Aftrap campagne gemeenteraadsverkiezingen Zwolle

Zwolle – Woensdagavond vond de aftrap van de gemeenteraadsbrede campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle plaats. De lijsttrekkers van de elf politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 3 maart, stelden zich voor aan het publiek en de pers. Enkele partijen hadden voor deze gelegenheid fraaie promotie filmpjes laten produceren. Andere deden dat met een beschouwing of oproep. Dat alles in twee minuten tijd. Zwollenaren kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 een keuze maken uit 247 kandidaten, op elf verschillende kieslijsten.

nieuws-37.jpg
De burgemeester H.J. Meijer met alle lijsttrekkers:
F. Eikelboom, R. Berends, J. Van Boven, H.J. Meijer
S. Hofstra, T. Siderius, E. Meijerink, E. Dannenberg
W. Lucht, R. De Heer, J. Boelens, H. De Vries

Ook het Kieskompas, de handige digitale stemhulp, werd deze avond gelanceerd door niemand minder dan Stadsprins Martinus. Door het Kieskompas in te vullen, kunnen kiezers erachter komen waar ze zich in het politieke landschap bevinden. Een handig online kieshulp bij het bepalen van je stem voor de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 3 maart. Het Kieskompas is een digitaal stemadviesprogramma dat kiezers helpt te bepalen met welke partij hij of zij het meest inhoudelijk eens is. Dit gebeurt via dertig stellingen. Kiezers krijgen géén stemadvies voor één partij, maar zien zichzelf terug in het landschap van politieke partijen.

aftrap_2.jpg

nieuws.jpg
Het CDA in een feeststemming… 

nieuws-7.jpg
Stadsomroeper Peter Vader doet een goed woordje voor Freddy Eikelboom…

Het is dus een soort kompas, waarbij duidelijk wordt welke partij het dichtst bij de kiezer staat en waarmee de kiezer een definitieve keuze zelf kan bepalen. Speciaal voor jongeren het de gemeente Zwolle een introductie filmpje gemaakt.

In het Kieskompas kunnen kiezers ook zelf aangeven welk onderwerpen voor hen extra belangrijk zijn en daardoor zwaarder wegen. Op die manier kunnen ook de politieke partijen aangeven hoezeer zij het eens of oneens zijn met een stelling.

Het Kieskompas vindt u via www.gemeenteraadzwolle.nl. Kiezers die geen computer hebben, kunnen terecht bij het informatiecentrum dat zich in de hal van het stadskantoor aan het Lübeckplein bevindt.

 

 nieuws-21.jpg

nieuws-26.jpg
De afvaardiging van de LWL…

aftrap_1.jpg

aftrap_3.jpg
Oud-fractievoorzitter van de PvdA Johan Weber droeg de voorzittershamer over aan de nieuwe voorzitter Eefke Meijerink… 

aftrap_4.jpg

aftrap_5.jpg
Willem Lucht houdt zijn betoog…

aftrap_6.jpg

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Beste weblogzwolle vrienden, ik wilde iedereen even bedanken die het ons mogelijk hebben gemaakt dit mee te mogen maken!! Het was super en ik ben zielsgelukkig even erbij te mogen horen en me te kunnen inzetten voor de inwoners van zwolle, een stad die de moeite waard is!! Groetjes allemaal en slaap ze als je er aan toe bent. doeiii willem lucht lwl


