Solidara – FC Zwolle en Eredivisie.

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
FC Zwolle moet met steun van de gemeente Zwolle uitgroeien tot een volwaardige eredivisieclub!

Bericht door Marjan, op 10 januari 2010 om 11:30
Geacht Solidara, Jullie zijn nieuw in Zwolle. Hoe staan jullie tegenover het voetbalbedrijf FC Zwolle. Kan FCZ wat jullie betreft om steun of garantie van de gemeente vragen ?

Marjan Solidara staat achter de aanvraag garantstelling van FC Zwolle. Wat ons betreft kan FC Zwolle om steun of garantie van de gemeente vragen om met een schone financiële lei aan het seizoen 2010 – 2011 te kunnen beginnen. Op vrijdag 15 januari 2010 zijn tijdens een informatiebijeenkomst in het stadion van FC Zwolle de financiële status en de toekomstplannen gepresenteerd aan fractieleden en sportwoordvoerders van de gemeenteraad. Informatie verkregen uit deze bijeenkomst is tijdens het overleg van onze politieke partij Solidara uitvoerig aan de orde geweest en heeft ons doen besluiten, er géén bezwaar tegen te hebben, wanneer de gemeente Zwolle garant zal staan voor de door FC Zwolle aan te vragen financiering.
FC Zwolle is in het verleden een betrouwbare partner gebleken. Solidara ziet het huidige bestuur als een zeer integer bestuur en heeft er alle vertrouwen in, dat zij ook voor de toekomst weer een betrouwbare partner zullen zijn. Solidara vindt echter wel dat dit niet telkens voor moet blijven komen. Het mag niet zo zijn dat de gemeenschap voor de financiële risico’s van organisaties of bedrijven moet opdraaien als het mis gaat. De afweging hiervoor zullen wij elke keer opnieuw maken, afhankelijk van de aanvraag.
 

Bericht door john, op 10 januari 2010 om 13:05
In hoeverre staat u hier onafhankelijk in aangezien in het verleden bij mevr Twisterling de ramen zijn in gegooid bij de kewstie rondsom het realiseren van het nieuwe stadion?

Er zijn geen ramen ingegooid bij mevrouw Twisterling, maar zij is destijds door een supporter bedreigd. Overigens is dit voor Solidara niet van belang. Dat was vervelend, maar het zijn dingen die kunnen gebeuren als je in de belangstelling staat. Als het gaat om standpunten is Solidara een geheel nieuwe partij, die in Zwolle aan de gemeenteraadsverkiezingen gaat deelnemen met veel nieuwe mensen binnen haar groep. Gezamenlijk worden standpunten ingenomen op basis van een gezonde discussie en wederzijds overleg. Daar komt een democratisch standpunt uit, dat kan afwijken van eerder ingenomen standpunten van mevrouw Twisterling toen zij was aangesloten bij de SP.
Solidara heeft vertrouwen in het huidige bestuur van de FC Zwolle. U heeft daarover in de media kunnen lezen. Wij willen FC Zwolle de kans geven hun ambities voor de komende jaren – spelen in de eredivisie – waar te kunnen maken.  

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:33
Wat vindt Solidara? Zou FC Zwolle, als commerciële organisatie, zich niet zelf moeten kunnen bedruipen en principieel al geen aanvraag bij de gemeente voor ondersteuning moeten doen?

Wij zijn van mening dat elke commerciële organisatie zichzelf moet kunnen bedruipen. Hier gaat het om een garantstelling en geen lening. Bovendien heeft het nieuwe bestuur een goed plan gepresenteerd, waar de garantstelling een klein onderdeel van vormt. Zwolle is rijp voor betaald voetbal. Dat FC Zwolle de club is, die in het nieuwe stadion speelt en als enige club in de eerste divisie t.w. in de Jupiler leage speelt met de mogelijkheid door te stomen naar de ere divisie is dan ook een mooie bijkomstigheid. Het streven is naar een plek in de eredivisie tussen 2012 en 2014. Aan de hand van een strategisch en tactisch beleidsplan werd tijdens de bijeenkomst aan de aanwezigen duidelijk gemaakt hoe de club die positie probeert te bereiken. Solidara geeft ze die kans graag.

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:42
Staat Solidara achter een Eredivisieclub binnen de grenzen van de stad Zwolle, ook al is dat alleen haalbaar met subsidie (indirecte bijdrage van de gehele Zwolse bevolking)?

We gaven het net al aan, dat Zwolle rijp is voor betaald voetbal. Met de eerder plannen van de FC Zwolle – het streven is naar een plek in de eredivisie tussen 2012 en 2014 – wordt daaraan gewerkt. Als de club Eredivisie speelt,mogen wij als Zwollenaren daarop best trots zijn, want dat zet Zwolle toch – wekelijks – op de kaart. Want voetbal is een wekelijks terugkerend iets, waaraan vele mensen uit Zwolle en omgeving veel plezier kunnen beleven.
FC Zwolle heeft in de toekomst geen indirecte bijdrage van de gehele Zwolse bevolking nodig. Het gaat om een garantstelling en geen lening. FC Zwolle leent geld bij de bank en niet bij de gemeente. De gemeente komt pas in beeld als de FC haar verplichtingen aan de bank niet kan nakomen. Solidara heeft er echter vertrouwen in dat hier geen sprake van zal zijn.  

