Waarschuwing KNMI: extreem weer door ijzel

Zwolle – Tegen middernacht begint het in het zuidwesten van het land te regenen. Het neerslaggebied trekt naar het noorden. Ten noorden van de grote rivieren en met name in het noordoosten van het land is de kans groot (70 %) dat het vannacht glad wordt door ijzel. Het KNMI adviseert de berichtgeving te blijven volgen!

De kans op gladheid door bevriezing en winterse neerslag blijft de komende dagen groot. Vooral in de nacht en ochtend kan het tijdens opklaringen verraderlijk glad worden door opvriezing of bevriezing van natte weggedeelten. De (vorst)grens tussen zachte lucht in het zuiden en kou in het noorden blijft in de buurt zodat het kwakkelweer met afwisselend vorst en dooi aanhoudt. Overdag komt de temperatuur boven nul maar ’s nachts op veel plaatsen weer onder nul. Na een vorstperiode zit de vorst nog een tijd in de grond, waardoor het aan het koude aardoppervlak bij helder weer in de nacht weer snel zal vriezen. Deze verraderlijke vorm van gladheid, die zeer plotseling kan optreden, wordt opvriezing genoemd. Ook kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

IJzel is regen, die bevroren is op de grond of op voorwerpen bij het aardoppervlak. Het ijslaagje kan op verschillende manieren ontstaan, meestal aan het eind van een vorstperiode, wanneer de grond bevroren is. Dat is goed mogelijk omdat de grond vaak langer koud blijft dan de lucht die erover stroomt. Dooi begint meestal op enige hoogte, waar de minder koude lucht binnenkomt. De koudere vrieslucht heeft door haar lagere temperatuur een groter gewicht dan de zachtere lucht. Daardoor weet de vorst zich aan het aardoppervlak het langst te handhaven.

De neerslag valt dan in de vorm van regen uit de zachte lucht, maar de druppels koelen onderweg in de koude lucht weer af. Zodra de regen de koude grond of voorwerpen daarop bereikt, bevriezen de druppels. Het ijs dat zo ontstaat, wordt ijzel genoemd. Bevriest de regen al eerder, dan spreekt met van ijsregen. Ook ijsregen kan aan de grond vastvriezen en een ijslaagje vormen. IJsregen kan ook als "ronde knikkertjes" op de bodem vallen en wegrollen.

Het is vaak niet eenvoudig om de soort neerslag precies te voorspellen. Regen, sneeuw en ijsregen treden alle op bij temperaturen dicht bij het vriespunt. De minste verandering in temperatuur kan al effect hebben op de neerslagsoort. Verandert de neerslag van vaste in vloeibare vorm dan is de temperatuur aan het stijgen.

IJzel is voor het verkeer zeer gevaarlijk. Een geringe hoeveelheid kan al aanleiding geven tot gladheid en dat kan heel verraderlijk zijn (Nader Verklaard-ijzel).

Artikel delen:

Reageer