  ⚠️ Meld

 2. Ik ben aanwezig geweest bij de aftrap.Er was gevraagd om er iets leuks van te maken en iedere partij kreeg daar twee minuten voor.De uistekende Serge Westerdiep die als ceremoniemeester en intervieuwer op trad .had dan na die twee minuten een paar vragen aan de lijsttrekkers.De creativiteit was bij velen ver te zoeken.SP met Tjiske had een duidelijk en leuk filmpje even als D66, VVD en CU.De pvda was van mening dat dit een podium was om de voorzittershamer over te dragen,wat volgens mij op een bestuursvegadering thuis hoort.Swollwacht had de lijstduwer en Stadsomroeper Peter vader ingeschakeld,een leuke act die ze van gemeente wege nog wilden veranderen omdat het liedDE Zwollenaar de uitsmijter was.Later bleek dat de Stadsprins nog op kwam dagen om het op deze log al veel bekritiseerde kiesloket te openen.Dank zij William Dogger kon de act gewoon doorgaan,want het was uiteindelijk een avond voor de lijsttrekkers en niet voor bekende Zwollenaren.LWL liet weer zien door Willem doorzettingsvermogen te hebben ,maar verder dan dat Willem voor de kleine man opkomt kwam hij niet.Solidara kreeg de lachers op de hand ,hun woordvoerder was regelmatig de tekst kwijt en kwam niet verder dan over 100 jaar geleden te praten,zelfs toen Serge hem maande dat de tijd om was,een aanfluiting.Lev was er met Siebrand ,kort van stof duidelijk en als Siebrand er staat dan staat er ook wat.Het CDA kwam niet verder dan het vertellen door de voorzitter hoe goed Dannenberg het had gedaan en dat hij er erg van genoot.


  ⚠️ Meld

 3. @ Wichert, .Dank zij William Dogger kon de act gewoon doorgaan,want het was uiteindelijk een avond voor de lijsttrekkers.

  Op welke manier dan wie had ze dan uitgenodigd.
  En Willem had dus inhoudelijk weer neits te zeggen begrijp ik.:o


  ⚠️ Meld

 4. @ Wichert; Goed idee van de PvdA… De man is jaren het gezicht van de PvdA geweest, goed moment om tussen die mensen afscheid te nemen lijkt me. Die Serge Westerdiep is toch h*ernalist van de Sensator? Tja, altijd handig. Waarom moeten er perse leuke kunstzinnige uitingen gedaan worden op dat podium? Om elkaar te vermaken? Verrassend dat je Swollwacht een goede act vond hebben.
  Heldendaad van William. Jammer dat je Solidara en LWL afkraakt. CDA schepte op, maar had het dus duidelijk alleen over 1 wethouder.

  Nogal gekleurd lees en, ook lees ik dat we nixxx gemist hebben.


  ⚠️ Meld

 5. Zucht… Kijk ik nou naar de sollicitatieprocedure van de best betaalde carnavalsvereniging van Zwolle?….met uitzondering van één of twee personen houd ik mn hart vast….
  En trouwens wat zullen we dit jaar weer kwijt zijn aan uitkeringen en wachtgelden van vertrekkende wethouders?…ach laat ik maar niet te negatief zijn… want volgens het Kieskompas hoor ik nergens echt bij…


  ⚠️ Meld

 6. Johan Weber bedankt voor alles wat je voor Zwolle hebt betekend!!! Hopelijk blijf je hier nog wel even! Weet iemand wat hij gaat doen?


  ⚠️ Meld

 7. @ Observer, een beetje prof observer heeft toch wel waargenomen dat je met kieskompassen geen kl*ten kunt?
  Staat er wat in over noodzakelijke bezuinigingen bij gemeenten?

  Wil je dit ff uitleggen?

  Zucht… Kijk ik nou naar de sollicitatieprocedure van de best betaalde carnavalsvereniging van Zwolle?….met uitzondering van één of twee personen houd ik mn hart vast….  ⚠️ Meld

 8. @ Evert, ken die Johan Weber niet. Heb hem 1x aan de telefoon gehad, maar hoor ook alleen maar positieve geluiden. Ook van niet-PvdA stemmers. Heb redelijk wat contact met Ronald Revenberg gehad, die stopt ook. Gaat verhuizen geloof ik. En bedankt Ronald!

  Succes met alles allebei!


  ⚠️ Meld

 9. @Dick…Ik heb mn twijfels over de professionaliteit van de meeste “sollicitanten” voor de functie van bestuurders van deze middelgrote stad.
  En zelfs de carnavaleske promotie van onze immer aanwezige stadsclown die naar eigen zeggen de grootste mond van Zwolle heeft overtuigt me niet..
  Maar ja, we kunnen ze niet allemaal een camping in Zuid-Duitsland laten runnen he?


  ⚠️ Meld

 10. een beetje prof observer heeft toch wel waargenomen dat je met kieskompassen geen kl*ten kunt?

