succes zwarte-water!  Maak melding

 2. Als anti-kraak ben je natuurlijk voor kraak want zonder kraken is er niets meer te anti-kraken.

  En “recht op Prive als huurder/bruikleengebruiker” komt in het tijdplan meestal na “recht op inbreken”. Hoe was’t ook weer: …. maakt recht wat krom is.


  Maak melding

 3. Als anti-kraak ben je natuurlijk voor kraak want zonder kraken is er niets meer te anti-kraken.

  In elk geval voor het behoud van de kraakwet. En terecht ook.


  Maak melding

 4. Als je tegen het misbruik van goederen bent, vind je leegstand dan ook geen misbruik van “goederen”. Terwijl huizen leeg staan, lopen te verkrotten worden ze getrasht en gestript dit is gewoon kort om asociaal.


  Maak melding

 5. dick, daar zag ik gisteren zowaar wat mensen metingen uitvoeren en zo te zien waren een aantal nooddeuren alweer nieuw in de verf gezet. Wie weet…
  Als mijn info een beetje klopt van de laatste bewoner aldaar is het nog steeds een strijd tussen heineken, de eigenaar en laatste huurder! Wel is sinds een half jaar de X-ray weer onbewoond en moest de laatste bewoner het pand verlaten aangezien er verbouwingen plaats gaan vinden.
  Even door de duistere voordeuren gespiekt en ook in de entree-hal word geknutseld;)


  Maak melding

 6. Bericht door dick, op 30 januari 2010 om 17:59
  Wanneer wordt het pand van de X-Ray weer eens gebruikt, of is dat ook anti-kraak geworden?

  Daar ligt sinds deze week beslag op door de firma Heineken.


  Maak melding

 7. Stond vandaag een stuk over in de stentor, big bull word faillissement voor aangevraagd door brouwerij. Huurachterstand. En X-Ray schijnt weer eigedom te zijn van de uitbater van big bull. Raar zaakje.


  Maak melding

Reageer