Akoestische folk ontmoet rap in ‘Wie heeft de bal’

Zwolle – Een verrassende mix van wereldmuziek en rap, gebracht met veel flair en energie. Op 1 oktober was de première van de muziektheatershow ‘Wie heeft de Bal’ in Odeon in Zwolle. De reacties zijn heel positief. De akoestische folkband Muppetstuff en rappers Rico en Typhoon hebben het afgelopen seizoen folk en rap samengesmolten binnen de intimiteit van het theater. Ook presenteerden zij de single ‘Wie heeft de bal’, als opmaat voor hun album, dat eind van deze maand in januari uitkomt. De cd presentatie was zondag in de Sugar Factory in Amsterdam. Omdat de formatie uit Zwolle komt is er op 1 februari ook een cd presentatie op de Verhalenboot in Zwolle, waar de formatie ook is ontstaan.

muppetstuff.jpg

‘Wie heeft de bal’ is een voorstelling waar de jongere hiphopluisteraar en de oudere muziekliefhebber elkaar vinden in hun liefde voor muziek. De twee rappers, Rico (ex- Opgezwolle) en Typhoon, hebben hun sporen verdiend in dampende popzalen en op menig festival. Het zijn de kopstukken van de Nederlandse hiphopscene. Muppetstuff speelt al twintig jaar lang een mix van swingende folk en opzwepende nederpop. De mannen van Muppetstuff genieten een reputatie als muzikale alleskunners. Ze zijn beroemd om hun energieke show en muzikaal speelplezier. Opvallend in ‘Wie heeft de bal’ is de goede verstaanbaarheid van de teksten op de muziek van Muppetstuff. Rap wordt poëzie met Rico in de rol van observeerder en Typhoon als filosofisch denker. Tijdens de try-outs is al gebleken dat Muppetstuff, Rico en Typhoon hoge ogen gooien met hun genreontstijgende muziekvoorstelling.  
Keuzes

Wie Heeft De Bal is een voorstelling over liefde en gelijkheid en over de keuzes waar we allemaal voor staan. Over niet kunnen kiezen, omdat de omstandigheden keuzes niet toelaten. Over te lang blijven hangen terwijl je weet dat je weg moet. Over geboren zijn op een plek waar geen perspectief is. Over rust voor jezelf zoeken in deze gejaagde maatschappij, over het gebruiken van je talent om je stem te laten horen. De voorstelling is een fijne balans van up-tempo, bijna balkanbeat-achtige muziek, afgewisseld met relaxte, gedragen, soms bijna verstilde nummers. Van het energieke ‘Weg’ naar het bijna imponerende ‘Gekkenhuis’ waarin de opening door de accordeon zorgt voor verstilling, en de tekst diep snijdt in de ziel.  

Cd

Behalve aan het theaterprogramma is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan een cd. Eind januari komt de plaat uit. Hij heeft dertien tracks. Als opwarmertje bracht de muzikale combinatie op 1 oktober al een single uit met drie tracks.

De productie van de cd is in handen van Peter Blom, beter bekend onder de naam Delic. Hij is de oude beatmaker van het voormalige Opgezwolle. Behalve de productie heeft Peter Blom ook het artwork voor de cd en voor het promotiemateriaal van de tour voor zijn rekening genomen.

Begin

Heel wat mensen hebben hun wenkbrauwen al opgetrokken bij het horen van het bestaan van de combinatie folk-rap. Vloeiend is echter het resultaat. De muziek en de teksten krijgen beiden een lift in deze ongebruikelijke samenstelling. De samenwerking tussen Muppetstuff en Rico en Typhoon is ontstaan in Verteltheater De Verhalenboot te Zwolle. Rico werd door Muppetstuff uitgenodigd, als gastartiest mee te doen aan één van Muppetstuffs razend populaire muzikale sessies. Het verrassende resultaat smaakte naar meer. Nadat Rico en Muppetstuff een aantal keren hadden gerepeteerd, kreeg Typhoon een mp3 toegespeeld. Hij was direct enthousiast en het duurde niet lang voor er een basis lag van wat nu ‘Wie heeft de bal’ is gaan heten. Een show die je niet wilt missen!

Artikel delen:

Reageer