  Inderdaad, tot die conclusie kwam ik ook toen ik het ingevuld had en tot mijn grote schrik bij een andere partij aansloot dan ik had verwacht en toen ik in de overeenkomsten ging kijken toch bij de partij die ik nog altijd aanhang het hoogste percentage had staan…
  Ik snap er nog altijd niet veel van. Wat voor uitslag is de uitslag van het Kieskompas nou eigenlijk? Het meest overeenkomend is toch de partij waar je het advies voor zou moeten krijgen? Bij mij was het de middelste (56% overeenkomst, terwijl met de partij die ik al had verwacht de overeenkomst 76% was!).

  Kortom: ik vind dit Kieskompas een wassen neus en denk dat ik slechts voor de vragen (om eens weer goed te lachen over de vraagstelling: laatste stelling was “auto’s moeten niet gehinderd worden door verkeersknip Stadshagen” natuurlijk!) nog eens zal kijken op de site. De hints om te gaan stemmen neem ik echt niet meer serieus!

  Maar ja dat had ik al kunnen bedenken door de presentatie door een Stadsprins….


  ⚠️ Meld

 11. Oh Observer, ken er zelf niet zoveel. Raak ook zeker niet overtuigd van de stadsomroepert. Oh nee, laten we niet meer over die carnavalleske deejee/inpakker/zelfstandig beslisser (oa De Wiekslag/kubus) beginnen. Soooo, blij dat hij weg is zeg!


  ⚠️ Meld

 12. Kieskompas. elke verkiezing ingevuld, en elke keer kom ik bij CU uit. En als ik ergens NIET uit wil komen is het bij welke partij dan ook die op basis van een geloof het beste met de ander voor heeft; uitverkoren of niet.
  Kieskompas = manipulatie. De volgende vraag is: wie zit er met z’n tengels aan ’t manipulatiewiel?


  ⚠️ Meld

 13. Kieswijzer is een nationaal gebeuren. Wie heeft de Zwolse vragen mogen formuleren, en wie heeft gecontroleerd of dat resulteert in een goed afspiegeling van het totaal?


  ⚠️ Meld

 14. drama, die dingen worden volgens mij niet gemanipuleerd. Ik denk gewoon dat de CU het beste bij je past. Blijkbaar is het punt dat je tegen religieuze inmenging bent, zo groot dat het alle andere argumenten wegveegt. In dat geval zouden ze je bij voorbaat al kunnen laten aanvinken welke partij je niet wilt.
  Maar als ze je dat laten doen, dan laten ze je beslissen zonder programma’s te kennen. Dat riekt nog meer naar manipulatie.
  Met andere woorden, kiescompas: als je wilt weten waarop je stemt, spit de programma’s door en check hun activiteiten van de afgelipen jaren. Kost wat meer moeite, weet je wel waarover je praat 😉


  ⚠️ Meld

 15. Dick het ging mij er niet om Swollwacht te promoten ,maar er is door de gemeente gevraagd deze avond goed en leuk in te vullen,Daarbij ben ik nog vergeten te vermelden dat Groenlinks een heel geinig filmpje had met een goede boodschap.Afkraken ,LWL heb ik duidelijk gemaakt dat ik het doorzettings vermogen bewonder,maar Dick de man die Willem intrduceerde kon niet met de microfoon omgaan en kwam niet uit zijn woorden,moet ik dan zeggen wat geweldig??/Johan Weber vond ik een goede politicus en volgens mij hebben ze er nu 1 nee minimaal net zo goed is.Jij verdraait de dingen,als je erbij was geweest had je er hoogstwaarscjinlijk ook zo over gedacht Solidara had met Twisterling of met Trudy beter gescoord.Serge Westerdiep is al jaren werkzaam bij de gemeente en geen Journalist meer.Heldendaad van William dat zijn jou woorden.William heeft alleen voet bij stuk gehouden,omdat de gemeente Swollwacht wou verhinderen hun act in te krimpen vanwege de Stadsprins,die mag volgende week 4 dagen lang De Zwollenaar zingen.Je hebt ook niets gemist Dick dat is nou net wat ik met mijn verhaal aan wou geven.En als je namen noemt als h*ernalist moet je wel weten waar je het over hebt.Als jeVanmorgen mijn ingezonden stuk gelezen hebt over de schapenstal in De Stentor dan weet je dat ik niemand spaar ook niet van mijn eigen partij.