Bericht door Marcello, op 14 januari 2010 om 18:44
Kunt u aangeven tot hoever en welk moment er steun is voor FC Zwolle ? Marcel

Solidara denkt en heeft er vertrouwen in, dat dit de laatste keer zal zijn, dat FC Zwolle om steun zal vragen. Wanneer er in de toekomst wederom om steun gevraagd zou worden, zal Solidara deze zeker niet zo maar ondersteunen. Dat is ook nu niet gebeurd. Er is langdurig binnen onze partij over gesproken.

Lees voor reageren de voorwaarden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “Solidara – FC Zwolle en Eredivisie.”

  1. Solidara,

    Ik heb ergens gelezen, dat als FC Zwolle toch schulden blijft houden de bestuursleden hoofdelijk aangesproken moeten kunnen worden.

    – Wat vindt u hiervan?

  2. U bent daar dus niet in pricipe op tegen als dat wel zou kunnen dus.

    – Dat zou het bestuur kunnen stimuleren om nog beter hun best te gaan doen.

    – Dat brengt me op Erben Wennemars. Hij is de adviseur van het bestuur. Hij kon goed schaatsen, maar heeft nooit laten blijken bestuurlijke kwaliteiten te hebben. Ik erger me dan ook, dat zo’n leek in zo’n machtig bestuur plaats kan nemen. Wat vindt u daarvan?

  3. Dag Jaap,
    Het bestuur wordt gekozen door de organisatie zelf. Dat is iets waar de politiek niets over te zeggen heeft.Het lijkt me natuurlijk altijd verstandig dat als je een adviseur in dienst neemt dat deze dan ook beschikt over de vaardigheden die daarvoor nodig zijn.

  4. Dag Baskan,

    FC Zwolle is wat betreft de veiligheid binnen het stadion zelf verantwoordelijk voor de kosten. Buiten het stadion is de politie verantwoordelijk voor de veiligheid, maar Solidara vindt dat FC Zwolle voor die beveiliging tenminste moet bijdragen. Wanneer een politie agent moet worden ingezet bij bijvoorbeeld een risico wedstrijd dan betekent dat natuurlijk automatisch een verminderde politie macht in de stad zelf.

  5. @ Corin Plattel,
    Wat zijn de criteria om een organisatie mee te laten betalen aan inzet van politie? Hoe groot moet deze bijdrage dan zijn? 10%, 50%, kostendekkend? Heeft u enig idee welk bedrag hiermee voor FCZ dan jaarlijks mee gemoeid is en wat dit betekent voor bovengenoemde ambities?

  6. Beste Bantega,
    Het is lastig om aan te geven om hoeveel geld het gaat. De risico’s rondom eredivisiewedstrijden zijn anders dan wanneer de FC in de eerste divisie speelt. De principiele vraag is, of de gemeenschap moet opdraaien voor de extra kosten bij een zeer risicovolle wedstrijd. De politie heeft een vastgesteld aantal uren inzet. Wanneer de politie haar uren besteedt aan beveiliging rondom de FC, gaat dit ten koste van de inzet in de wijken. Veiligheid is heel belangrijk, overal in de stad. Het is dus niet onredelijk om een bijdrage te vragen van FC Zwolle.

  7. Onder het item Zwolle moet bezuinigen heeft de redactie van Weblog Zwolle een drietal extra vragen geplaatst, inclusief de antwoorden van Solidara. Succes!

    Redactie Weblog Zwolle

  8. Niet mee eens. Dus als FCZ toevallig de kampioenswedstrijd vd Eagles zou thuisspelen (zeer zeker een risicowedstrijd) betalen ze meer dan wanneer ze die ronde toevallig tegen MVV spelen? Principieel vind ik de politie een nutsvoorziening waarin de overheid altijd haar eigen keuzes moet maken. Wat een gedoe als je de inzet vd politie gaat doorberekenen aan de veroorzaker; moeten demonstraties, juweliers, bevrijdingsfestival, buurtfeesten, cafe’s straks allemaal apart gaan betalen? Vindt het niet erg solidair.
    Verder vind ik het nogal ondoordacht om aan de ene kant financiele steun (garantstelling) aan FCZ toe te zeggen en aan de andere kant met dit voorstel geld bij FCZ weg te halen en dan vervolgens niet te weten hoeveel geld dat is.

  9. De extra politie inzet die moet woren ingezet tijdens risico wedstrijden gaat ten koste van de veiligheid in de stad. Door FC Zwolle te laten bijdragen voor de extra inzet dwing je de organisatie na te denken over manieren om de risico’s op vernielingen en overlast te verminderen. Deze extra inzet is bijna elke 14 dagen in meer of mindere mate nodig. Een cafe heeft ook portiers bij de deur staan om de veiligheid in en om het cafe te borgen. Ik ben het ermee eens dat de politie verantwoordelijk is voor de openbare ruimte,maar elke voetbalclub draagt ook een stuk verantwoordelijkheid voor het gedrag van zijn supporters. De gemeente Zwolle geeft in deze geen financiele steun, je kunt een garantstelling niet vergelijken met een lening. De gemeente staat alleen garant voor het terug betalen van de lening aan de bank, mocht FC Zwolle in financiele nood komen, hetgeen we niet hopen. Als er geen overlast is, is er geen extra inzet nodig en kost het niemand geld.

  10. Tot onze spijt, is de tijd om en moeten wij een einde maken aan de mogelijkheid tot reageren. Dank voor uw vragen en antwoorden. Weblog Zwolle hoopt dat u van beide kanten veel plezier hebt beleefd aan deze avond en wenst Solidara een prettige en succesvolle verkiezingscampagne toe. Succes!

    Redactie Weblog Zwolle

Reacties zijn gesloten.