Zoek je politieke partij via Kieskompas Zwolle

Zwolle – Vandaag 3 februari is de aftrap van de gemeenteraadsbrede campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook het Kieskompas, de digitale stemhulp, wordt  deze avond gelanceerd door een prominente Zwollenaar. Maar het Kieskompas staat inmiddels al online!

verkiezingen.jpg

Door het Kieskompas in te vullen, kunnen kiezers erachter komen waar ze zich in het politieke landschap bevinden. Een handig online kieshulp bij het bepalen van je stem voor de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 3 maart. Het Kieskompas is een digitaal stemadviesprogramma dat kiezers helpt te bepalen met welke partij hij of zij het meest inhoudelijk eens is. Dit gebeurt via dertig stellingen. Kiezers krijgen géén stemadvies voor één partij, maar zien zichzelf terug in het landschap van politieke partijen. Het is dus een soort kompas, waarbij duidelijk wordt welke partij het dichtst bij de kiezer staat en waarmee de kiezer een definitieve keuze zelf kan bepalen. Speciaal voor jongeren het de gemeente Zwolle een introductie filmpje gemaakt.

In het Kieskompas kunnen kiezers ook zelf aangeven welk onderwerpen voor hen extra belangrijk zijn en daardoor zwaarder wegen. Op die manier kunnen ook de politieke partijen aangeven hoezeer zij het eens of oneens zijn met een stelling.

Het Kieskompas vindt u via www.gemeenteraadzwolle.nl. Kiezers die geen computer hebben, kunnen terecht bij het informatiecentrum dat zich in de hal van het stadskantoor aan het Lübeckplein bevindt.

Welkom

Nieuwsgierig naar de lijsttrekkers en andere kandidaten van de politiek partijen in Zwolle? Iedereen is vanaf 20.30 uur van harte welkom in de Burgerzaal op de eerste verdieping van het stadhuis aan het Grote Kerkplein.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

26 gedachten over “Zoek je politieke partij via Kieskompas Zwolle”

  1. En…. ?? Wat is de uitkomst van je Kieskompas?
    Zoals je had verwacht, of juist totaal anders?

    Zijn er opmerkingen over het Zwolse Kieskompas of vind je het juist een mooi hulpmiddel…?

    Laat van je horen!

  2. ik kom uit op lev lwl komt op de laatste plaats

    heb ook keer alles tegen (voor de gein gestemt) dan sp komt er uit
    ook nu komt lwl op de laatste plek

  3. Ik heb een hekel aan vragen als: ‘moet de gemeente meer subsidie geven aan het dierenasiel’

    Moet ik nou van het kieskompas op gaan zoeken hoeveel dat nu is? En hoeveel procent dat is van het totale potje?

    Of erger nog: ‘Mag de belasting omhoog?’ Ja niemand wil meer betalen, maar het gaat er om wat ze er mee doen.

  4. Ik heb er ook niet zo’n vertrouwen in. Ik snap de uitkomst bij mij niet helemaal. De twee partijen die als eerste genoemd worden als degene waar je het dichtste bij zit (bij mij CU) en het verste weg (D66 bij mij) en ik zie bij ‘analyseer partij-overeenkomst’ dat het CDA het hoogste percentage heeft (gevolgd door de CU), dan begrijp ik het advies CU dus niet maar had ik CDA verwacht.

    Verder zie ik staan dat CDA centrum-links is? Ik dacht altijd centrum-rechts.

  5. Mooie man hoor, die Willem Lucht:

    Hangjongeren die veel overlast veroorzaken, mogen worden verjaagd met Mosquito??s (apparaat met een hoge pieptoon)
    Uw antwoord Niet mee eens
    Mening Lijst Willem Lucht: Mee eens

    Toelichting
    of het werkt weet ik niet, inzet van een waterkanon lijkt me meer effectief of het inzetten van traangas. (Eigen toelichting)

  6. Ik ben maar eens wat verder aan het snuffelen gegaan.

    Een heleboel antwoorden van de LWL had ik wel verwacht maar deze niet:

    In een straat mag maximaal tien procent van de woningen bestaan uit studentenhuizen
    Mening Lijst Willem Lucht: Helemaal niet mee eens

    Je kan dat ‘helemaal niet mee eens’ op verschillende manieren uitleggen.

    Ik ben het niet mee eens omdat ik vind dat er véél minder dan de genoemde 10% aan studentenhuizen in een straat zitten
    Ik ben het er wel mee eens omdat ik niet vind dat er meer dan 10% studentenhuizen in een straat mogen zitten

    De achterliggende gedachte bij de twee redenaties ligt in dezelfde hoek maar het antwoord is totaal anders.

    Nog twee antwoorden:
    Niet mee eens omdat je dan niet meer de mogelijkheid hebt om alle studenten zoveel mogelijk in één straat te proppen om zo in de rest van Zwolle minder studenten te hebben
    WEL mee eens omdat ik in mijn straat niet teveel studenten wil hebben.