  ⚠️ Meld

 16. @ghehehe. Ik weet ??n ding van mijzelf wel zeker: dat ik niet bij de CU pas. Vandaar ook mijn reactie! Mijn “religieuze-inmengingsopinie” was een terzijde-opmerking en heeft niets te maken met het feit dat ik het opmerkelijk vind in de kieswijzer steeds weer bij dezelfde partij uit te komen terwijl ik met die partij niets heb.
  Ben het uiteraard eens met je laatste allinea. We hebben nog een paar weken, en ik ben er nog niet uit.


  ⚠️ Meld

 17. He Wichert,

  Oh dat “lijst-promoten” dacht ik omdat de rest zo’n beetje alles verkeerd deed en Swollwacht uitstekend bezig was. Dat er uberhaupt al iemand van LWL de microfoon durfde te pakken vind ik dapper. Zeker als dat dezelfde kerel was als die bij het WLZ-lustrum was. Toen heeft ie geen woord gezegd. Zou het laten rusten, da’s niet hun sterkste punt. Zo’n Sibrand gaat dat uitstekend af, ook omdat hij er veel ervaring mee heeft. Maar het grootste deel van het stemvee vind dit soort presentaties niet interessant vrees ik. Bovendien komt het een beetje over als “comedy en uiterlijk vertoon”. Zie het nut niet zo, ook niet van die prinsen erbij. Misschien iets met netwerken, ach hoef het ook niet te weten. Hahaha ik lees het nu pas

  Je hebt ook niets gemist Dick

  Heb jij door die bombarie wel de 4 Suarezjes gemist?

  H*ernalist is mijn standaard benaming voor journalisten die afhankelijk zijn. Bijna allemaal dus. Hij is dus geen verslaggever meer. Ok, was zijn naam eens tegengekomen. Oh ja die Herman van A.-kwestie loopt ook nog.

  Lees al jaren de Sensator niet meer. Vind ze erg sensatiebelust, duur en hautain. Bovendien nog eens een hele slechte ervaring mee gehad, waarop een adjunct-mevrouw haar excuses aanbood. Wel jammer want vrogger verslond ik de Zwolse Courant. Ook nog na de Appie-Happie-tijd.;)

  Nu haal ik het nieuws wel van internet. Maar hopen dat Herman op een goed plekkie verder kan boeren. Gister stond overigens wat in de Peperbus (pagina 2) over de ingezonden brief van Trudy’s club (weet de naam niet meer precies). Er stond ook bij dat ze het college schriftelijk om uitleg vragen.

  PS Verschijnt Geer de Ruiter ook nog ergens ten tonele?


  ⚠️ Meld

 18. @ Eric, gelukkig is mijn mening niet afhankelijk van de mening/denkwijze van mijn broodheer. Daarom zou ik bijvoorbeeld ook nooit persoonlijk voorlichter willen zijn….wat anders verkondigen als je zelf denkt. Jezelf verloochenen dus?

  @ Henk idd, zoals vanmorgen al opgemerkt. Niemand heeft het over de favo-bezuinigingsposten 😮


  ⚠️ Meld

 19. Ik spreek daar gewoon eerlijk over omdat ellen hiervan weet en ik toch moet verklaren waarom die bak van ons stampvol zit elke week
  ik zou het wel op prijs stellen dit niet aan de grote klok te willen hangen, wij hebben ook gevoelens.
  ——————————————————————–

  Hierboven een citaat uit een van Willems antwoorden.

  Met alle respect maar hoe ik het plaatsen moet,geen idee:o

  Enerzijds dit niet aan de grote klok hangen,alleen op internet zetten.:'(:'(.

  De politieke broek is voor Willem veels te groot.


  ⚠️ Meld

 20. @zwolse,
  waar komt die aversie tegen willem toch vandaan. Als je m zo graag de gek aan steekt ga dan lekker naar dat forum van m.


  ⚠️ Meld

 21. Verdieping.

  Je gebruikt hele grote woorden zoals aversie. Meerdere discussies met Willem gehad en als mens respecteer ik hem,maar politiek gezien sta ik lijnrecht tegenover hem (en Willem weet dat van mij).