    Niets tegen studenten, ik ben bij deze vraag aan het denken geslagen toen ik het antwoord van LWL zag en eigenlijk een ander antwoord verwacht had. Dus probeerde ik me wat redenaties te verzinnen die zouden kunnen passen bij het plaatje wat ik bij LWL heb.

    (het feit dat ik het op meerdere manieren kan uitleggen geeft trouwens aan dat het een slechte vraag is)

  7. Solidara is toch wel een stuk linkser en progressiever dan in dat spectrum wordt weergegeven, net zoals SP en Groenlinks trouwens.

    Ik kwam trouwens op LEV uit, maar ik denk niet dat ik daar op ga stemmen. Ik denk eerder Solidara of Groenlinks. ik twijfel nog.

    Waar gaan jullie op stemmen.

  8. Bericht door dick, op 3 februari 2010 om 19:55
    Zwolle op NOS-Headlines als Politiek avontuur[/url]

    Die zijn niet bang voor de kou 😉

  9. @ Derk, netjes dat ik met deze Zwolle-promotielink kom. Niet? Goed verslag van de omstandigheden. Maar, bang voor de kou :):):) Is niemand in NL. Velen zijn in dit mooie land wel bang voor andere angstaanjagende elkaar aangepraatte spookbeelden. Dat plakken en stemmen nu ging natuurlijk om efficiëncy en effectiviteit. Maar dat weet jij ook wel. Maar als er toch mensen last van de kou zouden hebben, zouden dat eerder arbeiders zijn of kakkers in bontjas?

  10. Mmm, ik zie dit topic wat laat… Ik heb mijn mening hierover al gespuit bij het topic over de presentaties van de partijleiders…
    Ben het dus met de mensen die gal erover spuien hier eens: zitten wat teveel niet-eenduidige stellingen in en over de uitslag kan je ook een boek schrijven…

  11. Het grappige vind ik dat ik zo’n kiescompas niet bijster vind kloppen. Het geeft ook geen goed beeld. Zo moest ik bijvoorbeeld stemmen voor ‘alleen biologische landbouw’….nu klinkt dat mooi dus zeg ik ‘ja’. Maar anderzijds weet ik geen ruk van de achtergronden hiervan. Heb me er ook niet in verdiept. Mijn stem weegt echter wel mee. Ik vind dit niet nodig. Wat is mijn stem waard als ik niet wet waarover ik het heb en me slechts laat leiden door mijn eerste indruk? Niet veel.

    Zo weet ik ook dat er een hoop mensen stemmen op andere belangrijke onderwerpen waar ze geen bal verstand van hebben. Hebben er ook niet over negedacht of zich enigzins verdiept in de stof. Die mensen weten net zo goed niet waarover ze het hebben en hebben wat mij betreft dan ook geen echt bruikbare stem.

    Het lullige is dat de een zijn stem, de ander zijn wet wordt. Dus de stem van iemand die (laat ik het bij mezelf houden) geen snars van landbouw weet, bepaalt hoe landbouw bedreven moet worden voor landbouwers. Ik vind dat absurd.
    Dat is de democratie van vandaag de dag, stemmen winnen door een hapklare brok leuk te verkopen, zodat men gewoon meteen stemt en zich niet verdiept in hoe het echt zit. En daar maakt praktisch iedere partij zich schuldig aan, de een wat meer dan de ander.

    Daarnaast weten partijen zelf vaak niet eens waarover ze het hebben. Zo staat er een stelling ‘veiligheid boven privacy’…..ze hebben geen idee wat het betekent als ik hun argumenten lees, of ze beperken zich bewust tot korte termijnoplossingen zonder waarde te hechten aan de langere termijn. Maar op hun argumenten gaat men wel af.
    Ik heb daar maar een term voor: naieve democratie. en we doen daar allemaal aan mee.

  12. Ik kom ‘spot on’ op CDA uit….. CU zit vervolgens het dichtste bij.

    Geen verrassing natuurlijk als je de antwoorden en toelichtingen zelf heb verzorgd. 😉 Ik heb wel even de gelegenheid gepakt om de interpretatie van de stellingen door overige partijen te checken. En eigenlijk kom ik tot de ‘schokkende’ conclusie dat wij (CDA) sommige stellingen soms compleet anders hebben geïnterpreteerd dan andere partijen (en dan niet persé in ons nadeel 😉 ).

    Blijft zaak om voor een evenwichtige stem op welke partij dan ook verleden (resultaten) en toekomst (programma) bij elkaar te pakken.

    Succes met het (eventuele) onderzoek.

    Met vriendelijke groet,

    Martijn van der Veen

  13. Wat een waardeloos kompas. Het gebrek aan spreiding van progressieve partijen zorgt ervoor dat vrijwel iedere sociaal-liberaal uitkomt bij Solidara. Wellicht dat het aan de oninteressante stellingen ligt.

    Uit onvrede stem ik op Lijst Willem Lucht.

Reacties zijn gesloten.