  Verder ben ik jou geen verantwoording schuldig of ik wel of niet op zijn forum plaats.

  Wat jij weet toch als geen ander Verdieping,hoe het op dat forum toe gaat?

  En als je het hebt over de gek aansteken, dit komt uit de koker van? juist ja Willem.

  En dat is mijn kritiek,politiek bedrijven is toch iets anders dan af en toe wat onbezonnen losse flodders te spuien,wat te vaak tegenstrijdig is.


  ⚠️ Meld

 22. @Dick en Henk: Veel partijprogramma’s werden geschreven toen de omvang van de crisis nog niet bekend was. De partijen gaan hierover een apart verkiezingsdebat over voeren op woensdagavond 24 februari. GroenLinks komt (net als de PvdA trouwens) met een aparte financiele bijsluiter bij het verkiezingsprogramma waarin we al van te voren kleur bekennen waar we wel en niet op willen bezuinigen. Wij willen niet bezuinigen op duurzaamheid en een sociale samenleving en wel bezuinigen op alles wat duurzaamheid bedreigt en luxe.


  ⚠️ Meld

 23. Hoi Rana, Goed bezig zeg

  GroenLinks komt (net als de PvdA trouwens) met een aparte financiele bijsluiter bij het verkiezingsprogramma waarin we al van te voren kleur bekennen waar we wel en niet op willen bezuinigen.

  De rest is ook duidelijk.


  ⚠️ Meld

 24. creatief van geest zijn degenen die veronderstellen zeg ik weleens, echter ben ik niet vatbaar voor dergelijke insinuaties.
  het valt mij gewoon op dat elke keer als er wat onzinnigs wordt gepost daar (ik heb t ff gelezen). dat je als een bok op de haverkist zit . je goed recht, maar een beetje flauw.
  Wel tof van je dat je willem respecteerd zoals hij is, dat verdient ie ook.


  ⚠️ Meld

 25. Vanavond schijnt de lijsttrekker van de PvdA met de financiële info in het NOS 6 uur én het 8 uur-journaal te zijn :D:D:D Tenminste zoiets las ik gister.


  ⚠️ Meld

 26. @ Verdieping, tegen wie heb je het

  het valt mij gewoon op dat elke keer als er wat onzinnigs wordt gepost daar (ik heb t ff gelezen). dat je als een bok op de haverkist zit . je goed recht, maar een beetje flauw.  ⚠️ Meld

 27. Verdieping.

  Idd zit ik er als een bok op een haverkist op.

  In mijn optiek is politiek bedrijven een uiterst zorgvuldig en serieuze zaak.

  En daarom zal ik blijven bekriteseren dat grote zaken die een gemeentebestuur moet nemen in alle opzichten, moeten worden genomen door mensen die kennis van zaken in huis hebben,en niet door personen die deze kennis niet bezitten,maar het gemeentebestuur zien als een veredeld arbeidsburo.

  Ben en blijf van mening dat Willem zich op een andere manier zich wel dienstbaar kan maken voor de samenleving,maar de politiek is te hoog gegrepen.

  En mocht je dit flauw vinden ,het zij zo.


  ⚠️ Meld

 28. Laat het CDA (in tegenstelling tot kennelijk PvdA en GL) nu wél al bij het schrijven van het verkiezingsprogramma hebben nagedacht over bezuinigingen. Regeren is vooruitzien 😉

  Gevolg is wel: een sober (reëel) verkiezingsprogramma met een gepaste ambitie voor de crisisjaren (streven naar behoud van het verworvene). En een drietal speerpunten van beleid 2010-2014: Zorg voor sociaal zwakkeren, economie/arbeid en veiligheid. Beleid dat buiten deze speerpunten valt, is bespreekbaar voor bezuinigingen.

  Groeten,

  Martijn van der Veen  ⚠️ Meld

 29. Het wordt tijd dat dat hele CDA eens wordt wegbezuinigd. Geen gewauwel meer van spindoktoren die een vaag vliegtuigje willen aanschaffen voor astronomische bedragen.
  Geen geneuzel over files, wat ook alleen nog maar geld en ergernis heeft gekost. Geen steen enkel aan Israël. Geen villa’s kopende burgemeesters van Maastig.
  Geen sociale oplossingen blokkerende mensen uit de jaren ’50 die er enkel zitten omdat ze houten Klaas moeten souffleren.
  Geen Klink die er maar niet uitkomt met zijn rookverbod ende zorg wil vermarkten.
  Geen, geen, ach laat eigenlijk maar.
  Gewoon fuseren met VVD waar ze al jaren verliefd op zijn.


  ⚠️ Meld

 30. Was toch wel benieuwd naar hoeveel precies

  De JSF is de beoogde opvolger van de verouderde F-16. Het kabinet heeft ongeveer 16 miljard euro gereserveerd voor de verwerving (6,1) en dertig jaar gebruik en onderhoud (9,9). Nederland doet sinds 2002 mee aan het JSF-project en heeft ruim 800 miljoen euro in de ontwikkeling gestoken.

  De rekenkamer denkt nu dat de JSF duurder gaat uitvallen dan het kabinet gepland heeft. Bovendien focust de regering te veel op de JSF, vindt de rekenkamer, dat vormt een risico als de keuze uiteindelijk niet op dat toestel zou vallen.

  :o:o:o


  ⚠️ Meld

 31. 😉 🙂 Is ie toch zo overgekomen, zoals ik em bedoeld had. Zat net ff 45 seconden naar Joop van den Enden te kijken gister bij P&W 😀

  Oh, dat gaat niet over het CDA he, Dirk Scheringa wilde toen minister worden namens het CDA en zijn schouders werden bijna kapotgeslagen door JanP.

  Misschien wel passend op met een échte Thomas (a Kempis ) af te sluiten: hmmm zie dat ik deze dubbel heb, zal dan wel de moeite waard zijn “Goede mensen zijn dankbaar, trots en gelukkig omdat ze een goed geweten hebben en niet omdat ze geprezen worden door mensen”. En daar ben ik het mee eens :D:D:D

  Goed gaan Martijn!


  ⚠️ Meld

 32. @ingrid
  katten op willem moet je zelf weten maar verwijt niet iemand iets dat jezelf ook niet goed doet, zie je eigen schrift hieronder

  En Willem had dus inhoudelijk weer neits te zeggen begrijp ik.
  —————————————————————  ⚠️ Meld

 33. @ Jochem, heb dan ook geen bestuurlijke ambitie’s.
  En katten deed ik niet het is gewoon een feit, en dat is mijn mening en dat is toch Willem’s grootste goed, een ieder mag zeggen wat ie wil vrijheid van meningsuiting.  ⚠️ Meld

 34. Hoi allemaal,

  laat mij jullie ook bedanken voor de soms wel-soms niet opbouwende kritiek middels weblogzwolle. Ik heb met veel plezier en inzet het fractievoorzitterschap voor de PvdA vervuld de afgelopen 4 jaar. Aangezien ik alweer 9 jaar in de raad zit tijd om het stokje over te geven aan een opvolger. Ennuh, verduld, die doet mij snel vergeten want Eefke is zeker top!! Zelf ga ik eerst maar eens investeren in mijn gezin want die hebben wel in moeten leveren in al die jaren. En zeilen met ons woonschip waar we al 14 jaar aan sleutelen. Voor hen die me gaan missen, ik sta vanaf april tot eind oktober weer op de trekpont bij de Agnietenplas. Ik zet jullie met plezier de Vecht over. Ergens overweeg ik nog ‘iets’ in Den Haag maar ik moet bekennen dat ook ik als PvdAér niet vrolijk word van wat ik zoal zie en hoor. Zoals ik ook op Twitter al zei (als vb) ‘De uitkomst van wel of niet in Uruzgan blijven doet vermoeden dat we een halve JSF gaan kopen. Wat we ermee opschieten is niet direct duidelijk.

  Het gaat jullie goed ennuh, ga schaatsen in Belt Schutsloot!! Vandaag met m’n dochter geweest (op legerkisten en houtjes!) en machtig mooi geschaats. Ik werd er overigens wel uitgeschaatst, zelfs door mijn dochter. Ws. dat ik ook maar iets met sport moet gaan doen.

  Groet Johan Weber


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.